"Допоможи мені допомагати іншим": досвід європейських колег

12 липня 2012, 19:58
Власник сторінки
журналіст
0
834
 Допоможи мені допомагати іншим : досвід європейських колег

Нещодавно у місті Чернівці для журналістів різних ЗМІ України пройшла міжнародна конференція «Професійна інтергація: інновативні шляхи включення бездомних та груп ризику».

На запрошення громадської організації «Народна допомога», яка працює в Чернівцях у сфері надання соціальних послуг вразливим групам, я як журналіст  зміг поспілкуватися та обговорити з експертами із різних країн Європи питання щодо того, наскільки бездомна особа може бути інтегрованою в ринок праці, реальні можливості бездомних осіб в працевлаштуванні, тощо.

«Народна допомога» допомає щодняна фото: експерти з Європи

Про це недержавне об’єднання громадян, створене групою однодумців-професіоналів соціальної роботи у Чернівцях говорить кожен місцевий житель. Тут кожен знає де розміщується офіс організації, яка допомагає кожному із вразливих груп населення у соціальній адаптації, захисту прав, тощо.

В 2004 році у залі Європейського Парламенту (м. Брюсель, Бельгія) «Народна допомога», як перша організація з України, отримала почесну міжнародну нагороду «Срібна троянда» за роботу із найбільш вразливими категоріями населення – бідними та бездомними.

Сьогодні «Народна допомога» працює та активно розвивається в трьох містах України – Чернівцях, Києві та Львові – на ринку соціальних послуг бездомним людям та іншим враздливим соціально-незахищеним  групам місцевого населення.

Діяльність «Народної допомоги» в Чернівцях розпочалась з 1992 року. За цей час організація значною мірою посприяла покращенню умов життя літніх, безпритульних та малозабезпечених громадян м. Чернівці. За словами інформаційного менеджера ГО «Народна допомога» Анастасії Берідзе, основними видами діяльності організації в Чернівцях є:

- центр ресоціалізації для бездомних – на них 59 осіб, базується на комплексній моделі реінтеграції;

- центр обліку бездомних громадян, яке надає реєстацію для отримання соціальних гарантій, соціальних виплат, працевлаштування, реалізації права голосу під час виборів.

- їжа на колесах – вуличне харчування для бідних та бездомних громадян.

- вулична робота з бездомними та профілактична робота з групою ризику.

- Народна Школа – навчання для представників соціально-виключених груп (комп’ютерний клас, вивчення іноземних мов, консультації та поради з працевлаштування)

- Служба соціального таксі – перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями та працевлаштування інвалідів на посадах диспечерів.

Сама організація існує завдяки джерелам фінансування з міського бюджету, внескам партнерської організації (Фольксгільфе Австрія) та організацій-донорів (Нацбанк Австрії, муніципалітет Відня), гранди, пожерти приватних осіб.

 

Професійна інтергація як шлях повернення до суспільства: досвід європейських країн

Міжнародна конференція на яку були запрошенні представники різних ЗМІ України відбувалася у приміщенні Чернівецької міської ради. Привітальне слово було від представників влади міста та керівників ГО «Народна допомога», які подякували присутнім за участь в проекті. До слова запросили першого експерта конференції Мартіну Кріхмайр, яка є програмним менеджером в різних проектах, які стосуються питань охорони здоров’я, освіти, ринку праці в країнах Африки та Європи. Вона поділилася досвідом австрійської сторони. Саме в Австрії успішно діє одна з найефективніших в Європі моделей подолання такого негативного соціального явища, як бідність, яка тісно пов’язана із проблемою бездомності.

Експерт Школи Кофоеда з Данії Олє Мельдгаард, являється журналістом, кандидатом теологічних наук Копенгагенського університету. Він працює в Школі Кофоеда з 1996 року та членом робочої групи з питань працевлаштування  бездомних та груп ризику мережі FEANTSA. У свої презентації на конференції він детально розповів про діяльність Школи Кофоеда. «Студенти Шкоди – люди бездомні, які прийшли щоб адаптуватися до суспільства. По правилах Школи, студентів залучають до роботи, навчають нових професій, працюють за комп’ютерами, відвідують мовні курси. Якщо студенти виконують правила Школи, вони отримують за це спеціальні бали, які потім можуть обміняти на їжу в їдальні Школи. Така процедура ще на сьогодні триває.» - розповідає пан Ол’є Мельгард.

Живуть студенти у спеціальному гуртожитку, який поділений на 4 частини. В кожній кімнаті живуть по 8-10 осіб. «А хто фінансує Школу?», - запитую експерта. У відповідь чую, що Школа є незалежна, неприбуткова організація. Існує договір з Міністерством соціальних прав Данії, договір з Муніципалітетом, які надають житло. Також є приватні пожертви.

Останнім з виступаючих експертів конференції був засновник та керівник першої голандської спільноти «Еммаюс», створеної 40 років тому – Йос ван дер Меер. За особливий внесок в соціальну роботу був нагороджений почесною відзнакою королівської родини Нідераландів. Основне гасло спільности «Еммаюс», яка теж долучається до соціальної роботи, це «Живемо разом» «Працюємо разом» «Ділимо разом». Голандська спільнота «Еммаюс» допомагає безпритульним  їжею, житлом, надає кишенькові гроші і медичне страхування.

Вироблено модель, що повертає до нормального соціального життя людей з груп ризику

Досвід європейських колег довів, що найкращими ліками і від бездомності, і від бідності є зайнятість, зокрема – самозайнятість або працевлаштування на первинному чи вторинному ринках праці.

Але постає логічне питання, як працевлаштувати бездомну людину, яка за роки життя на вулиці втратила звичні для нас навички прокидатися рано, приводити себе до пристойного вигляду, вчасно охайним та тверезим приходити на роботу, виконувати всі вимоги роботодавця, та ще й трудову дисципліну не порушувати?

Відповідь на це питання ми шукаємо у даному проекті, мета якого – розробити модель, що повертатиме до нормального соціального життя тих людей, які в силу життєвих обставин опинились у скрутній ситуації, відтак не можуть конкурувати на загальному ринку праці. Мова йде не лише про бездомних – до груп ризику належать і тривало безробітні, і випускники інтернатних закладів, і жінки в кризовому стані тощо. «І ми знайшли таку модель, це – Соціально-економічне підприємство (СЕП). Воно виконує декілька функцій. «Дана модель навчає людину певній нескладній професії, що не потребує грунтовної освіти, відновлює втрачені соціальні навички. Скажу, що ось у нещодавно в Києві створено свічну майстерню – типове СЕП, яке дозволяє швидко навчатися виготовлювати еклюзивні та досить привабливі декоративні свічки. Соціальна користь від роботи майстерні є очевидною: у людей з’являється додатково реальний шанс розірвати глухий кут бідності, влаштуватись на роботу. Добре, щоб такі СЕП появлялися в кожному районі України.», - підсумовує розмову з журналістом координатор проекту, інформаційний менеджер ГО «Народна допомога» Анастасія Берідзе.

РОМАН МАТВІЮК. 

ЗНІМКИ АВТОРА.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.