«Наскільки легкий хліб торгівця?»

26 липня 2012, 16:11
Власник сторінки
ГО "Ринкові ініціативи"
0
429
«Наскільки легкий хліб торгівця?»

День працівників торгівлі України відзначається з 1995 року щорічно в останню неділю липня. Це професійне свято стосується тих, хто безпосередньо зайнятий у сфері торгівлі та ресторанного господарства


 ГО «Ринкові ініціативи» з’ясовувала чи вважають самі торгівці цей день за свято та які вони – сучасні покупці.

 

Рецептами успішної роботи будь-якого ринку поділився заступник директора з операційної діяльності ринку «Шувар» Дмитро Сертаков:

«Для успішної роботи ринку як комплексу важливе, по-перше,  гідне позиціонування себе на ринку послуг. З цього формується цінова політика, тож варто правильно визначитись з форматом роботи ринку. По-друге, необхідна чітка стратегія. Тобто, зрозуміти як просувати себе на ринку послуг. По-третє, для ринку важлива конкретна програма щодо підтримки виробника задля залучення нових та додаткових клієнтів. Необхідно дати відповідь на запитання: «Що буде цікаво для нових операторів?». По-четверте, для ринку не менш важливий і менеджмент управління, щоби керувати такими питаннями, як контроль  якості, боротьба за якість, дотримання чіткої стратегії.

В цілому, в діяльності ринків є певні проблемні запитання. Наприклад, якщо характеризувати оптові ринки в інших країнах, то там підтримка ринків існує за рахунок державних програм. Звичайно, ще необхідна плідна робота в цьому напрямку.

Якщо ж охарактеризувати образ сучасного покупця, то очевидно, що він став більш вимогливим. Взагалі можна виокремити три прототипи покупців: перший – роздрібний покупець, ощадливий, він приходить на ринок, бо тут дешевше та більше вибору товарів. Другий прототип – це дрібний гурт, власне, підприємці і третій – великі оператори з вагомими потужностями».

Щодня торгівці задовольняють повсякденні потреби мільйонів громадян. Проте, безпосереднє відношення до нього мають не лише ті, хто стоїть за прилавком, а й самі покупці.

Про принципи роботи для людей – як для себе розповів директор ринку «Привокзальний» Дмитро Ничипуренко:

«У своїй роботі ми завжди керуємося принципом: для людей – як для себе. Найперше, ми створюємо комфортні умови на ринку для торгівців, щоб люди з прилеглих до Львова сіл та районів хотіли везти власні продукти на «Привокзальний», і продавати їх за найдоступнішими у місті цінами. Де, як не на «Привокзальному» можна придбати найсвіжіші овочі та фрукти за найдешевшими цінами? По-друге, ми раді кожному покупцеві на ринку, і створюємо для нього комфортні умови для купівлі. Так, ми крок за кроком модернізуємо ринок, відповідно до європейських вимог. Ми вже встановили сучасні морозильні вітрини у мясному павільйоні. На черзі – його повна реконструкція.

Найважче, мабуть, йти на інколи непопулярні кроки, і змушувати деяких підприємців модернізувати власні робочі місця. Не секрет, що навіть на «Привокзальному» окремі торгівці досі торгують в антисанітарних умовах – продають мясо і рибу ледь не на тротуарі, без морозильних камер… Незважаючи на численні приписи санстанції та наші зауваження. Коли починаєш вдаватися до крайніх методів – просто закриваєш такі павільйони – починають нас звинувачувати: мовляв, перешкоджають підприємницькій діяльності! Хоча насправді, ми намагаємося привести умови продажу до нормальних..

Сучасний покупець – шукає де краще та дешевше. Думаю, за цими критеріями «Привокзальний» – ідеальне місце для закупів».

