Атлант розправляє плечі

16 грудня 2012, 17:16
Власник сторінки
0
228

- Ким мріють стати сучасні підлітки? - А хто їх знає!Менеджерами, напевно, хочуть бути. Бізнесменами. Фотографами. Але точно не космонавтами. Не конструкторами. Не вченими. - Та невже?

Давайте називати речі своїми іменами.

Українська космічна галузь занепала. Прикро, але факт. Однак варто усвідомлювати, що поступово, крок за кроком (рік за роком!), внесок українців в освоєння космосу стає все більше відчутним.

Одним із таких маленьких, але важливих кроків став запуск європейського космічного апарата «Eutelsat W5A» за допомогою української ракети-носія "Зеніт-3SL". Це відбулося 3 грудня цього року в рамках космічної програми «Sea Launch» («Морський старт»). Ракета стартувала з плавучої платформи «OCEAN ODYSSEY», що розташована у Тихому океані на теренах республіки Кирибаті (острів Різдва).

Платформа «ODYSSEY» - це колишня бурова свердловина, яка функціонувала «за призначенням» з 1982 року по 1989-й. Після пожежі у вересні 1989-го, яка увійшла до списку найсильніших морських катастроф сучасності, свердловина тривалий час не функціонувала.

З 1992 почалися етапи реконструкції, а потім і переобладнання платформи. На «попелищі» будувалася нова надсучасна споруда. Мало кому відомо, що  майже все устаткування для «Одісеї» вготовлялося у Росії, на Виборгському суднобудівному заводі (нині - "Кварнер Виборг Верф").

Натомість ракета-носій "Зеніт-3SL", спроектована Дніпропетровським конструкторським бюро «Південне», - стовідсотково вітчизняного виробництва. Як зазначають керівники проекту, «Морський старт» - це вже 34-й успішний запуск ракети подібної конструкції.

Новий супутник, який українська ракета вивела на орбіту, буде забезпечувати регіональне покриття або міжконтинентальний зв’язок у Європі, Африці, Центральній та Південно-Східній Азії та в Австралії.

За матеріалами інтернет-сайтів  http://sea-launch.narod.ru/lp.htm ; http://www.yuzhnoye.com ; http://produced.in.ua/techno/10-morskiy-start-ukrayinskoyi-raketi.html 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.