Козацька символіка

02 листопада 2012, 13:37
Власник сторінки
журналист
0
2633
Козацька символіка

Славних пращурів має наш народ: дужі запорожці, славні козаки. В наших жилах вирує гаряча козацька кров, а в серці – жага до свободи.

  Козацтво як верства з'явилося в українському суспільстві у XVI ст.  Вві йшло воно у історію як неповторне та самобутнє явище. Саме йому належить один із дуже важливих здобутків.

  Козацтво заклало міцні підвалини майбутньої української державності. Як відомо, упродовж XVI-XVII ст. Козаччина мала усі ознаки держави, такі як уряд, адміністративний устрій, суд, визначені кордони, міжнародне визнання. Серед усіх цих ознак була наявна ще одна, проте не менш важлива: козаки мали власну козацьку символіку.

 Тож перейдімо до козацької символіки.

 Хочеться почати  з клейнод. Клейноди - атрибути влади у козаків, військові знаки та регалії, які використовувались старшинами (кожен клейнод відповідав певній посаді старшин). Виносилися вони тільки за наказом кошового отамана.

  Також до них належали: булава, печатка з гербом, бунчук, корогва, а пізніше долучили палиці, литаври, значки, пірначі, тощо. Відомо, що усі козацькі клейноди зберігалися в січовій Покровській церкві. Срібний каламар (приладдя зберігання чорнил) був відзнакою влади військового писаря, а литаври – відзнакою довбиша. Найвищою ознакою влади кошового отамана була, завжди розкішно оздоблена, булава, ознакою ж влади курінних отаманів були різновиди булави – жезли-пірначі. Печатка з гербом як символ влади належала судді.

  Як бачите, кожна з козацьких клейнод мала своє призначення, була унікальною та, як я вже зазначила вище, символізувала певну гілку влади, була символом влади на Запорізькій Січі.

  Не менш важливим елементом козацької символіки був герб. На ньому величалась постать козака, озброєного мушкетом і шаблею.

  Не можна не згадати про ще один, вельми важливий символ – прапор або, як його ще називали, корогва. Прапор був основним символом на полі бою. Завжди гарно оздоблений, шитий із найдорожчий тканин, він веде початок своєї історії ще від Дмитра Вишневецького. Це було зображення білого хреста на малиновому тлі. Відомо, що це зображення було спершу родовим гербом Вишневецького. Для козацьких прапорів характерні білий, синій, блакитний, жовтий, жовто-блакитний, сріблястий кольори, а що стосується зображень, то найчастіше на таких прапорах можна було зустріти зображення зброї, фігури козака, хрестів, сонця, місяця та півмісяця, зображення зірок, тощо.

 Розглянувши козацьку символіку, символіку наших славних предків, ми мусимо ще раз зрозуміти та усвідомити, що ми, українці, є видатним народом із самобутньою історією. Тож пишаймося нею, пишаймося нашою державою, нашими пращурами, нашими національними героями та нашою національною символікою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: символіка,козаки,Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.