Свіжі ягоди корисні для шлунку, і допомагають від спеки

11 липня 2012, 14:48
Власник сторінки
ГО "Ринкові ініціативи"
0
502
Свіжі ягоди корисні для шлунку, і допомагають від спеки

На міських ринках – «золота пора» для охочих посмакувати свіжими ягодами та фруктами. Апетитні вишні, черешні, малина, чорниця, абрикоси і персики – усього на полицях вдосталь.

 

На ринку «Привокзальний» - справжній фруктово-ягідний бум. Полиці фруктового павільйону буквально завалені свіжими черешнями, чорницею, абрикосами… «Свіжі, смачні, беріть – не пошкодуєте! – нахвалює свій товар баба Віра – продавець черешень і абрикосів. – Абрикоси смачні, з Півдня. На вазі вас не надурю», - каже жінка. На полиці біля абрикосів – справді красується написана від руки табличка: «На вазі не надурю». Хоча ціни на фруктові смаколики наразі «кусючі»: абрикоси продають по 18-20 гривень за кілограм, за персики просять від 20 гривень, кілограм нектарину коштує у середньому 22-25 гривень.

Все ж, дієтологи наполегливо радять купувати зараз саме ягоди – малину, чорницю, смородину… «Вони містять величезну кількість пектинових речовин – це природні вуглеводи, - пояснює головний дієтолог Львівщини Зоряна Завада. - Багато вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів містить полуниця, суниця, смородина, чорниця, вишня, черешня, та малина. Вони мають тонізуючу, протианемічну дію (покращує кровотворення), протизапальну, та сечогінну. Також позитивно впливають на кишково-шлунковий тракт, при захворюваннях серця, судин тощо. Немає такої ягоди, яка б не була корисна для здоров’я», - підсумовує дієтолог.

До слова, ягоди на ринках наразі теж не дешеві. Вишню із Закарпаття продають по 20 гривень за кілограм, малину та чорницю – за такою ж ціною за літру. Черешня взагалі – найдорожча: за кілограм просять аж 28 гривень. Все ж, якщо Ви придбали смачні ягоди, «налягати» на них не варто. «Ягоди можна вживати протягом усього дня, але бажано – лише у першій половині дня. До того ж, варто знати, що деякі з них можуть викликати бродіння в кишківнику. Тож, не рекомендується споживати ягоди на ніч. За добу можна з’їдати приблизно пів кілограма», - радить Зоряна Завада.

Дієтолог каже, що отруєнь від ягід цього року ще не зафіксували. Та варто бути особливо обережними, купуючи перші кавуни, які вже зявилися на полицях львівських ринків. До слова, Херсонські кавуни продають по 3 гривні за кілограм. Фахівці попереджають: перші кавуни (які, до речі, теж належать до ягід) можуть містити велику кількість нітратів, що може стати причиною отруєння.

 

Борис Сергієнко, Марійка Мельник.

 

Для довідки:

Малина – це потогінний та жарознижуючий засіб, містить багато саліцилової кислоти (аспірину);

Чорна смородина – містить вітаміни С та Р, заживлює виразки та покращує зір;

Червона смородина – більш кисла, аніж чорна смородина, має менше вітаміну С, але чудово втамовує спрагу та підвищує апетит;

Чорниця – застосовують при захворюваннях кишково-шлункового тракту, містить багато дубильних речовин, тобто діє як протизапальний засіб;

Суниця та полуниця корисні при серцево-судинних захворюваннях, виводять солі з організму;

Вишню та черешню також радять вживати при серцево-судинних захворюваннях. Проте, зокрема з вишнею треба бути обережним, бо ця ягода підвищує кислотність в організмі людини і викликає бродіння в кішківнику. Тому її не слід вживати людям, в яких є захворювання кишково-шлункового тракту.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.