Qvo vadis? (Куди йдемо?)

24 квітня 2012, 10:14
Власник сторінки
журналіст
0
491

НАТО, ЄС, Митний Союз – скільки назв та абревіатур щодня на слуху у кожної люди. Проте один із найвідоміших і найперспективніших – це Європейський Союз. Але чи буде від нього Україні очікувана вигода?

Що це ж таке «ЄС»?

Звернімось до юридичного аспекту:

«Європейський союз (ЄС) – економічне і політичне об’єднання 27 європейських держав».

За майже 20 років існування Європейського союзу з його півмільярдним населенням частка ЄС в світовому валовому внутрішньому продукті склала близько 28% (приблизно 16,4 трлн $) за номінальним значенням і близько 21% (14,8 трлн $) – за паритетом купівельної спроможності. За допомогою стандартизованої системи законів, що діють у всіх країнах Союзу, був створений спільний ринок, який гарантує вільний рух людей, товарів, капіталу та послуг, включаючи скасування паспортного контролю між 22 країнами-членами Шенгенської угоди.

Чому фактично жодна країна (окрім Норвегії) не відмовлялась від вступу до ЄС? Павло Кечіні (італійський дослідник, який тривалий час працював у євроструктурах) розрахував, що для кожної країни усунення бар’єрів, які впливали на торгівлю всередині ЄС, може призвести до додаткового зростання ВВП на 4,6-6,4%.

Але це просто статистика, а нам цікаво, яка вигода від членства в ЄС може бути саме для України? Якщо говорити про довгострокову перспективу, то це:

· Отримання українськими товарами та послугами цінової переваги за рахунок відміни ввізної митниці

· Спрощення митних процедур з країнами ЄС

· Прогнозоване часткове скорочення контрабандних торгових операцій

· Необхідність модернізації суспільства

Проте, окрім майбутніх «райдужних» перспектив, необхідно враховувати й можливі втрати від вступу в ЄС:

· Ціна газу може зрости до $500 за кубометр (хоча, як свідчить сучасний стан стосунків між Україною і Росією, така ціна стала реальністю для української економіки і без вступу до ЄС)

· Зниження конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції (безкінечні «торгові війни» з Росією зайве тому підтвердження)

· Дефіцит вітчизняних товарів навіть на українському ринку

· Погіршення структури експорту

· Ріст витрат на модернізацію підприємств.

Проте більшість із перелічених негативних аспектів припадає лише на короткострокову перспективу. Для успішного функціонування українських підприємств, їм необхідно буде підняти рівень виробництва на новий щабель, аби вижити в умовах жорсткої конкуренції з європейською продукцією. Отже, середньостатичний житель України може розраховувати на те, що з часом можна буде купувати якісну продукцію; через чіткі Євростандарти зросте рівень життя; а також, що не менш важливо, можна буде спокійно пересуватись в межах Євросоюзу, не витрачаючи свій час на оформлення візи.

Отже, якщо дивитись поперед себе, а не собі під ноги, цілком чітко видно, вигідний для нас Євросоюз чи ні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.