Комуністам - смертна кара, регіоналам - довічне ув'язнення

21 березня 2012, 10:20
Власник сторінки
журналіст
0
526
Комуністам - смертна кара, регіоналам - довічне ув язнення

Для чого комуністи хочуть повернути смертну кару, а регіонали ввести довічне ув'язнення за навмисне вбивство.

19 березня, у Верховній Раді запропонували розглянути законопроект про повернення смертної кари. З цією пропозицією виступив лідер комуністичної партії Петро Симоненко. Василь Кисельов, який виступив від Партії регіонів, в свою чергу, запропонував ввести довічне ув’язнення за навмисне вбивство.

В Україні мораторій на виконання смертних вироків ввели у 1995 році. 30 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції України, чим остаточно закрив шлях до її відновлення.

У зв`язку з цим, у 2000 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального Кодексу України, якими вилучила поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України.

Відсутність смертної кари – необхідна умова участі країни в Раді Європи. На сьогоднішній день, єдиною європейською країною, де діє смертна кара є Республіка Білорусь.

Для чого політики спекулюють цим питанням?

Заява лідера партії комуністів прозвучала на тлі розслідування резонансного злочину в Миколаєві, де в ніч проти 10 березня, троє чоловіків зґвалтували і, щоб приховати сліди злочину, намагалися спалити живцем 18-річну дівчину, яку перед цим душили.

Згідно з чинним Кримінальним кодексом, двом підозрюваним з Миколаєва, яких звинувачують за статтею "Зґвалтування, вчинене групою осіб", загрожує від семи до дванадцяти років ув`язнення. В Україні довічне ув’язнення, яке прийшло на зміну смертній карі, дають дуже рідко. Станом на 1 березня 2012 року всього 1762 особи відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Цілком імовірно, що комуністи і регіонали вирішили використали справу миколаївських ґвалтівників для збільшення свого електорату серед обурених українців, - припускають журналісти ТакеІнфо.

Смертна кара: бути чи ні?

Згідно з опитуваннями компанії Research & Branding Group, у березні 2011 року 45% українців хотіли повернення смертної кари. Ще 43% - висловились проти.

Смертна кара дійсно є ефективним засобом попередження злочинів. Однак, її введення у діючий Кримінальний кодекс України вимагає впровадження зміни до яких країна поки не готова.

Перш за все, доведеться чітко окреслити види злочинів за які можуть позбавити життя. Для того ж, щоб визначити необхідність цієї міри покарання, потрібно скликати суд присяжних. Думаю, ні для кого не секрет, як абсолютна більшість українців оцінює справедливість наших суддів. Прикладів неправомірних рішень – безліч і довірити цим людям право позбавляти життя було б величезною помилкою.

Не варто забувати і про судову помилку.

Вагомим аргументом проти смертної кари є приклад Білорусії. Там двох чоловіків засудили до смертної кари за обвинувачення у вчиненні терактів у мінському метро. 
Один з обвинувачених визнав свою вину. Де і за яких умов він це зробив невідомо. Судовий процес, як і саме слідство відбувалося за закритими дверима.

Ще один обвинувачений не визнав своєї провини. Таких випадків в історії діяльності КДБ взагалі одиниці. Цей чоловік подав на ім`я президента прохання про помилування. Однак, «лучезарний» його відхилив. В цьому випадку йдеться не лише про нехтування правами людини і основними демократичними стандартами, а й про те, що принаймні один із засуджених хлопців міг бути невинним. Якщо це так, то ця страта є показовим вбивством за яке ніхто не понесе відповідальності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.