Податкова реформа чи передвиборча обіцянка?

14 серпня 2012, 14:21
Власник сторінки
0
520

Колись жартували, що в Радянському Союзі існує особлива концепція розвитку сільського господарства. А саме: щоб корова менше їла й давала більше молока, її треба менше годувати і більше доїти... Здаєт


Колись жартували, що в Радянському Союзі існує особлива концепція розвитку сільського господарства. А саме: щоб корова менше їла й давала більше молока, її треба менше годувати і більше доїти... Здається таку ж концепцію взяла на озброєння українська влада. “Доїти” бізнес і підприємців вони навчилися майстерно.

Ось і цього разу Партія   регіонів розпочинає вибори з чергового покращення-обіцянки запровадити податкову реформу. Так з 2013 року в Україні можуть запровадити ще один податок  - податок з обороту. Такі зміни передбачено в концепції реформування податкової системи, які сьогодні розробляє Державна податкова служба спільно з Міністерством фінансів України. Новий податок платитимуть покупці, купуючи будь-який товар чи замовляючи послугу. 

Податківці пропонують знизити 20% ставку ПДВ до 7 — 12%, та запровадження податок з обороту в розмірі 2 — 2,5%, тобто замість одного податку з’являється аж два?! Введення такої формули оподаткування - новий податок плюс колишній ПДВ із зменшеною ставкою - буде стимулювати розвиток секторів з коротким ланцюжком виробництва, а саме сировинних товарів. Це в свою чергу стимулює подальший розвиток сировинних секторів і зробить економіку країни ще більш залежною від зовнішньої кон'юнктури. Також податок з обороту стимулюватиме імпорт

(і якщо навіть уявити, що цей негативний процес може бути скомпенсовано вищими ставками ПДВ на імпортні товари-можна очікувати заперечення СОТ з приводу диференційованих ставок ПДВ).

Незважаючи на достатньо просте адміністрування цього податку як для податківців, так і для платників податку – недоліків цього податку набагато більше, ніж переваг. Оскільки цей податок стягується на кожному етапі продажу продукції, він сприяє здорожчанню товарів для нас, кінцевих споживачів.

Одночасне стягування ПДВ, податку з обороту та податку на прибуток підприємств тільки ускладнюватиме податкову систему України. За кількістю податків Україна у рейтингу Світового банку Doing Business протягом 2011-2012 років займає 181 місце з 183 країн. Більшість країн світу - не тільки країни ЄС, а й такі країни як Білорусь та Китай давно відмовилися від стягування податку з  обороту.

Нові податкові правила можуть ускладнити ведення бізнесу і звести нанівець наміри влади поліпшити й оптимізувати оподаткування в Україні. До числа останніх належать пропозиції скасувати максимальну величину бази нарахування єдиного соціального внеску і відновити внесок до Пенсійного фонду з операцій купівлі валюти. Недоречним є додаткове навантаження на операції з купівлі валюти шляхом введення 3% внеску до Пенсійного фонду. Скасування максимальної величини бази нарахування єдиного соціального внеску призведе до ще більшої тінізації фонду оплати праці.

Окрім того новації в податковій системі визначають квоти на працевлаштування тих, хто трудиться за сумісництвом. Відповідно кількість таких співробітників на підприємстві чи фірмі не має перевищувати 10% від загального штату. Тож на двері вказуватимуть, зокрема,  матерям-інвалідів, матерям-одиначкам, непрацездатним, викладачам та студентам.

Прийнятий півтора року тому податковий кодекс призвів до збільшення кількості перевірок та тиску на підприємства, тож до чого призведе нова податкова реформа, важко і уявити, може до повного зникнення бізнесменів-підприємців як класу в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.