українські технології майбунього

11 грудня 2012, 20:00
Власник сторінки
0
233

Як обдаровані підлітки вирішують недитячі проблеми

ІІІ Всеукраїнська виставка науково-технічних молодіжних інновацій і творчих проектів учнів – членів Малої академії наук «Майбутнє України» , яка відбулася у Київському палаці дітей та юнацтва, показала, що українські вундеркінди переймаються проблемами людей з обмеженими можливостями.

Антон Олександрович Головаченко, студент 1-го курсу Інституту аерокосмічних систем управління Національного авіаційного університету, розробив екзоскелет Mark, покликаний допомогти інвалідам і став переможцем цієї виставки. Антон демонструє власний винахід на собі. За словами хлопця, він допоможе людям з обмеженими можливостями, вадами опорно-рухового апарату. Система повинна передбачати дії людини на основі діагностування рухів. У «скелет», який «одягається» на людину, вмонтовані серводвигуни, які забезпечують зміну положення тіла: наприклад, хворий зможе рухати паралізованою рукою.

«За допомогою датчиків серводвигуни починають працювати по команді. Якщо людина натиснула на перший датчик, м’яз скорочується разом з рукою і вона піднімається. На мій сервер записуються дані, які отримуються за допомогою цих датчиків і цього блоку. Зараз якщо я похожу, а потім прикріплю до людини, яка прикута до інвалідного візка – вона може спокійно піти. На проектування свого винаходу я витратив 11 місяців. Мені дуже хотілося допомогти саме людям з обмеженими можливостями. Щоб вони могли нормально жити, ходити на роботу і не думати про те що вони якісь не такі», - розповів Антон.

Зі слів юного винахідника, екзоскелет вже випробували на собі деякі пацієнти київської клініки «Охматдит». Їм Mark допоміг встати і навіть походити. Примітно, що екзоскелет було створено зі звичайного конструктора!

Антон розповідає, що цей винахід має й інше застосування – військове. За допомогою цього пристрою людина зможе носити важелезну броню і серйозну зброю, наприклад – кулемети.

Оксен Лисовий, директор Малої академії наук про учасників виставки каже: «Це діти, у яких мозок по-іншому заточений. Вони вміють бачити проблему, вони вміють її формулювати. Вони вміють за допомогою наукового інструментарію пропонувати вирішення цієї проблеми».

На виставці представили винаходи семи напрямів: електроніка і приладобудування, матеріалознавство й перспективні технології, машинобудування, інформаційно-телекомунікаційні системи і технології, екологія і ресурсозберігання, технічна творчість і винахідництво, робототехніка і робототехнічні системи.

В кожному напрямі діти мали продемонструвати не тільки цікаві винаходи, а й корисні. І діти, як бачимо, не підвели. Деякі з конструкторських рішень, на думку дорослих, можуть стати незамінними у повсякденному житті.

Проте отримавши свідоцтва та патенти, деякі з юних винахідників згодом переїдуть у Європу та США, де попит на їхні винаходи досить великий. Оксен Лисовий не вважає це проблемою і наголошує, що важливо перш за все створити для цих обдарованих дітей умови для творчого розвитку і дати міцні знання. Інакше українські вундеркінди підуть мити машини!

Сподіваємося, що учасники цієї виставки не тільки великі винахідники, а й патріоти. І здобувши цінний досвід на чужині привезуть його й до нас!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.