Що перешкоджає євроінтеграції України в ЄС?

13 березня 2012, 09:20
Власник сторінки
0
393

Деякі експерти бачать в політиці Євросоюзу і позитивні сторони. Оскільки він не відмовив в інтеграції, Україна має час, щоб краще підготуватися.

Що перешкоджає євроінтеграції України в ЄС?

Під час ефіру передачі «РозворотUA» на радіо «Радіо-Ера FM» заступник директора філії інституту країн СНД в Україні Д.Денисов заявив про те, що поступова інтеграція української держави в європейські організації, зокрема, приєднання до підписання договору про Асоціацію в Євросоюзі, передбачає негативні наслідки для Росії, Казахстану і Білорусії.


Він переконаний, що якщо український уряд підпише цей договір, то держави, що входять в Митний Союз, будуть змушені захищати свою національну економіку. Разом з тим, Денисов також підкреслив, що всі розмови з приводу того, що прихід до влади в Росії Володимира Путіна буде загрожувати цілісності української зовнішньополітичної стратегії, в тому числі і української газо-транспортної системи, є не більше, ніж черговими страшилками.

Разом з тим, на думку Денисова, новий вектор зовнішньої політики Путіна може припускати посилення позицій російського уряду щодо України в деяких питаннях.

Він також зазначив, що євроінтеграція української держави в Митний Союз і Єдиний Економічний простір піде їй тільки на користь.

У той же час, Міністр закордонних справ України К.Грищенко заявив, що на шляху просування України в ЄС завжди буде знаходитися якась держава, яка буде блокувати цей процес. На думку міністра, на шляху інтеграції країни не буде ні субсидій, ні консенсусу.

Грищенко також зазначив, що нова Європа посилює вимоги до кандидатів на членство в Союзі. Крім того, що стосується проблеми наближення до євростандартів, то Україні необхідно переймати досвід Туреччини та Польщі. Досвід поляків зводиться до того, що керівництво країни проводить політику реформування за європейським зразком, і проводить реалізацію цих реформ, отримуючи при цьому відчутну підтримку Євросоюзу на кожному етапі. Турецька модель приблизно така ж, але з тією тільки різницею, що підтримка ЄС не є визначальним фактором.

Таким чином, Грищенко впевнений, що польська модель - це проведення модернізації за європейськими критеріями в ході набуття членства в ЄС, а турецька - це проведення модернізації за критеріями Євросоюзу, але в умовах повної невизначеності щодо членства в організації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Великобританія, Швеція, Чехія, Польща і Німеччина вважають, що підписання договору про інтеграцію між Євросоюзом і Україною заблоковано через відсутність демократії в державі.

Між тим, все той же Міністр закордонних справ впевнений, що Україна повинна триматися за можливість членства в ЄС. По-перше, незважаючи на те, що ідеологічна складова розширення ЄС зменшилася, це зовсім не означає, що буде зменшуватися і економічний імпульс. Твердження про те, що Європа потребує об'єднання технологічних ресурсів на Заході і енергетичних - на Сході, має право на існування. Такий стан речей може в підсумку привести до нової форми європейського об'єднання за участю Туреччини та країн пострадянського простору за принципом чотирьох європейських свобод - свободи капіталів, товарів, людей і послуг.

Більше того, прив'язка до ЄС потрібна Україні і як приклад побудови успішного соціально-політичного ладу. До того ж, образ Євросоюзу - для багатьох українців є образом успіху. Орієнтація на євроінтеграцію стала пунктом єднання практично усіх політичних сил України. І якщо зараз вибити з-під ніг цей грунт - в країні остаточно настане хаос.

Процес інтеграції української держави до Європи повинен стати більш прагматичним, оскільки для країни в першу чергу важлива модернізація держави.
Вчора К.Грищенко заявив про те, що Євросоюз більше не буде займатися фінансуванням реформ в країнах-кандидатах у члени ЄС. На сьогоднішній день у керівництва Союзу немає ні ресурсів, ні бажання бачити українську державу в якості кандидата. Але, на думку міністра, така позиція ЄС зовсім не означає, що Україна відмовиться від євроінтеграції.

Україна повинна зробити певні кроки, щоб довести, що вона - насправді повністю незалежна держава. Уряд має на ділі довести, що в країні дотримуються права людини, але не на папері, а в реальному житті. Це стосується і національних меншин.

Вступ до ЄС перш за все означає, що держава визнана в політичному плані. Такі країни мають політичну, соціальну та економічну стабільність. До того ж, прагнення українців до ЄС має і психологічну складову - оскільки всі хочуть жити в облаштованій, економічно розвиненій державі.

Деякі експерти бачать в політиці Євросоюзу і позитивні сторони. Оскільки він не відмовив в інтеграції, Україна має час, щоб краще підготуватися. Тому термін для вступу української держави до Європейського Союзу в 5-10 років - це компроміс між реаліями європейської дипломатії і української політики, а також бажання вийти на європейський рівень життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.