Обережно, сонце!

18 травня 2012, 09:49
Власник сторінки
0
457
Обережно, сонце!

Курортний сезон наближається, тому варто пригадати про небезпеки надмірної засмаги.

Чим спекотніше стає на вулиці – тим частіше пляж, море, сонце і відпочинок манять кожного середньостатистичного українець, відволікаючи думки від сірих робочих буднів. Не кожному по кишені провести відпочинок на курорті, хтось елементарно не має для цього часу, але набратися літньої засмаги, яку часто асоціюють із здоровим кольором шкіри – вважають за потребу чимало людей. Це у свою чергу робить не зайвим нагадування про рівень ризику, на який наражає себе відпочивальник, зловживаючи сонячними ваннами. 

Колір кави з молоком не завжди був у пошані модниць. Раніше справжня леді зобов’язана була мати молочно білу шкіру, не з’являючись на палючому сонці без капелюшка і сонцезахисної парасолі. Сучасна жінка з «Віднесених вітром» могла почерпнути весь жах юної Скарлетт – стати володаркою ластовиння після тривалого дозвілля на сонці, адже це було рівноцінним прирівнюванням до стану робочих, які змушені проводити більшість вільного часу на відкритому повітрі, працюючи на плантаціях і фруктових садибах. Але з часом засмага почала ототожнюватися із здоров’ям і красою.   
Завдячувати зміною пріоритетів ми маємо легендарній Коко Шанель, яка у свій час ввела моду на звабливо-золотистий колір шкіри. Після цього крім традиційної засмаги на відкритому повітрі – з’явилося багато альтернативних: солярій, автозасмага, нанесення потрібного відтінку шкіри у спеціальних салонах, хоча загалом перевагу й досі віддають традиційному методу. У своєму фанатичному прагненні отримати максимально рівний і темний відтінок жінки (переважно) переходять межі безпеки. 
Засмага – це природна реакція нашого організму на ультрафіолетове випромінювання, яка виникає у результаті вироблення шкірою пігменту меланіну. У поміркованій кількості сонячне проміння потрібне й корисне для людського організму. Під впливом сонячного опромінення відбувається засвоєння і переробка вітамінів D, Е, жирів, білків, мікроелементів. Дослідження демонструють, що помірковані порції сонця продовжують нам життя. Вітамін D, який активно виробляється під дією сонячного проміння, захищає від розладів метаболізму, через які розвиваються серцеві захворювання і діабет . 
Попри це, потрібно пам’ятати про шкоду, яку може завдати надмірне захоплення сонцем. Негативними наслідками впливу ультрафіолетового випромінювання можуть бути: запальні реакції шкіри з утворенням пухирів, загострення хронічних захворювань, рецидиви герпеса, виникненням доброякісних і навіть злоякісних пухлин. Це страшне слово «рак» неодноразово пролунало для багатьох вироком саме через необачне поводження зі своєю шкірою. Деякі лікарі переконанні, що сонцезахисні креми і лосьйони не захищають від мутагенних дій променів сонця, тому не варто тішити себе марними ілюзіями безпеки, наносячи захисні засоби. Обережно потрібно ставитися до засмаги, якщо у вас на тілі багато родинок. Ультрафіолетове випромінювання провокують неконтрольований ріст і перенародження клітин пігменту, у зону ризику потрапляють пігментні плями, діаметр яких ширше 6 мм. 
Для тих, хто необачно ставиться до свого здоров’я і готовий принести його у жертву уявленню про ідеальний колір шкіри – також є погані новини. Згідно останніх досліджень, перші зморшки виникають саме через надмірне захоплення засмагою. Вплив сонячного світла на старіння шкіри настільки суттєвий, що вчені ввели для його визначення спеціальний термін – фотостаріння. Шкіра втрачає еластичність, стає тонкою і зморшкуватою.
 Це не означає, що ви маєте параноїдально боятися сонця. Дотримуючись декількох правил на відпочинку, ви убезпечите себе від його згубного впливу. По-перше, візьміть собі за правило йти на пляж максимально рано, а з 11 до 16.00 робити перерву, після якої можна  відновити безпечне перебування біля моря. По-друге, засмагати потрібно тимчасово. Не варто переслідувати мету отримати тіло мулатки за перший день відпочинку. Крім згубної дози ультрафіолету, опіків і дискомфорту ви нічого хорошого від цього мати не будете. Час перебування на сонці потрібно збільшувати щодня, починати з п’ятнадцяти хвилин, набавляючи щодня по двадцять. Не забувайте наносити сонцезахисні засоби, вдягати капелюхи з широкими крисами і за наявності брати з собою парасольку. Коли ви відчули попікування шкіри – сховайтеся у затінок, або захистіть потрібні зони одягом. Не забувайте вживати багато рідини, щоб уникнути обезводнення організму. І головне – пам’ятайте, що у воді ризик згоріти зростає, адже вона є своєрідним провідником для сонця. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.