Повіримо політикам ще раз?

27 липня 2012, 15:34
Власник сторінки
0
478
Повіримо політикам ще раз?

Як так вийшло, що не благочестиві політики, які заплямували себе мерзенними вчинками, опинилися в списку об'єднаної опозиції?

21 червня об'єднана опозиція підписала декларацію про забезпечення чесних і прозорих виборів. У поширеній для засобів масової інформації заяві з нагоди підписання декларації говориться: "Опозиція не допустить висунення кандидатами в народні депутати осіб, причетних до порушення прав і свобод людини і до корупційних дій. Той, хто систематично не брав участі в засіданнях парламенту і роботі комітетів, теж не може розраховувати на кандидатство. Немає шляху у депутати і тим особам, які міняли свою політичну позицію всупереч волевиявленню виборців, зробленому в 2007 році ".

Ось таку клятву виголосили перед народом Україні опозиційні лідери. Ми їм віримо. Тепер залишилося виявити тих, хто цім критеріям відповідає та може бути потенційним кандидатом, а також тих, хто ні в якому разі не може бути допущений до парламенту, оскільки заплямував себе неправедними справами.

Не знаю, на що розраховували опозиціонери, роблячи таку заяву. Можливо, щиро розраховували на те, щоб виправити допущені помилки та налаштувалися боротися зі злом в майбутньому. Можливий і другий варіант - розраховували зачарувати виборців привабливою обіцянкою і не збиралися за своїм звичаєм будь-що виконувати.

Як би там не було, але знайшлися свідомі громадяни, які взяли, та й проаналізували діяльність нинішніх народних обранців на підставі заявлених опозицією критеріїв. Громадський рух «Чесно» провыв оцінювання діяльності 449 народних депутатів за шістьма критеріями: відсутність фактів порушення прав і свобод людини, незмінність політичної позиції згідно волевиявленню виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів і майна та їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті, участь в засіданнях парламенту і роботі комітетів.

Результати цього аналізу, який назвали «Чеснометр» був оприлюднений 23 липня. Не буде перебільшенням сказати, що оцінки, які були поставлені депутатам Чеснометром навряд чи можна назвати сенсаційними - суспільство давно було до них готове. Так от, лише три депутата, Микола Томенко (БЮТ), Володимир Лановий (НУНС), Олександр Гудима (БЮТ) відповідають всім критеріям доброчесності, і, як наслідок, мають право претендувати на балотування в майбутній склад парламенту. Всі ж інші, виходячи з тексту заяви об'єднаної опозиції, ні за яких обставин не можуть претендувати на те, щоб стати кандидатами в депутати.

Поглянемо тепер, кого ж включила об'єднана опозиція у виборчий список до парламенту. Одним з перших у списку стоїть Бондарєв Костянтин Анатолійович, депутат Верховної Ради і за сумісництвом голова Київської обласної Батьківщини. Даний громадянин помічений в порушенні прав і свобод громадян, причетний до корупційних дій, відзначений у передачі своєї картки для голосування партійним «піаністам», не брав участь в роботі парламенту і парламентських комітетів, задекларовані ним доходи і майно не відповідають способу життя. Всього, зазначений персонаж не відповідає п'яти (!) з шести критеріїв чесності, однак включений до виборчого списку. Разом із ним, включені до списку наступні нечесні політики: Кальченко Валерій Михайлович (не відповідає -2 критеріям), Кеменяш Олександр Михайлович (-3), Кравчук Василь Петрович (-2), Крайній Валерій Григорович (-2), Одарченко Юрій Віталійович (-2), Пашинський Сергій Володимирович (-5), Петренко Вадим Михайлович (-2), Прокопчук Юрій Володимирович (-2), Радковський Олег Володимирович (-4), Сенченко Андрій Віленович (-4), Шлемко Дмитро Васильович (-3 ), Шишкіна Еліна Вікторівна (-2), Дубиль Валерій Олександрович (-2), Клименко Олександр Іванович (-4).

Але ж як так вийшло, що не благочестиві політики, які заплямували себе мерзенними вчинками, опинилися в списку об'єднаної опозиції? Виправдання таке: на момент підготовки та оприлюднення списків (5, 19 липня) опозиція ще не знала, що вищевказані громадяни згрішили перед суспільством. Дивує? Трохи дивує, але повіримо лідерам опозиції ще раз. Адже могли ж вони в запалі бурхливої ​​невгамовної діяльності, не побмітити, що творять їх соратники по партії. Напевно, могли, проте свідомі активісти руху «Чесно» вказали їм (23 липня) на недостойних кандидатів. Тепер нам всім необхідно сподіватися, що з'їзд об'єднаної опозиції, який відбудеться 30 липня, розставить усі крапки над і. Він, як ми очікуємо, повинен виправити допущені опозиційними функціонерами помилки і затвердити списки кандидатів з бездоганною репутацією.

Цікаво, а такі шановані політики, як Яценюк Арсеній Петрович (-2), Кириленко В'ячеслав Анатолійович (-2), Кожем'якін Андрій Анатолійович (-4), Власенко Сергій Володимирович (-5) не заперечують проти того, що в наступному складі парламенту їх не буде? Щиро сподіваємося, що не заперечують, оскільки самі ж вони задекларували критерії проходження в парламент і самі ж присягнулися перед виборцями їх дотримуватися. Тепер цим громадянам доведеться, слідуючи своїм обіцянкам, залишатися поза стінами парламенту і дивитися на законотворчий процес, як й інші українські громадяни, по телевізору. Чи ми з вами знову помиляємося?

Ігор Постановскій


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Яценюк,Кириленко,Турчинов,опозиція,Власенко,Чесно,політика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.