Третя точка. Еліта в Україні.

26 грудня 2012, 22:52
Власник сторінки
0
494
Третя точка. Еліта в Україні.

"Той служить мені краще всіх, хто найкраще служить своїй країні" - Гомер...

Сукупність людей, які вирізняються в суспільному середовищі своїми авторитетом, моральністю, інтелектом називають елітою.

 В соціології під цим поняттям розуміється прошарок привилейованого суспільства, який здійснює функції управління, розвитку науки та культури. В політології,вважається що еліта відіграє надзвичайно важливу роль у досягненні політичного успіху і соціально позитивної спрямованості політичних процесів.

В теорії еліт оперують наступними поняттями: економічна, військова, бюрократична, ідеологічна, політична. Проте, якщо придивится уважніше, ці поняття відносяться до різних кутів влади. І економічна, і бюрократична еліти -  це другий кут влади. Ідеологічна еліта – перший кут у трикутнику влади. Сам народ – утворює третій кут влади.Трикутник влади, найлегше візуалізувати в феодальній системі. Де другий кут трикутника влади – боярини, герцоги, баї, хери та пери. Тоді як перший кут сам князь. Безпосередня, сержантська функція управління народом покладається елітою на другий кут влади.

В різні часи і народи, існували різні соціальні інституції, які продукували еліту. Справжню еліту, ідеологічну. Десь, вихованням еліти займалися в окремих родинах. Князівських, царських, шахських…. Десь в релігійних інституціях. Орденах, братствах, священних группах, друїдських урочищах, поганських капищах, першосвященицьких храмах, масонських ложах.

У попередника сучасної української держави – УРСР, виховання еліти покладалося на партію. Саме ця структура в новій соціальній моделі мала забезпечувати державу елітою. Комуністична партія – замість родини царя. А голови колгоспів, директори заводів, бюрократи – замість феодальних бояр.

Відомо, що мотивують людей страх, особиста зацікавленість та ідеологія, відчуття власного обовязку. Якщо ідеологія стимул для еліти першого кута влади. То головними і практично єдиними стимулами для бояр та їх сучасників, як і для самого народу залишаються страх та особиста зацікавленість.

Піраміда потреб по Маслоу дуже вдало характеризує етапність бажання представників народу. Коротко: хліба, потім масла, а потім вже ікри. Ми розуміємо: що статки, освіта та ерудованість – це речі не повязані з внутрішнім ідеологічним стрижнем Другий кут влади – той самий плєбс. Який володіє більшими можливостями щодо задоволення власних потреб..

Тому не слід дивуватися, що в Україні така корупція, політична проституція, олігархія!  Першого кута влади в державі немає! Еліти, ідеологічної еліти нема! І інституції, які би виховували еліту в Україні відсутні!

Отож, яке майбутнє України? Без створення інституції з виховання еліти, майбутнє держави олігархократія або ж капіталізм Манчестерського типу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Україна,інтелігенція,еліта,Пилипенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.