Про ясні зорі та чисті води жителі Львівщини можуть тільки мріяти

21 квітня 2012, 20:25
Власник сторінки
студентка
0
530
Про ясні зорі та чисті води жителі Львівщини можуть тільки мріяти

Зважаючи на екологічну ситуацію, що склалася у Львівській області, розгледіти зорі через смог від промислових підприємств стане неможливо. Та й про чисту воду в кранах можна буде забути.

Майбутнє планети сьогодні хвилює все людство. За період незалежності України залишилися невирішеними багато проблем, серед яких далеко не останнє місце посідають екологічні. Зони людської біди непомітно розширюються. Забруднення окремих міст досягло критичного рівня. Львівська екологія на сьогодні – це 82 млн. тон гірничо-хімічних та 101,5 млн. м³ вугільних відходів та 83,14 млн. м³ неочищених вод, скинутих у ріки та озера…

Катастрофічний стан екологічної ситуації загалом постійно погіршується, і це змушує вживати дійові заходи з метою попередження непередбачених наслідків. Руйнування озонового шару, загальне потепління на Землі, мертві ріки, кислотні дощі та ядерне і хімічне забруднення-далеко неповний перелік загрозливих явищ, що ведуть до незворотного лихоліття. Проблеми екологічної ситуації торкнулися і Львівщини. Досліджуючи їх, я виявила, що на території Львівської області розташовано 962 потенційно-небезпечних об'єктів, на яких у будь-який час можуть виникнути надзвичайні ситуації. 25 промислових підприємств використовують в виробництві сильнодіючі отруйні речовини.

В області нараховується 8950 річок, потоків і струмків, які формують басейни Чорного (Дністер) і Балтійського морів. Ріки Дністер і Західний Буг беруть свій початок на території області, що і формує Головний Європейський Вододіл. Така ситуація вимагає найбільшої концентрації в питанні їх охорони і збереження. Однак відсутність цілеспрямованих дій державних екологічних органів призвело до того, що поверхневі води Львівщини належать до найбільш забруднених.

Викиди забруднюючих речовин в повітряний басейн з кожним роком зростає в середньому на 20% і в даний час їх об'єм в рік більше 110 тис. т. Політики в управлінні і в інспекції щодо охорони атмосферного повітря не має. Ніяких публікацій ані аналізу не проводиться, про його стан не повідомляють населенню області.

Ліси області мають велике екологічне значення, так як у значній мірі формують екологічний стан не тільки України а й центральної частини Європи. Враховуючи наведене до цих лісів мала би бути надана першочергова увага з боку державних екологічних органів. Практично в області не виконуються Закон України „Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону”. Неправильна експлуатація лісів призвела до значної зміни породного складу і вікової структури лісів, цим завдається непоправна шкода Карпатам і регіону в цілому.

В напрямку розвитку природно-заповідного фонду діяльність природоохоронних органів знизилась. За останні чотири роки створено лише декілька регіональних ландшафтних парків. В цей же час велику кількість об'єктів вилучено із фонду. В першу чергу це лісові заказники, як правило дубові, або з хорошим запасом деревини. Таким чином Указ Президента України, який зобов'язує доведення заповідних територій регіонів до 5 % в області виконується повільно.

Враховуючи забруднення навколишнього середовища, тобто повітря, води, ґрунту, не можна не виразити великої турботи по відношенню до здоров'я людей, на яких воно впливає. Загроза існування населення, що охопила Україну, стосується і Львівщини. Якщо природний приріст населення тут виявився у 3 рази нижчий, ніж у цілому по Україні, то тривалість життя також стала на 6 р. меншою, порівняно з більш розвиненими країнами.

Отже, екологічна ситуація у Львівській області є складною і вимагає конкретних дій як з боку органів виконавчої влади, так і безпосередньо господарників, щодо її поліпшення та усунення тих негативних явищ, які склалися в результаті діяльності промислово-аграрного комплексу області. Якщо наша держава не може фінансувати дорогі програми очищення забруднених і відновлення екологічного здеградованих територій, виділяти значні кошти на екологічні заходи, то повинна бути розроблена і впроваджена маловитратна стратегія природоохоронної діяльності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.