Таємниці козацької Лисянки

20 грудня 2012, 17:48
Власник сторінки
0
220

історія цілого народу в історії одного міста

Ця книга, написана краєзнавцем, дослідником козацтва та полковником ВГО «Українське реєстрове козацтво» Олександром Гаврилюком, є документально обґрунтованим дослідженням історії славетного українського козацтва на прикладі містечка Лисянки , яке відіграло значну роль у національно-визвольній боротьбі нашого народу.

Книга охоплює великий період часу: від першої письмової згадки про Лисянку (1593 р.) та здобуття Магдебурзького права (1622 р.) аж до середини XIX століття, періоду «Київської козаччини». Для людей, які цікавляться козаччиною або тільки починають пізнавати цю епоху нашої історії, це дослідження стане незамінним помічником. Олександр Гаврилюк дуже детально описує становлення міста-фортеці Лисянка, її значення у Національно-визвольній війні Богдана Хмельницького та Коліївщині, проте так само приділяє увагу всім іншим землям, містам, селам України , які відзначилися на сторінках літописів. Завдяки цьому читач одержує цілісне уявлення про історичні обставини, у яких перебувала вся Україна у XVII- XIX століттях. Кожний факт, кожне прізвище, записані у цій книзі, підтверджені документами, літописними даними, листами видатних історичний діячів, численні цитати з яких дозволяють читачу відчути себе учасником давно минулих подій.

Лисянка багато разів ставала центром бойових дій та прихистком для революціонерів, тому вибір цього містечка для опису подій цілком вдалий.

Важливим також є те, що у «Таємницях Лисянки» можна дізнатися багато цікавої інформації про видатних українських історичних діячів. Зокрема Лисянка є однією з імовірних батьківщин Михайла та Богдана Хмельницьких. На їх честь встановлено пам’ятник у Монастирку (на монастирській горі ) у Лисянці. На думку деяких істориків у 1650-их рр. в українській армії існував Лисянський полк, на чолі якого стояв легендарний герой національно-визвольного руху на західноукраїнських землях Семен Гнатович Височан. Також деякі дослідники вважають, що першим лисянським полковником був і Максим Кривоніс (Перебийніс). До вдатних лисянців зараховують капітана Юрія Лисянського, та композитора Миколу Лисенка. Велика кількість портретів, карт та допоміжних ілюстрацій урізноманітнює виклад історичних фактів у книзі і гармонізує опис подій, явищ, людей.

Отже, для всіх, хто плекає українську історію та культуру, зберігає історичну пам'ять нашого народу, ця книга стане настільною. Завдяки праці О. Гаврилюка, В. Сергійчука, О. Ганжі та М. Сергійчука від конкретного до загального читачі відкриють для себе сторінку козацької слави у літописі життя української нації. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.