Як і чому змінювалася назва нашої держави України та хто в цьому винен

01 листопада 2012, 22:37
Власник сторінки
0
261

"Україна" - не "окраїна"

Назва «Україна» вперше згадується в кінці XII століття, а точніше в 1187 році. В Іпатієвському списку «Повісті минулих літ» літописець розповідає про смерть князя Володимира Глібовича: «За ним же Україна багато потужила».

Походження назви нашої держави здавна цікавить учених, але однозначного пояснення до сих пір немає.  Одні дослідники повязують її зі словом «край» (погранична територія, околиця), інші з іменниками край, країна (рідний край, земля, населена своїм народом). Також існує припущення, що назва походить від дієслова украяти (відрізати), тобто початкове значення – «шматок землі, украяний від цілого, який згодом став окремою територією».

Процес становлення назви «Україна» був досить тривалим. Учений В. Скляренко виділяє декілька етапів:

-         Іменник край – давньослов’янське слово «територія, що належить племені»; суфікс іна – означення простору в прасловянській мові.

Країна – територія, яка належить племені.

-         Був іменник украй – «відрізок від шматка»

украй + іна = україна.

Із XII століття терміном «Україна» називали «князівство». До XVI століття Україна – окреме князівство.

За Хмельницького Україною вважалася Козацька держава.

Проте російські шовіністи перекрутили назву на «окраїна Росії». Але це

не так.

У 1303 році константинопольський патріарх на Синоді прийняв рішення називати Київське та Галицько-Волинське князівства «Мікра Росія» («Мала Росія», тобто Русь старша, основна), а Залісся й Новгородщину – Мегале Росія ( «Велика Русь», тобто Русь пізніша, похідна).

Терміни Росія, Малоросія, Великоросія сформувалися в церковних канцеляріях вселенського патріарха й спочатку вживалися лише в церковній практиці.

Великі амбіції російського царя Івана III призвели до того, що він назвав себе «Государем і самодержцем всея Русі», хоча не мав ніякого права брати на себе цей титул.

У XV-XVII століттях церковні ієрархи стали плутати терміни «Росія» і «Русь». Московські правителі, захопивши українські землі, прагнули знищити почуття самобутності українців, тому заявляли, що росіяни споконвіку жили на сучасних українських землях, а українці прийшли сюди згодом. Проте вченими доведено, що це не правда і що саме ми, українці, - єдиний прямий нащадок того народу, котрий створив славетну Київську Русь.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.