Кілька слів про Германію

28 травня 2012, 21:44
Власник сторінки
0
464

Що в Германії зовсім не так

Протягом деякого часу живу в федеральній землі Nordrhein-Westfalen в невеличкому містечку з населенням близько 50 тис. людей.
Кілька стереотипів (часто моїх) та спостережень стосовно Германії та німців

1. Німецькі поїзди приходять хвилина в хвилину. - Як правило чиста правда, але досить часто буває поїзд запізнюється хвилин на 20.

2. В Германії їздять швидко. На автобанах дійсно можна їхати стільки, скільки може твоя машина, але перевищення Встановлених лімітів швидкості більше, ніж на 5-10 км\год Строго карається. В усіх містах діє обмеження швидкості 50 км\год. У містах (маленьких) у переважній більшості "спальних районів" обмеження взагалі 30!!! км\год. Досить часто стоять приховані машини з камерами всередині, велика кількість камер на дорогах - їдеш швидше ніж дозволено - чекай листи щастя.

3. ооо Німецькі дороги!!!  Покриття на автобанах ну майже ідеальне. В інших випадках, особливо в містах, може дорога рік стояти "покарьожена" (ну звісно не як після коврого бомбометання). Потім її можуть почати  ремонтувати, і можуть ремонтувати ще з півроку. Але в цілому - дороги НАБАГАТО кращі, ніж в Україні.

4. Сміття. У німців роздільних збір сміття.
  1. Їжа, серветки.
  2. Папір (газети, реклама, картон тощо).
  3. Пластик, метал (упаковки з йогуртів, консервів...).
  4. Майже все інше (памперси, проклади, битий посуд...). Тобто дома має стояти 4 відра зі сміттям. Причому, якщо для п. 1,2,4 - є окремі контейнері і ти можеш щодня викидати сміття у дворі, то стосовно п. 3. все складніше. Для пластику є безкоштовні пакети (літрів на 60-70) і це сміття вовозиться раз на 2 тижні. Тобто, ти маєш 10-11 днів складувати ці заповнені пакети вдома (на балконі або в своїй кімнатці в підвалі). Окрім вищеназваних 4 відер є ще дещо.
  5. Скло - скло викидається в спеціальні контейнери які стоять по місту. Причому зелене, коричневе, прозоре - в різні контейнери.
  6. Старе взуття та одяг (таке яке ще можна комусь в країнах третього світу носити) викидаються випрані, попаровані і складені в пакети в спец контейнери які теж стоять по всьому місту.
  7. Коли ти купуєш пиво, мінеральну воду (в склі, пластику чи алюм. баночці) то платиш окремо за вміст пляшки і за саму пляшку. Причому пляшка може коштувати дорожче вмісту. Навіщо це? Для того щоб все це добро не осідало горами вздовж доріг, на газонах... Одна пляшка коштує від 8 до 25 євроцентів!!! Майже в кожному магазині є автомат, який приймає пляшки і видає чек, яким ти можеш розрахуватись на касі (або ж забрати гроші)

5. Двірників в Германії немає як класу!!! Якщо ти проживаєш в приватному будинку ти повинен тримати чистим тротуар біля свого будинку. Якщо тротуар брудний ти отримуєш штраф. Якщо ж хтось недай Бог послизнувся на банановій шкірці на тротуарі біля твого будинку - не лише штраф, а й оплата медичних витрат. Люди які живуть в багатоквартирних будинках ЗОБОВЯЗАНІ самі прибирати (по черзі) сходи та коридори в підїзді. ,Територія навколо будинку прибирається спец.фірмою.

6. Медицина дорого коштує. Медицина умовно-безкоштовна (я не беру до уваги обовязкове мед.страхування, яке складає близько 15% від З.П. брудними!!!). Є лікарі терапевти (сімейний лікар) і лікарі спеціалісти. Якщо ти ідеш до лікаря, повинен раз в квартал заплатити 10 євро. Якщо лікар виписує рецепт на ліки - ідеш і береш ліки в аптеці, причому за них або зовсім нічого не платиш, або лише частково оплачуєш їхню вартість

7. Дитяча медицина. Все вищесказане, але абсолютно безкоштовне відвідування лікаря, абсолютно безкоштовна переважна більшість ліків в аптеці за рецептом.

8. Вакцинація дітей обовязкова

9. Податок на зарплату залежить від сімейного стану і наявності/відсутності дітей. Найбільший податок платять неодружені люди. Дещо менший одружені, але без дітей. І найменший - одружені із дітьми. різниця в оподаткуванні відсотків з 20.

10. Дитячі садочки дорого коштують. Так щира правда, але в залежності від доходу сімї. Якщо заробітки не високі (десь до 400-450 євро на людину в місяць) не платиш нічого. Далі по шкалі - чим більший дохід, тим більше коштує дитячий садок.

11.  Там все дорого коштує. Продукти харчування коштують так само як в Україні, або Значно дешевше. Одяг - Значно дешевше.

12. Німці люблять їздити на велосипедах.

13. Страхові компанії (ті що забезпечують обовязкове мед страхування) можуть виплачувати бонуси (до 400 євро на рік) за те що людина слідкує за своїм здоровям. Що це значить? Займається спортом (в клубі, яких є різних дуже багато), має нормальний індекс маси тіла, із необхідною періодичністю проходить безкоштовні (для людини) медичні огляди, ходить до стоматолога раз на півроку (стоматолог доречі теж умовно-безкоштовний) тощо.

14. З німцями важко знайти контакти.

15. Дуже багато не німецько-мовних жителів.

16. В неділю ВСІ заклади (окрім ресторанів, кафе, заправок) закриті. Про це є спеціальний закон який забороняє працювати в неділю. Навіть вантажним автомобілям ЗАБОРОНЕНО їздити по території Германії в неділю.

17. Офіційні установи (майже всі) працюють з 8 години ранку.

18. Бензин коштує 1.65-1.75. Але кожного понеділка ціна падає на 5-15 центів. Заправляючи повний бак можна добре зекономити :)

19. Шкільні вчителі і водії громадського транспорту є державними службовцями.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.