Парадокси історії

01 листопада 2012, 11:14
Власник сторінки
0
373

Багато народів якимось чином постраждало від жартів історії. І українці – не виняток. Один з парадоксів нашої історії пов`язнаний з назвами нашої країни. Виявляється, Україна - не Україна, а...

Історія часом жартує. Багато народів якимось чином постраждало від жартів цієї примхливої дами. І українці – не виняток. Один з парадоксів               пов язаний з назвою нашого рідного краю. Виявляється, Україна - не Україна, а…Русь. Саме так ми звали себе довгі віки, так називали нас сусіди й чужинці. Але й ця назва не нашого погодження. За однією з гіпотез, ії принесло нам варязьке плем’я Росів, які в ІХ ст. захопили владу над слов`янами і заклали тут першу державу.  Але є й поборники цієї гіпотези. Вони вважають, що назва «Русь» виникла від давньої річки, яка називалася Рось. А варяги, прийшовши у наш край, тільки прийняли цю назву і стали росами, або русами, як їх називають греки.

Росіяни, які проживали на півночі(тобто на території сучасної Росії) здавна відокремлювали себе від Русі, про що свідчить Іпатіїв Літопис : "Ростовці, і суздальці, і переяславці с’їхалися к Володимеру (на Клязьмі) і ріша: Князь наш убьєн, синок єго мал в Нові Городі, а братья єго в Русі". Тобто Русь і Росія – не одне й теж саме. Та й Росія Руссю взагалі фактично ніколи й не була, називаючись Московією. Свою сучасну назву ій дав тільки цар Петро І, за вказівкою придворних - вихідців з України.

Ще один парадокс пов`язаний з іншою давньою назвою нашої країни – Малоросія. Багато українців вважають цю назву принизливою для себе, хоча насправді це зовсім не так. Виникла вона завдяки грекам, які, називаючи наш край «Мала Русь», або «Mikra Rosia», мали на увазі «давніша, старша, початкова». Тобто наша країна була прототипом, ніби мудрою ненькою для непутящої дитини - Московії. А російські ж історики, перекрутивши всі факти і сфальсифікувавши докази, намагаються задурити нам голови, змусити соромитися свого походження. Тоді ж як ми, українці, народ з міцним історичним корінням. І ми повинні пишатися своєю історією і бути вдячними Господу за те, що нам пощастило народитися саме в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,история,факты,история Украины,интересно,парадоксы истории
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.