Постать Миколи Міхновського в історії України.

21 грудня 2012, 10:57
Власник сторінки
0
256
Постать Миколи Міхновського в історії України.

Як не можна спинити річку, що зламавши кригу на весні бурхливо несеться до моря, так не можна спинити нації, що, прокинувшись до життя, ламає свої кайдани. Микола Міхновський

 

     Мико́ла Іва́нович Міхно́вський (31 березня 1873 - 3 травня 1924) - Борець! Український політичний та громадський діяч, правник, публіцист, основоположник, ідеолог і лідер самостійницької течії українського руху кінця ХІХ — початку ХХ ст.,автор славнозвісної брошури «Самостійна Україна», один з організаторів українського війська, борець за незалежність. Ініціатор створення РУП, активний член ЗУБО (це об'єднані громадівці - старий клан і молодий, ця організація розглядається як завершальний етап руху громадівців, ств. у 1897 році). Найбільше популярне його гасло "Україна для Українців" (зараз перейняте ВО "Свободою").


        Основні ідейні засади:


-        створення незалежної укр. Держави;

-        новим "лідером" нац. руху має стати інтелігенція, яка повинна служити своєму народу;

-        для досягнення мети - "боротьба кривава і безпощадна";

-        конкретизація основних принципів цієї боротьби : "Усі хто в цілій Україні не ДЛЯ нас, ті ПРОТИ нас";

-        "Україна для українців";

-        заклик до розмежування з представниками помірного крила нац. Руху автономниками (всякими там грушевськими-винниченками-боягузами);

       " Це було велике серце, В ньому палав такий вогонь любови до України, що в другій країні він запалив би міліони сердець бажанням патріотичного подвигу, а в безкислородній атмосфері нашої інтелі-генції запалилися цим вогнем тільки одиниці...." пише про Міхновського Сергій Шемет. Міхновський був першим, хто відверто заявив, що ідея створення автономної України у складі Росії є повною нісенітницею, адже наша держава має право на самостійність і незалежність. За своє життя цей видатний громадський діяч заробив репутація людини, з якою важко знайти спільну мову, але він ніколи не зраджував своїм переконанням.  "Десять заповідей УНП" на рівні із брошурою "Самостійна Україна" стали найвидатнішим твором  Миколи Міхновського, що без сумніву спричинив потужний вплив на розвиток та формування українського націоналізму.  "Ми боремося проти чужоземців не тому, що вони чужоземці, а тому, що вони експлуататори". М.І. Міхновський. Нажаль, ідеї Міхновського спочатку були підтримані лише молоддю, але згодом кількість його прибічників почала зростати. Останні п'ять-шість років перед Першою світовою війною Міхновський присвятив пропаганді національної ідеї серед тих, які досі були далекі від українського руху, а саме серед промислових та хліборобських кіл Слобожанщини і Донецького басейну. Не один конфлікт був у Миколи Івановича з гетьманом Павлом Скоропадським, Директорією. В основному це все виникало через різнобічність поглядів.

         Вивчаючи його біографію, стають зрозуміліші його дії і вчинки. Він прагнув до справедливості і до волі. Усе його життя – це боротьба. Його твори, його ідеї і думки актуальні сьогодні: «“Ми не пропустимо, щоб проміння свободи усіх націй заблищало на наших рабських кайданах: ми розіб”ємо їх до схід сонця свободи”.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.