гоп стоп Канада

08 листопада 2012, 09:27
Власник сторінки
0
482

я там насправді?

 «Гоп-стоп Канада»

       За останні роки населення України зменшилося щонайменше на 7 мільйонів людей. Причина цього не тільки у відємному прирості, погано розвиненій медицині, а й у тому, що українці покидають країну у пошуках кращого життя за кордоном. Переважна більшість наших громадян розчарувалася у владі і облишила будь-які надії на справжню демократизацію нашого суспільства. Адже поки що наявність конституції не означає, що закони, які в ній написані, справді діють. Люди шукають стабільності, забезпеченого комфортного життя, чекають захисту від держави. Наразі наша країна не може у повній мірі надати все це так, як, скажімо, Канада. В цій країні проживає найбільша заокеанська українська діаспора. Там наші співвітчизники мають можливості як для матеріального, так і для культурного розвитку. Вони створюють українські народні ансамблі, співають українські народні пісні, влаштовують весілля у національному стилі, розмовляють між собою українською мовою. На багатьох форумах емігранти з України пишуть схвальні відгуки про Канаду. Найбільше українців вражає те, що навіть у містечку з двома тисячами населення лікарні оснащені за останнім словом техніки.

     Проте це лише один бік медалі. Канадське суспільство живе за іншими законами. Це країна вузьких спеціалістів Ще зі школи канадці вивчають тільки свій майбутній фах. На практиці це означає, що хіміки не знають про Шекспіра, а юристи не мають уявлення про Ньютона чи Фарадея. Так, вони професіонали кожен у своїй галузі, але таким чином з них зробили не свідомих членів соціуму, а коліщатка, які просто злагоджено крутяться на своєму місці. Також важливою проблемою є продукти харчування. Здається, Канада взагалі не мала б мати з цим проблем. Вона повністю самостійно забезпечує себе продуктами, проте їх асортимент щонайменше бідний. Продукти високої якості не доступні середньому класу. Наприклад, ціна на м’ясомолочну продукцію, мяко кажучи, «кусаються». Фрукти продаються переважно у консервованому вигляді, а яблука покриті восковою плівкою. Щоб вкусити яблуко, треба спочатку розігріти його під гарячою водою, інакше ним можна тільки цвяхи забивати. Виявляється, картопля складається з води відсотків на 85, тому поки ви трете її на картопляники, вона магічним чином розчиняється просто на очах. То це ї є продукція канадських ферм, які використовують новітні екологічно чисті технології?

      Медицина в Канаді також не зовсім відповідає нашим уявленням. Навіть страховий поліс не може гарантувати, що ви вчасно потрапите до лікаря. Вас можуть записати на зустріч з фахівцем, яка відбудеться через півроку. Якщо викликати швидку за страховкою, вона не обовязково приїде, адже ваш стан, на їхню думку, може виявитись недостатньо важким. Тоді вони запропонують вам самостійно дістатися до лікарні. Хоча те, що вони можуть оцінити стан людини по телефону, здається малоймовірним. Тому не дивно, що вартість квитків на літак до України і назад і лікування у дорогій столичній клініці, обходяться дешевше, ніж спроби скористатись послугами заокеанської медицини.

    Незважаючи на все вищесказане, українські емігранти радше перетворяться на звичайних канадських філістерів, ніж спробують якось покращити життя у власній державі. На філістерів, тому що високоосвічена та культурна діаспора складається лише з людей старшого покоління, а молодь давно не вважає себе українцями. Вони – канадські громадяни, які знають, що їхнє коріння десь там у Східній Європі. Залишається лише сподіватись, що люди колись зрозуміють: гонитва за грошима і комфортом не варта зусиль. Краще залишитись людиною у країні третього світу ніж стати коліщатком у раю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.