А заступник директора Краківського ринку Іван Хас поділився найпоширенішими побажаннями покупців та їх довірою до сучасних торгівців:

«Вже багато років ціни на Краківському ринку залишаються найдешевшими у Львові. Саме тому він був і продовжує бути популярним серед мешканців та гостей нашого міста. Ми всіляко намагаємось втримати такі довіру людей. Найчастіше покупці скаржаться на неякісні товари, які, на жаль, інколи продають на ринку недобросовісні торгівці. Кожну скаргу ми враховуємо, і відшкодовуємо або коштами, або ж міняємо на  іншу продукцію.

На сьогодні торгівля залишається потужним пластом економічного потенціалу країни. Взагалі, найважче в роботі торгівця – знайти унікальний підхід до кожного свого покупця. Часом це завдання з нелегких, проте, саме покупці створюють необхідний ринок попиту та пропозиції. Тож, День працівників торгівлі – це свято галузі, до якої прямо чи опосередковано має відношення майже кожен громадянин. Бо торгівля сприяє не лише збільшенню обсягу виробництва, але й підвищенню продуктивності ресурсів держави, включно і людського потенціалу. Також для сучасних покупців окрім довіри, пріоритетним є і питання дотримання їх прав. Тому нагальним є вдосконалення на кожному ринку, у доступному місці «куточку покупця», де відповідно має бути надана вся необхідна інформація про патент і ліцензію. Кожен покупець, який прийде на ринок, повинен відчувати себе бажаним та цінним щоби повернутися за покупками знову».

Як відомо, в роботі будь-якого підприємства час від часу виникають різного роду труднощі. Про секрет їх вдалого вирішення розповів директор ТВК «Південний» Роман Загірний:

«Важливо працювати і думати про те, щоб покупець, зайшовши у торговий центр, покинув його задоволеним, з омріяною покупкою у руках. Саме для покупців постійно розбудовується інфраструктура «Південного». Найважче в нашій роботі – знаходити компроміси між покупцями та продавцями. Адже перші зацікавлені у тому, щоб за мінімальні гроші купити максимально якісний товар. Продавці, зрозуміло, навпаки – зацікавлені якомога вигідніше продати свою продукцію. Роль адміністрації – стати своєрідним буфером. Ми не можемо адміністративно впливати на цінову політику орендарів, але все ж проводимо роз’яснювальну роботу про потребу знижувати ціни, проводимо різноманітні маркетингові заходи, щоб зацікавити клієнтів, організовуємо культмасові заходи, щоб завоювати прихильність нових відвідувачів.

Сучасний покупець з одного боку дуже перебірливий, з іншого – цінує свій час. Таким чином, ми отримуємо клієнта, який хоче підібрати максимально якісний товар у максимально короткий термін. Тобто сьогодні відвідувачі не хочуть годинами блукати у пошуках чогось. Вони хочуть бачити максимально широкий асортимент в одному місці і вибирати те, що їм підійде і за ціною, і за якістю, і за виглядом. Ще одна особливість сучасного покупця – бажання відпочити і розважитись. Але якщо колись, як Ви пам’ятаєте, вдалу покупку просто «обмивали» у генделику, то сьогодні хочуть значно більшого.

Усім працівникам торгівлі, звичайно, хотілось би побажати вдалої торгівлі і нових досягнень у бізнесі. При цьому хочу нагадати усім високоповажним працівникам торгівлі, що покупець – завжди правий. Про це потрібно памятати».

Тож, ми з’ясували, що хліб торгівця не такий вже й легкий, яким здається пересічним громадянам. Сучасний покупець – вимогливий та обережний. Він довго робить вибір, проте швидко реагує на будь-які зміни, що стосуються питань якості та обслуговування.

Працівники торгівлі радо готові допомогти своїм покупцям у вирішенні різних дилем – святкових чи буденних. Звичайно, одразу ж згадуються усі прикрі халепи «справедливого» зважування та «сили» книги скарг… Та всі ми люди, будьмо відкритими і зайвий раз не будемо жадібними на прості, але такі приємні слова: «дякуємо», «будь ласка», «щасливо». Особливо – в день професійного свята…

 

Сергій Борисенко,

Марійка Мельник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.