Все, що варто знати про засмагу

11 травня 2012, 11:42
Власник сторінки
0
591

Наближається літо і тема засмаги стає актуальнішою. Про те коли з`явилась мода на засмагу, про шкоду і користь від сонячних ван, як правильно засмагати та підбрати необхідний крем йтиметься далі.

Коли з`явилась мода на засмагу

Ставлення до засмаги впродовж тривалого часу змінювалось. У давній Греції жительки ховались від сонця під парасолями. Через певний час у Європі коричневий колір шкіри вказував на те, що людина працює просто неба, а білизна шкіри означала благородність і аристократичність. Однак у часи індустріалізації  засмага стала ознакою багатства: людина має гроші для відпочинку біля моря. Власники ж білої шкіри найчастіше були працівниками заводів, фабрик і не мали достатньо коштів для курортів.

Моду на засмагу ввела Коко Шанель. Під час подорожі по Середземному морю вона засмагла. Щоб виправдатися вона заявила: бліда шкіра виглядає хворобливо і негарно. Завдяки її авторитету в світі моди через декілька років з`явилась мода на шоколадний відтінок шкіри.

Користь засмаги

Засмага – це зовнішня ознака посиленого виділення особливого пігменту – меланіну. Меланін поглинає значну частину ультрафіолетового випромінювання і не допускає ушкодження клітин шкіри. Певний час організм здатен долати наслідки таких пошкоджень, однак  не завжди.

Саме під впливом ультрафіолетових променів в шкірі утворюється провітамін D, а з нього – вітамін D, важливий регулятор фосфорного і кальцієвого обміну, який захищає від метаболічних розладів (саме вони є причинами різних серцевих захворювань і діабету), попереджує рахіт. Сонячні промені допомагають в лікуванні алергії, вугрів, екземи, лускатого лишаю та деяких інших хвороб. Вони також зміцнюють здоров'я, підвищують працездатність, покращують обмін речовин. У шкірі утворюються активні речовини і вітаміни, які допомагають організму засвоювати солі кальцію і фосфору, необхідні для побудови кісток, нервової тканини. Під дією сонця підвищується вироблення гормонів щастя. Дозовані сонячні ванни корисні і продовжують життя.

Вся правда про шкоду засмаги

Більшість людей, коли говорять про шкоду засмаги найчастіше згадують про негативні наслідки для шкіри: ультрафіолетові промені вбивають бактерії, вражають найчутливіше місце клітини – ядро, яке містить генетичний код , сприяє старінню шкіри та швидкій появі зморшок (з`явився навіть термін фотостаріння). Також варто згадати про фотодерматит – запалювальну реакцію шкіри з появою пухирів, загострюванням хронічних хвороб, рецидивами герпесу, появою доброякісних і навіть злоякісних утворень. Звісно, спочатку шкіра швидко відновлюється, але згодом її ресурси зменшуються: втрачається еластичність, з’являються зморшки. Вчені вважають, що неодноразові опіки шкіри, особливо в дитинстві або підлітковому віці, збільшують ризик захворювання раком - меланомою. На щастя, рак шкіри в більшості можна вилікувати завдяки хірургічному втручанню.

Однак сонце впливає не тільки на шкіру. Під його випливом у жовчному міхурі інтенсивно утворюються камені: під час активної пігментації шкіри, ультрафіолетові промені змінюють склад жовчі, що збільшує ризик утворення каменів.

Також після тривалого засмагання послаблюється імунітет.

Також засмага може порушити зорову функцію, оскільки існує можливість отримати опік сітківки ока. Заплющені очі не дозволять захиститися від пагубного впливу. Тонка шкіра повік не може зупинити негативний вплив ультрафіолетових променів.

Не варто забувати, що на сонці можна отримати тепловий та сонячні удари.

Як правильно засмагати

Не варто перебувати на соці весь день. О дев'ятій ранку можна засмагати 40 хвилин. Об одинадцятій - не більше 20. З 12 до 16 краще перебувати в тіні.

Засмагати потрібно поступово, шкіра повинна звикнути до сонця. Спочатку варто приймати сонячні ванни 15-20 хвилин, потім збільшувати кількість часу. Також варто звернути увагу на колір шкіри: чим вона біліша, тим менше часу потрібно проводити на сонці.

Перші три дні на пляжі варто тільки купатися та відпочивати в тіні. Вийшовши з моря, не треба поспішати під душ - морська сіль тонізує шкіру, зміцнює організм.

