sea-launch

11 грудня 2012, 20:03
Власник сторінки
0
246

ми і космос

«Sea-launch»

    Можливо, не у багатьох галузях господарства Україна може похвалитися великими здобутками, проте освоєння космосу одна з таких. Проект «Морський старт», в якому беруть українські КБ «Південне» і ПО «Південмаш», є нашим вікном у безмежний космічний простір. Міжнародний консорціум «Sea-launch» було створено у 1995-му році. Це перший в історії комерційний міжнародний проект створення та експлуатації ракетно-космічного комплексу морського базування.

    Після реорганізації у зв’язку з банкрутством 2009-2010 років провідну роль у консорціумі грає російська РКК «Енергія», яка управляє проектом через дочірні структури Energia Overseas Ltd., Energia Logistics Ltd. Наші ж КБ «Південне» і ПО «Південмаш» займаються виготовленням та зборкою ракети «Зеніт-3SL». За роки існування у рамках проекту здійснено 34 запуски , з яких 31 успішний. Зокрема за 2012 рік здійснено 3 запуски, а на початок 2013 року вже заплановано ще один. Прибуття ракети-носія «Зеніт-2S» до базового порту Лонг-біч США очікується у першій декаді грудня. Звідти вона продовжить свій шлях до місця запуску у акваторії Тихого океану.

    Точка запуску розміщена поблизу острова Різдва. За зібраною за 150 років статистикою ця ділянка Тихого океану вважається фахівцями найбільш спокійною і віддаленою від морських шляхів. Острів Різдва відомий ще з часів Капітана Кука, який святкував там Різдво, тому і острів так назвали. Цікаво, що назви поселень на острові такі ж неординарні – Лондон та Париж.

    Морський сегмент ракетно-космічного комплексу «Морський старт» складається зі стартової платформи "Odyssey" та складально-командного судна "Sea Launch Commander". Доречі стартова платформа має дуже цікаву історію. Колись це самохідна нафтодобувна платформа. Її виготовили у 1982-1984 роках в Японії і називалася вона «Ocean Odyssey». Після пожежі 1988 року, яка увійшла в історію найбільших морських катастроф, за призначенням платформа не використовувалася. У 1996-1997 роках у Норвегії її переобладнали вже на пускову платформу. Простіше кажучи, уявіть собі 30-поверховий будинок на водних лижах, всередині якого розміщено невеликий завод, і який пливе по океану зі швидкістю 25 км/год, при цьому пожираючи приблизно цистерну керосину (55 т)  на добу.

    Складально-командне судно було збудоване спеціально для проекту у 1997 році у Глазго. СКС оснащено системами та обладнанням, що дозволяють проведення на його борту комплексних випробувань ракети-носія і розгінного блоку ДМ-SL, заправку розгінного блоку висококиплячими компонентами палива і газами, складання ракети-носія. СКС виконує також функції центру управління при підготовці та пуску ракети-носія.

    Нагадаємо, що у цьому величному дійстві українські представники беруть участь не лише у якості виробників та головних розробників, а й контролерів якості на етапах виготовлення та випробовування. Що ж, 31 успішний запуск свідчить про неабиякий професіоналізм усіх, зокрема і наших, спеціалістів.

    Неодмінно варто згадати про проект компанії «Круїз-Сервіс» «Sea Launch Cruiser». Адже він передбачає використання можливостей «Морського старту» для туристичних цілей! А саме здійснення суборбітальних польотів на висоту близько 150 км. При здійсненні суборбітального польоту літальний апарат не виходить на орбіту землі, а тільки на декілька хвилин залишає атмосферу. Такий політ технічно на багато простіше реалізувати, оскільки капсулу з екіпажем потрібно розігнати до значно меншої швидкості, ніж для перетворення її у супутник Землі. Однак під час такого,хоч і короткого, польоту екіпаж переживає всі основні відчуття, характерні для повноцінного космічного польоту. Насправді цей проект пропонує універсальну космічну систему, яка дозволяє стикуватися з різними типами ракет-носіїв і реалізувати набагато ширші можливості, ніж просто суборбітальний політ.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.