Злука ЗУНР і УНР. Акт Соборності

25 листопада 2012, 16:06
Власник сторінки
0
477

Велика Злука, її значення та події, що відбувалися.

Злука ЗУНР та УНР - це проголошення 22 січня 1919 року про об'єднання Української Народної Республіки з Західно-Українською Народною Республікою в єдину цілу державу. 

Злука цих двох українських установ була непростою. Але чи можна взагалі казати про щось просте, коли на твоєму шляху до злуки та незалежності постала могутня тогочасна  влада Росії? Звичайно, як і будь-який інший процес творення української держави, ця злука не могла пройти мирно та спокійно.
Делегати, що були доправлені в Київ до гетьмана Скоропадського, не змогли туди потрапити. Подумавши, вони вирушили у Фастів, де групувалися сили Директорії. В разі переговорів, що були проведені, є свідчення за історичними джерелами, що було укладено Предвступний договір, про майбутню злуку держав. 
Але 3 січня цей договір у Фастові був ратифікований УНР. 16 числа до Києва вирушив делегат, що мав передати Директорії рішення ради та її постанови. 18 числа сталася нарада, на якій Директорія на представники дилегації ЗУНР ухвалили цей договір.

Лише 22 числа було торжественно проголошено день Злуки ЗУНР і УНР. На Софійській площі вібралися представники різних верств населення, духовенство, військові сили, представники самих ЗУНР та УНР та члени Директорії. Було урочисто зачитано текст універсалу, у якому мовилося: Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю." 

Після того, як був зачитаний текст універсалу, він був підписаний усіма членами Директорії. 
В той же день було відкрито Трудовий Когрес України, що був законодавчим органом Директорії.

Основними положеннями цього документу були:
1. ЗУНР змінювала свою назву на Західна Область Української Народної Республіки 
2. збройні сили цих двох держав з'єднувалися
3. усім громадянам в рамках цієї держави гарантувалися права та свободи. 

Значення цього акту в історії України важко переоцінити. Він був виявом споконвічної мрії українців про власну, незалежну державу. Він був виявом волі та становлення української нації, її нездоланності, консолідації, та політичної могутності. Ідея незалежності та вільності українських земель набула державного статусу та масштабу і в наступні десятиліття були чи не найважливішим чинноком усіх політичних рішеннь та думок. 

Злука ЗУНР та УНР - це модель цивілізованності вирішення проблем, щодо об'єдання територій, що повинні входити в одну державу. Адже тепер вони спільними зусилями могли захищати власну територію від іноземного зазіхання та загарбництва. 

Зараз це день і досі пам'ятають. В історію він увійшов як День соборності Україні, який святкують кожного року 22 січня в честь Злуки. 
Ще цікавим фактом є те, що у 2001 році у Фастові на його центральному вокзалі було встановлено вагон, у якому 1 грудня 1918 року був підписанний Предвступний договір про майбутнє об'єдання. У цьому вагоні також зробили музей, який може відвідати кожний бажаючий.

Отже, підсумковуючи розглянуту історичну подію, хотілося б сказати, що це було звичайно не перше виявлення волі та прагнення до незалежності українського народу. Кожна така подія, та взагалі будь-яка подія, що стосувалися вирішення на державному рівні законодавчих питань про незалежність - вагома, та повинна мати власне поважне місце в нашій історії. Адже без історії не було б нації, а без нації - нас. То які ми люди, якщо не поважатимемо і не знатимемо власної історії..?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.