Обережно засмагати потрібно  у тому випадку, якщо у людини багато родимих плям. Ультрафіолетові промені провокують неконтрольований ріст і переродження клітин пігменту, в зону ризику потрапляють пігментні плями, діаметр яких ширший від 6 мм.

Для захисту від сонця потрібно закривати тіло щільним одягом, широкими капелюхами та сонцезахисними окулярами.

Не варто засмагати мокрими: крапельки води фокусують сонячне світло, що неминуче призведить до опіків шкіри.

Потрібно користуватися сонцезахисними кремами, що володіють високим ступенем захисту: зі значенням SPF від 15 і більше, які захищають і від УФВ-і від УФА-випромінювання. Велике значення має правильне застосування захисного крему. Потрібно наносити його товстим шаром, особливо після того як скупаєтеся чи спінієте. Хоча від раку шкіри це не захистить, однак уникнути опіків і фотостаріння дозволить.

Як підібрати сонцезахисний крем

Всі сонцезахисні засоби розрізняються за ступенем захисту шкіри від ультрафіолетових променів спектру А (UVA) і В (UVB). SPF - сонцезахисний фактор. Зазвичай коефіцієнт коливається в межах 2 - 30. Чим він вищий, тим довше можна засмагати без шкоди для здоров'я. Якщо помножити коефіцієнт захисту на 15-20 хвилин отримаєте рекомендований час перебування на сонці при використанні даного засобу.

Вибирати препарати потрібно залежно від природної смуглявості шкіри: засоби з SPF від 2 до 4 - для людей зі смаглявою від природи або вже засмаглою шкірою; засоби з SPF від 5 до 10 - підійдуть тим, хто засмагає швидко і без опіків, а також тим , хто загоряє вже кілька днів; засоби з SPF від 11 до 30 (висока ступінь захисту) - для людей з блідою або дуже чутливою шкірою, а також для дітей.

Найнадійніший захист від шкідливих променів - крем-фільтри для засмаги. Вибираючи відповідний флакон, потрібно в першу чергу шукати позначку UVA - UVB. Ці літери означають, що крем захищає від ультрафіолетових променів обох типів. Ступінь захисту (його називають "фактором") позначається цифрою. Дитина отримує ультрафіолету в три рази більше від дорослого. Тому підростаюче покоління треба мазати кремом з високим фактором захисту - 30. А малюкам до трьох років взагалі засмагати не можна.

Заощаджувати на кремах, купивши один флакон замість кількох, не вдасться: три шари з фактором 10 не дадуть ефекту на 30

 Якщо в інструкції написано, що крем водостійкий, ще не означає, що одного шару вистачає на цілий пляжний день. Оновлювати захист доведеться після кожних двох-трьох купань. Крім того, треба мати на увазі, що шар крему стирається піщинками і рушником. Звичайний же крем змивається при першому ж зануренні.

Що робити при сонячних опіках?

Якщо захистити шкіру таки не вийшло, найперше потрібно прийняти  -знеболююче. Це перешкодить розвитку сонячного опіку. Потім варто нанести на шкіру маску. Саме маска окрім охолоджуючого ефекту зніме свербіж, біль та почервоніння. Пропоную декілька варіантів:

 Якщо захистити шкіру таки не вийшло, найперше потрібно прийняти  – знеболююче. Це перешкодить розвитку сонячного опіку. Потім варто нанести на шкіру маску. Саме маска окрім охолоджуючого ефекту зніме свербіж, біль та почервоніння. Пропоную декілька варіантів:

1.     Кефірна маска. Кефір нанести на обгорілу частина тіла, через деякий час змити прохолодною водою. 

2.     Звичайна маска. 2 ст.л. сметани змішати з 1 ст. л. олії  та 1 жовтком. Змащувати обгорілу на сонці шкіру кілька разів. 

3.     Компрес із зеленого чаю. Сік алоє із заваркою знімуть біль та охолодять шкіру. Намочену тканину варто покласти на обгоріле місце.

4.     Вівсяна маска. 4 ст. ложки вівсяних пластівців залити 100 мл окропу, настояти. Теплими нанести на шкіру, через 10-15 хвилин змити прохолодною водою і нанести зволожуючий крем.

5.     Овочева маска. Обгорілу шкіру протерти свіжим соком картоплі або потертим огірком, потім змити чайною заваркою

 Якщо шкіра обгоріла на сонці, не приймайте гарячі ванни, не користуйтеся піною для ван та милом. Це лише подразнюватиме шкіру і посилюватиме біль.  Пийте більше рідини та не засмагайте. Якщо  після обгорання з'явилися нудота, блювота, озноб, температура, сильний головний біль, пухирі – зверніться до лікаря.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.