Неймовірні пригоди Ісака Каліхмана у Рівному

29 березня 2012, 11:16
Власник сторінки
журналіст
0
915
Неймовірні пригоди Ісака Каліхмана у Рівному

Американський інвестор Ісак Каліхман стверджує, що головний лікар центральної міської лікарні Рівного разом з спільником «кинули» його на мільйон доларів.

Історія із затриманням американського інвестора отримала несподіваний поворот. На прес-конференції громадянин США розповів не тільки про те, як «беркутята» запроторили його в «бобік». Американець Ісак Каліхман стверджує, що головний лікар Рівненської міської центральної лікарні Євген Кучерук разом з спільником «кинули» його на мільйон доларів.

Передісторія

Позавчора ввечері, 27 березня до приміщення готельного комплексу «Лана», що в селі Біла Криниця Рівненського району, навідалась оперативна група з восьми чоловік. Троє працівників спецпідрозділу «Беркут» та четверо міліціонерів заявили персоналу і клієнтам, що вони будуть проводити обшук.

Серед присутніх був американський інвестор Ісак Каліхман. Чоловік вклав мільйон доларів у зведення комплексу і віднедавна вважався його власником. Правоохоронці показали постанову суду про здійснення обшуку і почали вимагати від пана Каліхмана відчинити кабінет. Підданий США відповів, що немає ключів. Далі версії подій у сторін конфлікту розходяться.

Коли українець народився, - єврей заплакав

Ісак Каліхман до початку 90-х років мешкав на Україні. Чоловік добре володіє російською мовою тому сам розповів про події того дня. Американський громадянин стверджує, що міліціонери відмовилися представлятись, а потім хотіли відібрати в нього телефон. Захищати своє майно йому довелося у сутичці з бійцями спецпідрозділу «Беркут». Українські хлопці гостя скрутили, винесли на вулицю де закрили в міліцейській машині. Там він просидів близько двох годин, поки правоохоронці вивозили документи та записи відеоспостереження з камер готелю.


Зліва Ісак Каліхман та його адвокат Ігор Солімчук

Зі слів пана Каліхмана, на Україні він став жертвою недобросовісних дій двох своїх місцевих партнерів по бізнесу. Чоловік розповів, що в Рівному він довгий час товаришував з головним лікарем центральної міської лікарні Євгеном Кучеруком. Останній запропонував йому вкласти гроші в безпрограшний бізнес, - будівництво готельного комплексу та заправки.

- Я взяв 850 тисяч доларів кредиту в американському банку та доклав ще своїх 150, - розповідає американець. – Кучерук сказав, що в нього є чесний товариш, який тут зможе керувати бізнесом, але в них немає грошей для статутного фонду. Я їм повірив, позичив кожному по 50 тисяч доларів і сам вклав стільки ж.

Ісак Каліхман є одним із трьох співзасновників фірми «Нерудтехпром», яка збудувала готельний комплекс. Зі слів інтуриста, співвласниками фірми були рівненський лікар Євген Кучерук та мешканець села Біла Криниця Олег Сухляк. Крім статутного фонду фірми громадянин США профінансував і саме будівництво. В український бізнес американець вклав близько мільйона доларів. 
Зі слів інвестора, він сподівався, що друзі керуватимуть бізнесом та повернуть йому кредит з відсотками. Однак, місцеві партнери з 2006 року перестали платити проценти.


                                         готельний комлекс "Лана" в с. Біла Криниця Рівненського району

У 2010 році готель спробували продати, щоб повернути інвестору тіло кредиту та відсотки. Зі слів американця, українські партнери поставили ціну не менше ніж мільйон 250 тисяч доларів, що на думку пана Каліхмана, було нереально дорого і гарантувало відсутність клієнтів. Зрозумівши, що партнери його дурять, американець подав до суду. Сторони конфлікту підписали мирову угоду за якою, інвестор в рахунок боргу отримував готельний комплекс.

Дії міліції можуть спровокувати міжнародний скандал

Ісак Каліхман стверджує, що один з колишніх співзасновників не змирився з втратою вигідного бізнесу і підключив правоохоронні органи.

- Сухляк почав писати листи в прокуратуру, міліцію, щоб вони провели розслідування, - каже американець. – Не знаю це помилка чи ні, але суддя дав дозвіл на проведення обшуку в офісі фірми "Нерудтехпром", який знаходиться за іншою адресою. Чомусь Беркут приїхав не до них, а сюди. Мене, як собаку закрили в машині, забрали мої особисті документи, записи відеокамер готелю.

Зі слів представника Ісака Каліхмана в Україні Ігоря Салімчука, обшук на території готельного комплексу правоохоронці провели з грубими порушеннями. Він так вважає, бо фірма "Нерудтехпром" знаходиться за іншою адресою і до готельного комплексу вже пів року немає ніякого відношення. Адвокат розповів, що в постанові суду не було вказано слідчого, який мав би здійснювати обшук. Також були порушення при оформлені протоколу обшуку та конфіскації документів.

