В’язниці чи гуртожитки?!

27 вересня 2012, 16:45
Власник сторінки
Практикующий юрист, консультант-аналитик, менеджер инвестиционных проектов, общественный деятель.
0
1406
В’язниці чи гуртожитки?!

Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Дану тему мене, нажаль, спонукало підняти чудове свято Дня Кіровограда, подароване кіровоградцям міською та обласною владою, однак яке багатьом студентам, які проживають у гуртожитках, було зіпсоване необхідністю повернутися до власної оселі до 23-00, бо ж потрапити до власного житла уночі, більшість кіровоградських студентів – гуртожитківців, от уже скільки років не мають!

 

Після неодноразових скарг студентів на обмеження їх конституційних прав, хочу присвятити окрему тему свободі пересування повнолітніх громадян України, яким Цивільним кодексом України з 18 років надано повну цивільну дієздатність!

Як стало відомо з незалежних джерел у кіровоградських ВНЗ, зокрема у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка заборонено входити до власної оселі та виходити з неї, студентам що там проживають, пізніше 23-00! А особам, які працюють – треба просити особливу «індульгенцію» у Первинній профспілковій організації студентів з пред’явленням довідки про роботу та реєстрацією таких запізнень у відповідному журналі. В Кіровоградському національному технічному університеті пропускний режим «по годиннику» відмінено з 1 вересня цього навчального року, а от КДПУ ім. В.Винниченка не збирається враховувати зміни прийняті до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та виконувати Конституцію держави, яка забороняє обмеження права на свободу пересування та вибору місця проживання у спосіб не передбачений Законом!

Водночас непоодинокі випадки скарг студентів на «мзду» (хабарі), за які кожен бажаючий з міста може завітати «в гості» до студенток з кіровоградських вишів! Також скаржаться студенти на випадки пияцтва серед «вахтерів» (охоронців) чоловічої статі.

Часто, студентів принижують, звинувачують у розбещеності та висловлюють роздуми про особисте життя, принижуючись змушують просити й благати посадових осіб гуртожитків дозволити вхід до гуртожитків пізніше 23-00, пояснювати причини свого виходу з гуртожитку пізніше 23-00, просити дозволу на перебування своїх гостей у власній (орендованій на законних підставах) кімнаті, залишати на «вахті» документи перебуваючого, змушують носити перепустки, хоча гуртожиток не є режимним об’єктом з обмеженим доступом, так як даний доступ встановлюється виключно чинним законодавством! Непоодиноким є втручання заступників деканів з виховної роботи, старост академічних груп (посада у органах студентського самоврядування) у особисте життя студентів!

ЗГАДАЄМО! Тільки нещодавно вщухли пристрасті з приводу рішення Кіровоградської міської ради щодо заборони пересування / перебування осіб молодше 16 та 18 років після 22 та 23-00. Головним мотивом було те, що рішення порушує норму Конституції та цивільного законодавства України, які гарантують свободу пересування громадянам.

Також нещодавно проходила перевірка обласної прокуратури щодо фактів збирання грошей зі студентів гуртожитків КДПУ. Перевірка проходила за зверненням заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка до Генерального прокурора України!

Однак, в той же час у нас в місті та подекуди по країні вцілому ректори ВУЗів, які як відомо є «повновладними баронами» у своїх «альмаматерах», так як не підпорядковуються регіональній владі на місцях та через раз сприймають вказівки міністра освіти і науки, молоді та спорту України, САМОВІЛЬНО І БЕЗАПЕЛЯЦІЙНО обмежують право на свободу пересування студентів, які тимчасово проживають у гуртожитках на час їх навчання та мають усі права і обов’язки визначені житловим законодавством!

Хочу нагадати ректорам ВНЗ Кіровоградщини та інших вишів України, що згідно зі статтею 33 Конституції України  Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується СВОБОДА ПЕРЕСУВАННЯ, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію Украї­ни, ЗА ВИНЯТКОМ ОБМЕЖЕНЬ, які встановлюються ЗАКОНОМ.  Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

Також згідно з нормами Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» сказано, що – Свобода пересування – це право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, вільно та безперешкодно за своїм бажанням переміщатися по території України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, за винятком обмежень які встановлюються ЗАКОНОМ!

Документом до якого вноситься відомості про проживання / перебування фізичних осіб є паспорт громадянина України!

