Засмага чи здоров’я?

17 травня 2012, 02:46
Власник сторінки
0
510

А що Вам більше до лиця?

Відпустка… Скільки меду в цьому слові! Омріяна, бажана, довгоочікувана… Можливо, цього року вдасться з’їздити на якийсь курорт, відпочити, покупатися в теплій водичці і обов’язково засмагнути якнайбільше, щоб потім хизуватися перед товаришами. Проте чи замислювались ви, які наслідки може мати систематичне і довготривале перебування на сонці? Яку загрозу несе в собі, здавалося б, безневинна засмага, що так і манить красою бронзового відтінку? Насправді сонячне проміннячко, що безтурботно пестить наші спраглі до тепла тіла, може в перспективі легко посприяти розвитку рака шкіри чи меланоми.

Історія засмаги

Як нам відомо, до початку 20 століття бліда шкіра була притаманна аристократам і вважалася ознакою шляхетності та приналежності до привілейованого класу суспільства. Водночас засмагла шкіра свідчила про селянське походження. Однак за минулі сто років ця думка дещо змінилася.

Вперше засмагою зацікавилися наприкінці 18 століття. В той час в Англії стали популярними такі види спорту, як їзда верхи, фехтування та плавання. Проте в решта Європи все ще ніяк не хотіла підставляти бліде обличчя і тіло під промені невблаганного сонця.

Вважається, моду на засмагу започаткувала Габріель Шанель у 1920-х роках. За легендою володарка бездоганного смаку випадково засмагла під час мандрівки Середземним морем. Та жінка не розгубилась. Вона заявила, що бліда шкіра виглядає хворобливо та негарно.

Таким чином, засмага тепер свідчила про можливість її власника відпочивати на морі, а отже і про високе матеріальне становище.

Що нам загрожує?

Засмага – це в першу чергу захисний механізм організму, а не ознака краси чи багатства. Наша шкіра захищає внутрішні органи від впливу ультрафіолету, беручи весь удар на себе. Сумарна дія ультрафіолетового опромінення на ДНК клітин зберігається протягом всього життя, тобто пам'ять про всі засмаги життя буде накопичуватись в ДНК клітин. В певний момент включаються механізми, які порушують процес ділення клітин і запускають онкологічні процеси, внаслідок яких клітини забувають, з якою швидкістю їм потрібно ділитися,  і запускається механізм утворення раку шкіри та меланоми.

Рак шкіри – це пухлина, яка з’являється з кератиноцитів (клітин шкіри, які мають тілесний колір). Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин, яка утворюється з клітин меланоцитів (темних клітин). Сьогодні абсолютно всіма експертами з усіх країнах визначено, що вплив ультрафіолету має визначну і найголовнішу роль у формуванні раку шкіри та меланоми. Доведено, якщо в дитинстві було більше 3-х сонячних опіків, вони збільшують ризик розвитку меланоми, а сонячні опіки, які людина отримала в дорослому віці, збільшують ризик розвитку раку шкіри.

Засмага і ультрафіолет також викликають фотостаріння. В момент народження у нас запускається механізм старіння клітин, ми старіємо протягом всього нашого життя - це фізіологічне старіння. А фотостаріння – це активний механізм, коли внаслідок зловживання ультрафіолетом процеси старіння відбуваються значно швидше. Заявляються зморшки, шкіра темнішає, з’являються пігментні плями – це фотостаріння. Щоб визначити, чи людина вже має запущений цей механізм, потрібно порівняти шкіру плечей, які весь час знаходяться на сонці, та сідниць, які майже завжди захищені від сонця. Якщо ж на плечах є веснянки, пігментні плямки та більше родимок, значить, що механізм фотостаріння запущено.

Коли доросла  людина ризикує своїм здоров’ям заради сумнівних ідеалів або через необізнаність, це ще півбіди. Та коли бачиш малу дитину опівдні в самому лише купальному костюмі під палючим сонцем, стає боязко за її здоров’я і сумно за горе-батьків.

Чи є користь?

Звичайно не можна казати, що сонячні промені несуть в собі тільки все погане і від них треба ховатися, як від чуми. Не все так страшно. Якщо підходити до питання раціонально та з розумом, сонце може стати вашим другом та союзником.

Наприклад, через потрапляння сонця на будь-які відкриті ділянки тіла (обличчя, руки, плечі) відбувається синтез вітаміну Д, який потрібен для того, аби уникнути захворювання на рахіт у дітей. Для достатньої кількості вистачить 15 хвилин на день.

