Ритми планети

19 листопада 2012, 23:31
Власник сторінки
0
472
Ритми планети

"Даб" вс "Даб-степ"

    В наш час політичних баталій, економічної кризи та соціальних змін, спробую трохи відволікти читача від потоку негативної інформації. Останнім часом дуже часто чую в спілкуваннях музикантів слово «даб-степ». Чесно, не знаю і не дуже хочу знати, що воно таке. Натомість, добре знаю, що таке класичний «даб». «Даб» виник в шістдесятих на Ямайці. Сонце, море, «банани з дитинства», ямайський ром та ямайське зілля разом створили серед голодних людей атмосферу часу, що зупинився. В тій атмосфері без тиску музика розвивалася швидко і набувала щораз нових форм. Зі «ска» до «рокстеді», «денс-холу» та «реггі». Десь посеред тієї еволюції виник цікавий звичай: «зводячи» «сорокапятки» для популярних в тих роках «саунд систем», продюсери запису заповнювали другий бік «сорокапятки» своєю власною версією, міксом, де вокальна мелодія не була важливою, часом перекручувалася та різалася продюсером без будь якої поваги, а часом і взагалі відкидалася, а на передній план виходили бас та барабани. Музична тканина перекроювалася на інший лад, з допомогою перших ревербераторів та інших ефектів, які досягалися мануально, музика набувала дивних просторових форм.  До речі, авторство першого тасьмового ревербератора належить одному з геніїв нової музики – Кінгу Табі. Імена інших піонерів «дабу» - Лі «Скретч» Перрі, «Принц» Фарі та Августус Пабло.  Як і належить справжнім піонерам-героям, майже всі вони пішли з життя рано. До глибокої старості дожив лише Лі Перрі, який за життя випалив так багато трави, що сам перетворився на неї. Кінг Табі, до речі, не палив взагалі. Що не завадило йому загинути від бандитської кулі недалеко від власної студії.

«Даб», музика винятково психоделічна, прижився у чорних кварталах великих міст Британії, куди ямайські імігранти привезли свої «саунд системи» (юніт з ді-джея та мс). Наступна генерація імігрантських дітей зробить з тієї музики «драм енд бейс» та «джангл», наступна (вже, здається, білих дітей комп’ютерної доби) - «даб-степ».  Але коли я чую у модному сьогодні словосполученні слово «даб», знов уявляю ту атмосферу часу, що спинився в «сламсах» чорного гетто під палаючим сонцем:

 - Джа Растафарааай… Джа-джа-джа-джа-джа…. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: музика,культура,Гайдамаки,Ямайка,Олександр Ярмола,даб,даб-степ,реггі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.