Нова реальність

23 травня 2012, 12:15
Власник сторінки
0
418
Нова реальність

Портрет сучасного Китаю

Темна кімнатка, на підлозі стоїть старенький телевізор, біля нього лежить матрац, далі лежить обшарпаний іграшковий песик,  у магазинному візку лежить сповита дитина. У картонних стінах пробиті дірки, з яких лунають дивні звуки. Якщо підійдете ближче зможете побачити дивні фільми. Сусідня кімната – зелена, великі дерева, під ногами м`яка трава, дві лавки навпроти, на одній стоїть ноутбук, на іншій лежать журнали.

Ця картина спершу викликає дикий жах, потім пригнічення,і врешті – решт  жаль. Враження таке що ти знаходишся у коробці, а над тобою проводять досліди. Саме так на перший погляд виглядає інсталяція китайської художниці Цао Фей.

Проект «RMB City 2007-2009» був задуманий художницею як портрет сучасного Китаю, що відображає всі його характерні риси, періоду «реформ і відкритості». RMB City (RMB —скор. Від renminbi —національна валюта Китаю, також відома як юань)- це віртуальне місто створювалось упродовж двох років.

Наблизившись до стіни, у дірці ви побачите тривимірну, анімовану, фантастичну споруду, що нагадує архітектуру китайського міста. У фільмах до речі зображені, деякі конкретні реалії, наприклад стадіон який побудували у Пекіні спеціально для Олімпійських ігор у 2008 році. У цьому віртуальному просторі наявні символи, які асоціюються з цією країною. Над містом на будівельному крані висить величезна панда, а із води виринає затонула статуя Мао.

Місто Цао Фей – інтерактивне. Вона показує що в ньому може опинитися кожний. Основна тема всіх її робіт – це сучасна людина у свті стрімкої глобалізації. Людина у світі нав`язаної думки, яка залежить не від себе, а від чужих бажань і фантазій. Виставка становить собою фантастичні об’єкти, які живуть і співіснують з реальним життям.

Вражаючим є зображення жінки, яка тримає на руках маленьку дитину. ЇЇ очі сповнені дикою порожнечею, яка виривається на зовні.

Цао Фей – талановитий митець. Вона не тільки викриває жахливі реалії сучасного життя, але й змушує задуматись над майбутнім. Інсталяція викликає бурхливу реакцію, і змушує задуматись над тим що буде далі.

Можливо на тлі інших представників свого покоління художниця виглядає набагато більш «критичною»- завдяки тому що звертається до дослідницького, соціального заангажованого мистецтва.  Проте це не зменшує її шансів перетворитися на «національний бренд» сучасного, більш ліберального Китаю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.