Іван Мазепа

27 грудня 2012, 19:48
Власник сторінки
0
309
Іван Мазепа

Одна з найвидатніших постатей України

Час правління гетьмана Івана Мазепи є значним етапом в історії України. Протягом ХVІІ століття на її теренах невпинно відбувався процес народження, становлення держави, її інституцій. Він супроводжувався зростаючим прагненням українців мати більше свободи, вольностей і, разом з тим, опором будь-яким спробам з боку Речі Посполитої, а згодом Московії відібрати цю свободу. Кожну сходинку в отриманні волі, кращого життя козаки виборювали ціною великої крові.

Правління гетьмана Івана Мазепи (1687-1709 рр..) Було важливим етапом у боротьбі за державність України. Стабілізація життя в Гетьманщині, зміцнення її законів в цей період сприяли появі проектів щодо пошуку іншої долі для українського народу. Завершилися вони в 1708 р. революцією, як називає антимосковське повстання один з її активних учасників Іван Ломиковський.

Мазепа Іван Степанович - видатний український політичний діяч, дипломат, гетьман України. Народився на Київщині в с. Мазепинці в українській шляхетській родині. Точна дата народження І.Мазепи невідома. Навчався в Києво-Могилянській академії, а також в єзуїтській колегії у Варшаві.

Після невдачі першого Кримського походу 1687 р. І.Самойловича було усунуто з гетьманства і заслано до Сибіру. 25.07.1687 р. на Коломацькому Раді в 1687 р. Мазепа був обраний гетьманом України. Ставши гетьманом, Мазепа прагнув об'єднати в єдиній державі всі українські землі - Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя, Слобожанщину.

Знаючи ставлення російського уряду до України, гетьман Мазепа намагався використати свій вплив на Петра І і зв'язки з московськими властями, для збереження прав і вольностей Гетьманщини. Українські полки брали активну участь у війнах Московії з Кримським ханством і Туреччиною. У 1700 р. Мазепа став другим кавалером, заснованого Петром І ордену Андрія Первозванного. В 1703 р. королем Польщі Августом ІІ Фрідерік нагородив його орденом Білого Орла, а в 1707 р. імператор Йосиф I присвоїв гетьману титул князя Священної Римської імперії.

У перші роки Північної війни 1700-21 рр.. посилилося гноблення царським урядом Гетьманщини. Вже в 1700 р. в Прибалтику для ведення військових дій проти шведів, було вислано понад 17 тис. козаків. Виросло і фінансовий тягар, особливо за рахунок збільшення податків, а в подальшому і через розміщення в Україні московських військ. Все це викликало незадоволення козацької старшини та гетьманського уряду. У 1704 р. за вказівкою Петра І Мазепа наказав козацькому війську взяти під контроль територію українських земель, яка досі перебувала під владою Речі Посполитої. Влада гетьмана поширилась на Правобережну Україну. Одночасно було придушене козацький рух під керівництвом С. Палія.

Дізнавшись про плани Петра І ліквідувати гетьманство та козацький устрій України, гетьман навесні 1705 розпочав таємні переговори із союзником Карла ХІІ польським королем С. Лещинським. Навесні 1709 р. було укладено угоду між шведським королем Карлом ХІІ і І.Мазепою, яке передбачало відновлення державної незалежності України в союзі з Швецією. Після початку наступу шведів на Москву, через територію України, гетьман 4.11.1709 відкрито перейшов на бік Карла ХІІ. Це викликало масові репресії московських військ проти українського населення. Була знищена гетьманська столиця - Батурин, Запорізьку Січ та ін Навесні 1709 р. шведські та гетьманські війська почали наступ на Москву через Харків і Курськ. Однак на їхньому шляху знаходилась Полтава, невдала облога якої дала можливість Петру І підготуватися до генерального бою і розгромити шведсько-українські війська в Полтавській битві в 1709 р. Карл ХІІ і І.Мазепа були змушені відступити у турецькі володіння, де гетьман оселився в передмісті г . Бендер. Помер Мазепа 21.9 (2.10) .1709 р. і був похований в Святогірському монастирі в м. Галаца (нині Румунія).

Гетьман І. Мазепа - видатний культурно-просвітницький діяч України. За його сприяння Києво-Могилянська Колегія одержала в 1694 р. статус академії. Дбав гетьман і про становище науки, освіти, мистецтва, церковних справ. При І.Мазепі побудовано або відновлено ряд монументальних споруд у стилі українського бароко. У 1690 р. збудовано нове приміщення Києво-Могилянської Колегії, у 1698 р. - кафедральний собор в Переяславі, Богоявленську церкву Братського монастиря в Києві, дзвіницю собору св. Софії в Києві, до 1695 р. - обгороджена новою стіною Києво-Печерська Лавра та ін У 1700 р. був заснований Чернігівський колегіум. Іван Мазепа був покровителем літератури. Сам він - автор ряду віршів: «Дума», «Пісня», «Псалми» та ін Підтримував творчість Дмитра Туптала, Стефана Яворського, Іоана Максимовича. Коштом гетьмана видано Євангеліє арабською мовою. Багато церков і монастирів обдаровував Мазепа іконами, книгами, дзвонами і цінними речами.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.