Андрій Березюк: Куди Україну язик заведе?

03 вересня 2012, 18:46
Власник сторінки
менеджер, громадський діяч
0
303

Маємо те, що маємо. Винуваті «кровосісі» та «папереднікі»?

Напередодні 1 вересня представники львівського УДАРу в рамках флеш-мобу «Подаруй Януковичу «Читанку», поштою відправили Президенту України буквар, а прем'єр-міністру України — читанку. Так, саме поштою. Ми спробували передати книжки через губернатора, його намісника в області, однак в приймальні нам сказали, що Михайло Костюк у відрядженні. Тому переслали посилкою, щоб він їх отримав.

 Це вже не перший випадок, коли Гаранту дарують книги. Ще на початку 2010 року представник «Народної Самооборони» подарувала Віктору Януковичу збірку поезії Анни Ахматової, збірник творів Антона Чехова та орфографічний словник. Це робилося для того, аби ліквідувати прогалини у шкільній освіті лідера регіоналів. Янукович умудрився назвати Чехова українським поетом, замість Анна Ахматова сказав Ахметова. Ще був конфуз, коли під час візиту до Львова назвав жителів міста кращим «геноцидом» країни, а повинно бути - «генофондом».

 Як бачимо, відтоді пройшло вже майже 3 роки, а інтелект і якість мови перших осіб України не покращилась. То не виходить сказати «увімкни», то виходять «кровосісі», «папереднікі». Наш гарант допускає стільки помилок, що з найбільш «влучних» вже складають хіт-паради. Тому відправили «Буквар» і «Читанку», щоб з азів починали вивчати мову, а не створювали законів, які дозволяють їм не вчити та не знати української, аби не ганьбили державу своїм невіглаством. Та, що тут говорити, коли найважливішу сферу гуманітарної політики віддано Табачнику, особі, яка свідомо, відкрито й системно виступає проти основ державності та національної ідентичності: єдиної державної української мови, національної історії та соборності.

 Якщо теперішня ситуація не зміниться, то ми ризикуємо втратити сам інститут освіти. Наші діти просто не захочуть вчитися, аби отримати диплом. Його можна купити. Якщо ж не вийде, то просто проплачувати кожну сесію. Зараз гроші на першому місці, а знання це так, - додаток. Ні для кого не таємниця - щоб отримати хорошу роботу, за неї потрібно дати хабар. Так не може тривати вічно! Скоро не залишиться жодного кваліфікованого лікаря, вчителя і т.д., а відтак відбудеться повна деградація нації.

 Це в цивілізованому світі до влади йдуть обрані, патріоти в повному розумінні цього слова. Тут нам не пощастило. Маємо те, що маємо. Але в наших силах все змінити. Привести до влади освічених людей, які не будуть ганьбитися перед власним народом, на міжнародній арені. Систему потрібно ламати. Впровадити дієвий закон про «Перше робоче місце», суттєво збільшити заробітні плати освітянам, аби зменшити корупцію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.