- Після проведення обшуку, слідчий має вголос зачитати протокол, запитати чи є в понятих зауваження і внести їх в документ. Цього зроблено не було, - розповідає адвокат. – Суддя районного суду Штогун мав би перевірити де проводити обшук. В постанові суду навіть не вказано хто має провести слідство.

Незаконним адвокат вважає затримання свого клієнта «беркутятами». Він стверджує, що крутити літнього чоловіка 44-го року народження, силоміць волокти його до машини щоб закрити там на дві години не було ніякої потреби.


Ісак Каліхман в день обшуку

Сам Ісак Каліхман переконаний, що просидів би в машині значно довше, якби дружина не зв’язалася з американським посольством.

- Вона подзвонила в посольство, посол подзвонив в Київ, звідти подзвонили сюди і мене відпустили, - розповідає американець. – Щодо дій правоохоронних органів, ми будемо діяти дуже обережно. Американське посольство в Україні буде вирішувати це питання.

Нетипова поведінка

Серйозність ситуації із обшуком у готельному комплексі «Лана» та затриманням американського громадянина можна оцінити за поведінкою рівненських правоохоронців. Прибувши на місце проведення прес-конференції Ісака Каліхмана, журналісти побачили там керівництво рівненських міліціонерів, яке переконувало в чомусь американського громадянина. Ісак Каліхман стверджує, що його просили не піднімати це питання на рівні посольства.

Керівництво міліції на прес-конференцію не залишилися, однак, делегувало представників. Сам захід знімався працівниками сектору зв’язків з громадськістю на камеру. Керівник сектору Тамара Лисенко погодилася коментувати ситуацію або на вулиці, що було незручно для телевізійників, або в приміщенні управління міліції.

Після закінчення робочого дня, начальник слідчого управління Анатолій Грицишин, начальник служби боротьби з економічною злочинністю Сергій Просяник та керівник сектору зв’язків з громадськістю Тамара Лисенко більше години чекати журналістів на роботі, щоб озвучити свою позицію.

Міліція, як завжди, діяла в рамках закону

Дії правоохоронців їх керівництво пояснило порушеною кримінальною справою за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 кримінального кодексу – привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах. Із заявою до прокуратури звернувся Олег Сухляк. Він стверджує, що в "Нерудтехпромі" незаконно змінили директора, який самовільно підписав мирову угоду з фірмою.


Начальник слідчого управління Анатолій Грицишин

Факт проведення обшуку за хибною адресою міліціонери спростували.

- Все там співпадає. Є рішення суду. Слідчий і особи, які його супроводжують мають на руках документи де проводити обшук, - коментує начальник слідчого управління Сергій Просяник. – В них була довідка з БТІ та з міської ради, що місце фактичного знаходження фірми "Нерудтехпром" там.


Начальник управління боротьби з економічними злочинами Сергій Просяник

Затримання американського громадянина правоохоронці пояснили тим, що він перешкоджав проведенню слідчих дій, а саме розмовляв по телефону та бігав туди-сюди. Також вони стверджують, що з посольства їм ніхто не телефонував і ніяких підстав говорити про наявність якоїсь нестандартної ситуації немає.

Від автора

Щоб переконати журналістів у своїй позиції правоохоронці продемонстрували частину відео знятого в день обшуку. Зафіксовані дії слідчих я б назвав досить толерантними. У порівнянні з поведінкою пересічних патрульних чи з тим, як міліціонери спілкуються з громадянами України, до пана Ісака вони виявили небачену повагу і толерантність. Очевидно, що присутність поважного американського бізнесмена додала ввічливості українським правоохоронцям.

Нажаль, оцінити необхідність застосування сили до інтуриста не вдалося. На цьому моменті відеозапис міліціонерів обривався. Вони пояснили це тим, що старенький американський пенсіонер вибив камеру з рук оператора. Продемонструвати відео з вилучених записів камер спостереження готелі правоохоронці відмовилися, аргументувавши це тим, що вони ще не готові.

Коментар:

Головний лікар Рівненської міської центральної лікарні Євген Кучерук

- Взагалі тут ні при чому, я в цьому бізнесі участі не приймав. Це мій син і, з його слів, там ситуація інша. Ісака дійсно добре знаю. Ми жили в одному будинку. Ніби нормальний чоловік. Чого він таке робить не знаю. Його ніхто не хотів обманути. Син зараз в Києві. Я до нього подзвоню, уточню, що там до чого і Вам зателефоную.

Ісак Каліхман

- Це він на сина свого бізнес записав, на Павла. Я працював з Євгеном Кучеруком.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.