Андрій Березюк: ДАІ потрібно "лікувати" хірургічним шляхом

03 серпня 2012, 11:02
Власник сторінки
Економіст, менеджер.
0
783

Наша влада не знає, що робити з цим монстром

«Страшилка» з 15-добовим арештом громадян, які знімають на відеокамеру  роботу інспекторів ДАІ, розповсюдилася по країні з подачі тимчасово виконуючого обов'язки начальника Департаменту ДАІ МВС України Володимира Рєзнікова. Зрозуміло, що відомство піклується не стільки про інтереси держави і суспільства, скільки про свої власні -  в  таких умовах працювати простіше і комфортніше.

Супротив громадському контролю в даному випадку цілком зрозумілий. Упродовж багатьох років ДАІ була щось на зразок держави в державі. Про порядки і звичаї, які  є у відомстві, розповідвють  анекдоти. Ось один з них: «Якщо інспектор ДАІ не бере у вас купюру, спробуйте розгладити її і дати іншою стороною».

Наша влада не знає, що робити з цим монстром. З усіх пострадянських країн наразі тільки в Грузії зрозуміли, що той «чиряк» на тілі нації, в який перетворилося ДАІшне відомство, не піддається терапевтичному лікуванню - тільки хірургічним шляхом. Грузинський досвід стовідсоткового реформації старої державтоінспекції і набору нової - молодої і досвідченої  - команди правоохоронців на дорогах можна і потрібно повторити в Україні.

Беззаперечним доказом цього є матеріли «Дорожнього контролю», активісти якого першими в нашій країні стали знімати на відео дії автоінспекторів під час несення служби. Так країна на власні очі побачила справжнє обличчя відомства - свавільне, грубе ...

Але є й більш серйозна обставина, яка підштовхує до радикальної реформи ДАІ - висока аварійність та смертність на дорогах. За даними МНС, тільки за сім місяців поточного року в Україні сталося 15429 ДТП, які забрали життя 2442 людей. Всього ж за роки незалежності на українських дорогах загинули близько 140000 громадян (стільки ж, скільки  населення Ужгороду). Фактично на автошляхах країни йде неоголошена війна!

Можна стверджувати, що перш за все це  на безвідповідальністі  водіїв, що сідають за кермо напідпитку, не витримують швидкісний режим. Але це буде далеко не повне пояснення. Українська ДАІ неефективно  займається профілактикою правопорушень на дорогах, здебільшого формально здійснює  нагляд за якістю дорожнього полотна. МВС не пропонує законодавчих ініціатив, які дозволили б докорінно змінити ситуацію з травматизмом на дорогах. Як правило, наші правоохоронці дбають тільки про закони та правила, які ставлять водіїв у такі умови, що збирати з них данину не може тільки зовсім вже ледачий.

Замість корінного переформування  ДАІ її чини всіма силами прагнуть убезпечити себе від контролю і критики з боку суспільства. І що характерно, того ж пана Резнікова анітрохи не збентежив той факт, що зовсім нещодавно керівництво ДАІ давало офіційні відповіді на запити громадян та журналістів, згідно з якими жоден закон України не забороняє знімати працівників ДАІ на відеокамеру. Точно таку ж позицію, до речі, займає і Міністерство юстиції - в ці дні вітчизняні ЗМІ опублікували його лист, в якому зазначено, що за Законом України «Про доступ до публічної інформації» громадянин має право фіксувати дії співробітників міліції на власну відеокамеру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.