Скоро літо, а купатись ніде

14 травня 2012, 10:17
Власник сторінки
0
467
Скоро літо, а купатись ніде

Санепідемстанція лише до трьох київських пляжів не має претензій

Щоліта у Києві дуже актуальним стає питання: на якому пляжі відпочити, і де можна скупатись без шкоди для здоров’я. І це питання в киян актуальне не тому, що є велике розмаїття пляжів, а навпаки — немає чистих пляжів, вода в річках і озерах брудна, що аж за сто метрів видно. Чому ж так вийшло, що жителям міста просто немає куди піти? Стосовно Дніпра українські вчені висунули теорію, що причиною забруднення річки є водосховища. Досить дивно, адже при будівництві каскаду гребель, Дніпро став досить чистим. На що директор Інституту проблем природокористування та екології НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор Аркадій Шапар відповів наступне:


«Проблема з річкою Дніпро виникла не за один день. Коли побудували каскад водосховищ, річку перетворили на озеро. Тепер вона перетворюється на болото, і якщо нічого не робити, ми отримаємо глобальну екологічну катастрофу. Потрібно визнати, що, побудувавши греблі, тодішня влада зробила велику помилку. Хотіли домогтися великого економічного ефекту, а вийшло навпаки. Сьогодні потрібно це помилку виправити і знести греблі. Поступово, але обов'язково все. Потрібно на державному рівні прийняти програму поступового повернення екосистеми Дніпра в природне русло », - вважає Шапар.


На його думку, водосовища неефективні, і приносять тільки більше шкоди.


Існує ще одна думка. За словами завідувача кафедри екології Придніпровської академії будівництва і архітектури, доктора біологічних наук Григорія Шматкова, Дніпро вже втрачений як ріка, і без вирішення проблеми незабаром Дніпро буде втрачено і як водоймище.

«Техногенне і антропогенне забруднення річки Дніпро та її басейну носить глобальний характер. Вчені знають, як вирішити цю проблеми, тим більше що є міжнародні напрацювання, але їх не чують. Необхідно на регіональному та державному рівні розробити спеціальні екологічні програми з порятунку Дніпра і приступити до їх виконання, інакше через кілька десятків років ми отримаємо не річку, а брудне болото», - зауважив Шматков.


Тож, поки ніхто не може вирішити проблему з очищенням Дніпра, киянам залишається лише провести час на пляжі озер. Проте, і з цим у місті не фонтан. Офіційний пляж біля озера Тельбін санепідемстанція закрила, але в Києві є озера, до яких у санепідемстанції претензій поки що немає — це Міністерське та Вербне озеро. На найбільшому київському озері — Алмазне, санстанція купатися не рекомендує, але не через якість води, а через те, що пляж зовсім не обладнаний для відпочинку. Ці три озера поки що є найбільш екологічно чистими і придатними для відпочинку. Хоча є загроза, що й їх через декілька років також можуть закрити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.