Освіта як рушійна сила сталого розвитку

30 травня 2012, 21:25
Власник сторінки
студент ЖДТУ
0
1245

Що є основою сталого розвитку?

Народження індивіда характеризується відсутністю будь – яких знань, умінь та навичок. Це немічна та беззахисна «істота». Вона не розуміє, що навколо відбувається. Але у її генах лежить «замок», переданий спадково, який необхідно відкрити та розвинути розумну, вольову, рішучу особистість. Це можна зробити лише завдяки цілеспрямованому впливі на процес навчання та виховання. І тому саме освіта є ключем до розвитку особистості. У сучасному суспільстві ніхто не здатен існувати без необхідних знань. Тому тут доречним буде відомий вираз: «Хто володіє інформацією, той володіє світом». Уміння і навички необхідні  для функціонування в прогресивному процесі глобальної урбанізації. Адже урбанізація є незворотним явищем. І тоді на карті світу існуватимуть мікроострівці з характерним для нього автентичним населенням, якому вдалося зберегти власні звичаї та традиції.

В цьому процесі важливе значення відіграє освіта. Адже саме вона дає людині більші можливості, людина має змогу приймати різні вольові рішення, знаходити альтернативні варіанти і розумно керувати своїм життям, з допомогою знань людина зможе зробити свій розвиток сталим у інтересах власних та майбутніх поколінь.

Розвиток людини, як особистості, являє собою якісні та кількісні зміни як в біологічному, так і в соціальному контексті. Розвиток кількісних змін являє собою зміни у будові організму. Відповідно якісний розвиток передбачає розвиток психічних процесів у людини, самооцінки, самосвідомості, тобто специфічної людської активності, яка регулюється свідомістю. Велику роль у цьому відіграє освіта. Все взаємопов’язане і існує у сукупності одне з одним. Без освіти не можливий розвиток, а без повноцінного розвитку людини неможлива освіта. Адже як можна чогось навчити людину коли в неї, наприклад, не буде повноцінно розвиватись психіка. Або які органи та системи організму. Всі мають право на освіту і всі маю право на вільний доступ до  різних видів інформаційно – комунікативної діяльності, де вона б мала змогу збагачувати свої знання. Важливу роль, разом із знаннями, має і діяльність. Людина, з допомогою своїх знань може самостійно керувати своїм життям. Проявляючи різні вольові дії, керуючись здоровим глуздом, знаннями, у людини з’являється збалансована «я - концепція», я - особистість, я – зможу, я – вмію, я – допоможу, я – врятую, я – примножу! Саме ці вольові прагнення відкривають «замок» збалансованого розвитку.

На мою думку, процес освіти в Україні є одним з найкращих у світі. Проте хотілося б внести деякі корективи та побажання Так, одним з найперших заходів пропонується вдосконалення системи дошкільної освіти. Так, починаючи з дитячого садка потрібно дати дитині можливість вибору, тобто те чим вона хоче займатись. Зараз в дошкільних закладах сконцентровані на гармонійному, всебічному розвитку дитини. Звичайно, потрібно розвивати дитину всебічно, але вже в молодшому віці потрібно звертати увагу на те, що дитині цікаво. Я вважаю, що вже в дитинстві потрібно дати дитині вибір. Нехай вона не буде вміти чогось, зате вона буде знати все те, що їй подобається. Лише в цьому випадку дитина зможе досягти значних результатів. Але не потрібно забувати про елементарні, загальні знання, які дитина повинна отримати  в процесі свого навчання і виховання.

Запровадження даного заходу, на мою думку, забезпечить вдосконалення системи освіти. Вже на початковому етапі навчання і виховання у дитини можна буде виявити особливі здібності до того чи іншого виду діяльності. Це дасть змогу розвивати ці здібності та допоможе дитині в майбутньому досягти значних результатів, завдяки вчасно помічених здібностях та талантах.  

Наступним заходом є обов’язкова вища освіта для населення України. Запровадження даного заходу звичайно потребує значних  економічних  затрат, але для забезпечення сталого розвитку це просто необхідно. Відомо, що українці володіють високим рівнем IQ і від запровадження даного заходу наша держава стане на шлях збалансованого розвитку і стане в один ряд з високорозвиненими країнами.

 Ще одним заходом є вивчення та інтеграція закордонного досвіду в галузі вдосконалення системи освіти. Це дозволить уникнути помилок, які робили високорозвинені країни, та інтегрувати у власну систему освіти лише найкращі ідеї та напрацювання. Величезний досвід у вдосконалені системи освіти є в європейських країнах. Проте не потрібно забувати про власні напрацювання в цій галузі. А вдосконалювати їх  спираючись на досвід інших країн.

Запропоновані заходи дозволять підвищити рівень освіченості населення. А освічена людина розуміє для чого потрібен сталий розвиток. Адже вона турбується не лише про себе, а й про майбутні покоління, розуміє навіщо впроваджувати природоохоронні та ресурсозберігаючі технології (з підвищенням рівня освіти будуть знайдені все нові шляхи по впровадженню новітніх технологій у сфері природоохоронній та ресурсозберігаючій, будуть винайдені нові технології та удосконалення існуючих, що дозволить зменшити їх вартість та підвищити їх ефективність та продуктивність). В Україні мало хто звертає увагу на основні засади сталого розвитку. Причиною цього є важке економічне становище нашої країни низька поінформованість населення. Проте в останні роки і в нашій державі все частіше говорять про альтернативні джерела енергій, незалежність України в енергетичній сфері. Звичайно, освіта грає у цьому головну роль.  

Велике значення у навчально – виховному процесі займають не лише освітні заклади, а й сім’я.

Важливість полягає в тому, що батьки є зразком для наслідування не лише маленьких дітей, а й юнацтва і т.д. В деяких випадках діти роблять все те, що їм сказали батьки. Тому важливо підвищити інформативну діяльність про стійкий розвиток в ЗМІ. В наші дні люди середнього віку майже на розуміють, що таке стійкий розвиток і для чого він. Для підвищення рівня знань людей про стійкий розвиток було добре провести декілька соціальних проектів, які б допомогли проінформувати населення про стійкий розвиток.

І лише після здійснення цих заходів потрібно не зупинятись на цьому. Запровадження цих заходів дасть позитивні результати лише через деякий час. Тому важливим є настанова людей на стійкий розвиток вже зараз. Людина має вчитись та вдосконалюватися все життя. І освіта для старшого покоління не повинна бути «за сімома замками».

Всі ці запропоновані заходи допоможуть стати людству на шлях стійкого розвитку. І на кінець можна сказати, що освіта є основою, рушійною силою для розвитку, в тому числі стійкого, збалансованого, екологічного.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.