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» вільне пересування осіб може бути обмежене:

·        у прикордонній смузі;

·        на території військових об’єктів;

·        у зонах, які згідно з законом належать до зон з обмеженим доступом;

·        на приватних земельних ділянках;

·        на територіях щодо яких введено воєнний або надзвичайний стан;

·        на окремих територіях і в населених пунктах, де у разі небезпеки поширення інфекційних захворювань і отруєнь людей введені особливі умови і режим проживання населення та господарської діяльності.

 

Виходячи з даних норм, заборона вільного пересування студентів, які на час навчання проживають у гуртожитках є ПРЯМИМ НЕХТУВАННЯМ ТА НАПЛЮВАТЕЛЬСЬКИМ СТАВЛЕННЯМ ДО:

Статті 24 Конституції України, яка каже нам, що Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, майнового стану, МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, за мовними або іншими ознаками.

Статті 33 Конституції України, яку я вже цитував вище.

Статті 43 Конституції України, яка гарантує право на працю та вказує, що держава (Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України є органом державної влади).

Статті 57 Конституції України, яка гарантує право кожного знати свої права та обов’язки.

Статті 64 Конституції України,  яка гарантує те, що КОНСТИТУЦІЙНІ ПРАВА і СВОБОДИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Норми Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», які встановлюють, що свобода пересування це в тому числі і право на вільний вибір часу та місця свого переміщення по території України, у межах певної територіальної одиниці, свого місцезнаходження!

 

Шановні ректори та директори навчальних закладів,

у віданні яких мають місце дані факти!

З глибокою повагою прошу вас схаменутися, повернути свою діяльність у правове поле та дати доручення відповідальним посадовим особам, юридичним службам очолюваних вами закладів – привести у відповідність з Конституцією та чинним законодавством України порядок проживання в гуртожитках, у тому числі щодо вільного доступу до гуртожитків осіб, що перебувають в Кіровограді та на території України на законних підставах, вільного входу / виходу з гуртожитків, осіб які там проживають та інших осіб, що не порушують громадських правопорядок, у гуртожитках після 23-00, бо ж законних підстав встановлення такого обмеження не існує! Гуртожитки ВУЗів є відокремленими структурними підрозділами або просто структурними підрозділами державних вищих навчальних закладів – засновниками яких є ДЕРЖАВА, у особі Кабінету Міністрів України або Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, приміщення гуртожитків не є приватною власністю, а є об’єктами нерухомості, що входять до цілісних майнових комплексів, які теж належать ДЕРЖАВІ! Вищі навчальні заклади користуються цими приміщеннями на правах оперативного управління і не мають право перетворювати житло студентів на ВЯЗНИЦІ ТА КАЗАРМИ!

У разі продовження знущання над молоддю, я як кандидат у народні депутати України – людина, яка єдина з кандидатів у одномандатному виборчому окрузі № 99, включила питання розвитку та радикального реформування вищої освіти на Кіровоградщині, буду вимушений піти на наступні кроки:

1)    Звернутися до територіальних органів прокуратури – з вимогою реагування на порушувані права студентів та обмеження їх конституційних прав!

2)    Звернутися в цивільному та адміністративному порядку з судовим позовом та оскаржити незаконні розпорядження керівників учбових закладів, які обмежують права студентів!

3)    Сприяти кожному студенту Кіровограда у можливості подання позову до суду на власний навчальний заклад щодо витребування моральної та матеріальної грошової компенсації за злочинне порушення конституційних та законних прав!

4)    Вимагати у Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України видання відповідного наказу, який би забов’язував заклади освіти привести власні локальні акти до норм Конституції та законодавства, а також розглянути питання щодо «професіоналізації» охорони навчальних корпусів та гуртожитків, шляхом використання сил позавідомчої охорони, у т.ч. Державної служби охорони МВС!

5)    В подальшому, ініціювання внесення змін до Закону України «Про вищу освіту», щодо обмеження автономії вищих навчальних закладів, їх підконтрольності обласним державним адміністраціям, міністерству та щодо ліквідації виборності ректорів та деканів! Виборність адміністрації навчальних закладів – прямий шлях до загибелі ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ!

 

З глибокою повагою до студентства

та на захисті їх прав, щиро ваш,

кандидат у народні депутати України

Ярослав Турчин

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.