ГО похвалили Україну за доступ до публічної інформації

27 червня 2012, 07:44
Власник сторінки
журналист
0
410

Правозахисні ГО назвали запровадження доступу до публічної інформації в Україні "недосяжним стандартом для більшості країн регіону ОБСЄ"

П'ять впливових українських правозахисних громадських організацій назвали запровадження доступу до публічної інформації в Україні "недосяжним стандартом для більшості країн регіону ОБСЄ". Про це йдеться у їх зверненні до Президента України, Прем'єр-міністра та Міністра закордонних справ щодо пріоритетів головування України в ОБСЄ у 2013 році. "Процедури доступу до публічної інформації, запроваджені Україною, є на цей час недосяжним стандартом для більшості країн регіону ОБСЄ", – зазначається у зверненні, яке підписали, зокрема, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група.

Врегулювання питання доступу до публічної інформації громадські організації назвали серед числа "законодавчих змін, які здобули підтримку з боку громадськості та міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ". Серед інших успіхів вони називають новий Кримінальний процесуальний кодекс, правове регулювання діяльності громадських організацій, реформу системи безоплатної правової допомоги.

Представники організацій громадянського суспільства пропонують уряду провести консультації з громадськістю для визначення пріоритетів головування України в ОБСЄ у 2013 році, а також підтримати їхню пропозицію включити до числа цих пріоритетів питання доступу до публічної інформації, свободи об'єднань, свободи мирних зібрань та захисту від катувань.

Водночас вони визнають "очевидні проблеми з додержанням прав людини в Україні" та "справедливу критику з боку міжнародної спільноти щодо якості правосуддя".

"Вважаю, що варто подякувати поважним незалежним громадським організаціям за високу оцінку реалізації Закону "Про доступ до публічної інформації". Це підтверджує лідерство України в цьому питанні, адже наш закон входить до десятки найкращих у світі.

Не бачу жодних причин, чому Україна не може поділитися з країнами ОБСЄ своєю "історією успіху", якою для нас став доступ до публічної інформації".
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: доступ до публічної інформації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.