Ми знаємо, що в тих країнах, де є нестача сонця, значно вищий ризик самогубств, тому що коли на вулиці світло, виробляються певні гормони, які включають механізми оптимізму.

Та і взагалі сонце має позитивний вплив на психіку людей: воно бадьорить і дарує радість та хороший настрій.

Як уберегтися?

Коли людина починає усвідомлювати всі можливі наслідки засмаги, це перше запитання, на яке вона починає шукати відповідь.

Ольга Богомолець, громадський діяч, Заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук, Головний лікар Інституту дерматології та косметології, радить що треба робити, аби сонце не завдало вам шкоди. 

«Людям, які мають скандинавський тип шкіри (русяве, світло-русяве волосся, голубі, зелені чи сірі очі), а також руді люди, які практично ніколи не засмагають на сонці, бо у них засмага починається з опіку, на сонці потрібно перебувати до 10 години ранку та після 15-16-ї години дня, решта часу вони мають бути або в тіні, або користуватися котоновим одягом. Трикотажний одяг є значно гіршим, тому що під ним не відбувається конвекція повітря, тобто шкіра не охолоджується. Відбувається не тільки кумулятивний вплив ультрафіолету, та ще й термічний вплив на ДНК клітин. Тому родимки ні в якому випадку не можна заклеювати, бо під пластиром відбувається термічний ефект і посилюється негативний вплив».

Найкраще встати зі сходом сонця і засмагати саме в цей час, бо існує механізм природного захисту від шкідливого впливу ультрафіолету, який запускається за допомогою інфрачервоних променів, які також є в спектрі сонця, і їх можна зловити тільки на сході сонця. Якщо людина встає разом з сонцем і ловить ці сонячні промені, вона майже на цілий день має захист від ультрафіолету. На підтвердження цього статистика говорить, що хоча сільське населення має значно більше ультрафіолетове навантаження, бо практично ціле літо працює на городі, у нього значно менший ризик розвитку раку шкіри. Це все відбувається завдяки тому, що вони починають засмагати ще в квітні, засмагають рано зранку і не бувають на сонці о 12-13 годині, на відміну від міських жителів, цілий рік працюють в офісі, а потім, за час відпустки, намагаються за короткий проміжок часу засмагнути якомога більше.

Також лікарка зазначає, що особливо уважними потрібно бути чоловікам, які мають облисіння на волосистій частині голови. Ті місця, де було волосся, а тепер його немає, дуже сильно поглинають ультрафіолет, тому що шкіра мала бути захищена волоссям «плюс» вона знаходиться перпендикулярно до опромінення.

Місця, де найчастіше виникають ділянки раку шкіри у людей після 40-ка років, – волосиста частина голови, вуха, ніс, губа.

Дуже велику увагу пані Богомолець приділяє питанню родимок.

«Кожна людина повинна знати ознаки переродження родимки. Ми відпрацювали спеціальну методику – АКОРД. А – асиметрія, тобто нормальна родимка має бути симетрична відносно умовної осі. К – край, який має бути рівний, бо зазубринки чи нерівності – це друга ознака небезпеки. О – окрас, він повинен бути рівномірним, не важливо, більш темний чи світлий. Якщо з’являються вкраплення рожевого, червового, блакитного, сірого, чорного чи іншого кольорів – це третя ознака небезпеки. Р – розмір. Одна велика родима пляма має значно більший ризик утворення меланоми в ній, але розмір може бути і сумарний, тобто якщо людина має сто і більше родимок, сумарна кількість меланоцитів також працює як фактор ризику. Д – динаміка збільшення розміру, появи кірочок, кровоточивість. Крім цього, якщо в родині був рак шкіри і меланоми, вся родина відноситься до групи ризику і повинна щорічно проходити огляди.

На сьогодні ми можемо вилікувати рак шкіри і початкову стадію меланоми за одну амбулаторну процедуру. Тобто, за 30 хвилин-1 годину людина виходить здорова з стовідсотковим позитивним прогнозом щодо життя та краси. Для того, щоб вилікувати рак шкіри навіть не потрібно лягати в лікарню, є багато метолів лікування, це навіть не завжди хірургічне втручання, це може бути радіохвильове втручання, кріодеструкція. Але це можна зробити тільки тоді, коли діагноз поставлено своєчасно.»

Тож, якщо послуговуватись цими порадами, звертатись до лікаря за найменших підозр та правильно поводити себе на сонці, ви зможете вберегти себе від небажаних наслідків, адже здоров’я пасує набагато краще, ніж засмага.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.