Інша сторона медалі: позитивні сторони закону «про мову»

18 грудня 2012, 13:05
Власник сторінки
0
361

Ми звикли постійно чути лише негативні відгуки щодо закону «про мову». Я пропоную змінити реальність та подивитись на нього з іншого боку...


Як відомо, минулі парламентські вибори в черговий раз пройшли під знаком мовного питання. Ще 3 липня 2012 року Верховна Рада схвалила законопроект «Про засади державної мовної політики», який набув чинності 10 серпня. Відповідно до нового закону, мова національної меншини може отримати статус регіональної, якщо вона є рідною мінімум для 10% населення. Дивує, щоправда те, що вже після підписання цього закону у лавах самої Партії регіонів почали робитися сумнівні рухи «крок вперед – два кроки назад». Мається на увазі законопроект про внесення змін до вже прийнятого закону.

Дійсно, прийняття даного закону населення сприйняло неоднозначно. Але ж чому в медіапросторі нав’язується лише негативна думка про нього? Чому вважають, що прийняття даного закону робить другосортною українську мову? А відповідь дуже проста: більшість тих, хто виступає «проти»  мислять шаблонно. Вони вважають, що надавши мові національної меншини статус регіональної, вона стане основною, першочерговою, а українська мова почне поступово зникати. І це є великою помилкою! Українська – це держава мова, і вона такою буде залишаться. Але необхідно при цьому розуміти, що  прийняття цього закону просто полегшує і робить більш комфортним життя представникам тих національних меншин, для яких українською у повсякденному житті спілкуватися важко.

Наприклад, візьмемо навчання в університеті. Дуже складно студенту, який всі 10 років навчався в школі російською, вдома спілкується російською та виховувався нею, вступивши до університету, слухати лекції, чи навіть писати дипломну роботу українською. А ще важче - просто висловлювати примусово свої думки українською, якщо ти звик мислити російською. Це стосується і інших регіональних мов та тих людей, для кого вони є більш прийнятними.

Ще однією позитивною стороною прийняття даного закону є те, як зазначав у одному із своїх інтерв’ю  Дмитро Табачник, що надання  мовам національних меншин статусу регіональних мов, розширить можливості вищих навчальних закладів  і зробить їх більш привабливими для іноземних студентів. А це, хотілося б звернути особливу уваги, буде вносити певний вагомий вклад в економіку нашої держави.

Отже, я не хочу змусити змінити когось свою  думку щодо прийняття закону «Про засади державної мовної політики», я просто закликаю до того, щоб ми дивилися на нього більш ширше и припинили в усьому бачити лише негативні сторони. Якщо наша влада і робить помилки, то це зовсім не означає, що ми повинні бачити їх в усьому!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: закон,Табачник,мова,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.