Чи очікувати світового економічного колапсу

06 листопада 2012, 16:11
Власник сторінки
0
473

Що чекає світову економіку в 2013 році

Минає 2012 рік і світ стоїть на порозі нового 2013 року. Логічно що за 56 днів до нового року постає питання: Що чекає світову економіку в 2013 році?

Серед ключових проблем з якими світ розпочинатиме 2013 рік можна виділити: боргову кризу Єврозони, податково-бюджетні проблеми США та зниження економічних показників в азіатських країнах (зокрема в Китаї).

 

Спробуємо окремо проаналізувати ці проблеми, які матимуть значний, якщо не вирішальний вплив світову економіку в наступному році.

 

Криза Єврозони

Криза в Європі триває та поглиблюється і це всі помічають. ЄС надіється, що сильна Німеччина допоможе подолати кризу Єврозони, можна навіть сказати «витягне на своїх міцних фінансових плечах країни які впали в боргову яму». Однак потрібно розуміти, що Німеччина не всесильна і її економіка, що в значній мірі залежить від експорту також переживає спад. Вразі якщо в ЄС не буде розроблено конкретного плану дій по боротьбі з борговою кризою ми зможемо спостерігати падіння економіки чергової країни члена (тих же самих Греції, Італії, Іспанії, Португалії чи Ірландії) – надання чергового траншу – списання боргу (для уникнення дефолту) і т.д. і т.п. Це все зрозуміло відобразиться на економіці всіх країн членів Єврозони, існує варіант, що країни почнуть виходити з зони євро (в перспективі ті самі Італійці).

Тому проблеми, які виникають через кризу потребують адекватної реакції держав, доки вона (криза) балансує на грані між падінням і занепадом та підйомом та оновленням.

 

Уповільнення азіатської економіки

 чи криза в Китаї з точки зору заходу

Не залишимо  без уваги і питання Китаю, як країни, що має вагомий вплив на світову економіку.

За словами китайського економіста і професор Пекінського університету Дун Фана «Криза [в Китаї] з точки зору заходу, відбувається вже давно, — каже Дун. — Справа лише в тому, що її успішно прикривають нинішні владні системи і, наприклад, квітневий звіт, що показав зростання операцій у сфері нерухомості і створив враження, що економічна ситуація в Китаї виглядає сприятливою, тоді як насправді вона переживає труднощі».

Розглядаючи питання кризи в Китаї необхідно згадати і  про недостатнє фінансування органів місцевої влади Китаю щодо національної оборони, підтримки місцевої інфраструктури, житлове будівництво та соціальне страхування, поліпшення гідротехнічних споруд і, найголовніше, на «підтримання соціальної стабільності», у зв’язки з чим виникає боргова залежність органів місцевого самоврядування. Тим часом, термін повернення кредитних боргів створює додатковий тиск і призводить до банкрутства деяких місцевих органів влади. 

Необхідно врахувати, що у 2013 році до керма влади у Китаї прийдуть нові лідери, що може ще погіршити хворобливий стан економіки

 

США: уповільнення економіки чи початок нової кризи

Нарешті США – один з трьох китів на якому держиться світова економіка.

За даними інформаційного агентства рейтерс жителів США у 2013 році чекає підвищення податків, зростання цін і подорожчання медичних послуг.

Мінфін США попередив, що вичерпає встановлений законом ліміт розміщення державних боргових зобов'язань в $16,4 трлн вже до кінця 2012 року, однак, використавши всі наявні лазівки, зможе продовжувати виконувати свої зобов'язання і деякий час на початку 2013 року, повідомляє агентство Bloomberg.

Додамо до вищесказаного збитки від урагану Сенді та вибори президента США, що звичайно матимуть свій наслідок і маємо повний набір.

 

 

 

Як ми бачимо світова економіка знаходиться в складному становищі, тому що три «кити» (США, ЄС, Китай) на яких тримається світова економіка, які впливають на фінансове життя світу, самі переживають кризовий період.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: економіка,економічна криза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.