Знакова річниця 2013р.

05 січня 2013, 16:52
Власник сторінки
0
200

900 років з початку князювання Володимира Мономаха

Ось і почався 22-й рік самостійності нашої квітучої України. Відійшов у минуле чи не надто насичений високосний 2012 р. і з боєм курантів та привітаннями Президента ступив у наше життя наступний, 2013 р.. Що принесе він нам і що впевненою рукою напише в історії,  загадувати не будемо, ще побачимо. А ось які річниці відзначатиме Україна цього року, варто згадати.

Одна з таких визначних річниць – 900 років від проголошення Володимира Мономаха великим князем Київським. Всі, звичайно, чули про славнозвісне «Повчання дітям» великого князя, та чи багато українців пам’ятають про нього більше? Ось і підвернулася гарна нагода нагадати, хто такий Володимир Мономах і яку роль він зіграв у історії України.

Онук Ярослава Мудрого, син князя Всеволода та грецької царівни, Володимир, знакова постать в історії, освічений, віруючий князь, що залишився в історії взірцем доброчесності та державної мудрості. Малим отримав гарну освіту, ще з юних літ брав участь у битвах та походах на степовиків. Від батька отримав уділ у Смоленську та Чернігові та за його дорученням брав участь у походах проти половців, допомагав полякам у війні з чехами, виконував дипломатичні доручення. Він ще зовсім молодим розпочав військову і політичну діяльність, допомагаючи батькові. А в період нападів половців і початку князівських міжусобиць Володимир, прагнучи об’єднати князів і спонукати на спільну боротьбу проти ворога, був одним з ініціаторів Любецького (1097), Витичівського (1100) та Долобського (1103) з’їздів князів.

У 1113 р., коли помер князь Київський Святополк, на запрошення бояр, що прагли заспокоїти повсталий народ, Володимир Мономах посів великокняжий стіл. Саме цій події і виповнюється 900 років, по суті саме їй і присвяченя ця публікація, а точніше, особі великого князя Київського Володимира Мономаха.

Не будемо переписувати біографію, малювати портрети чи переказувати всі справи князя. Важливо згадати найяскравіше і запам’ятати його образ, як історично важливої особи.

Князь загалом був успішним. Мономах був безпосереднім учасником битв проти половців, які в кінці кінців були зупинені і розбиті. Володимир  утвердив централізовану монархічну владу по всій давньоруській землі і на деякий час зупинив процес роздроблення Київської держави. Задля стабілізації внутрішнього становища Русі Мономах впровадив систему заходів, серед яких важливе місце посідало законодавство. Він здійснив правничо-фінансові реформи, засади яких увійшли до «Руської правди» й відомі як «Статут» Володимира Мономаха. Реформи спрямовувалися на покращення становища селян і міщан та обмеження діяльності лихварів та землевласників.

 Гучну славу й популярність він здобув завдяки широким просвітницьким заходам. Доба Володимира Мономаха була часом розквіту культури в Русі. У Києві та в інших містах один за одним зростали кам’яні храми, оздоблені настінним живописом. Зокрема було збудовано і прикрашено Михайлівський Золотоверхий і Видубицький монастирі у Києві, а також чудову церкву на річці Альті, на місці загибелі князя Бориса. З ініціативи князя видубицький ігумен Сильвестр уклав на основі писань Нестора, літописця Печерського монастиря, та інших літописних текстів знамениту пам’ятку давньоруської літератури – “Повість минулих літ”, що вважається важливою пам’яткою. Безперечно великим внеском у культуру та історію є блискуче написане «Повчання дітям», що проникнуте засадами християнської віри, благочестям та життєвою мудрістю.

У зовнішній політиці Володимир Мономах зміцнив міжнародні позиції Русі. У “Слові про загибель Руської землі”, літературній пам’ятці XIII століття, що славить її минуле, Мономаха названо одним з найвідоміших князів, з яким шукали дружби правителі багатьох країн світу, зокрема й візантійський імператор. Князь зміцнював міжнародні зв’язки за допомогою шлюбів. Таким чином можна було простіше уникнути збройних сутичок та протистоянь.

Загалом, багато зробив князь за своє життя і відзначився як у внутрішній політиці, так і у зовнішній, як державець, як полководець, як мислитель і просто як добропорядна, віруюча, мудра людина. Захистивши Русь від нападників, проводячи мудру державницьку політику, пропагандуючи моральні цінності, Володимир Мономах впевненою ходою ввійшов в історію нашої держави і зайняв там чільне місце. Нехай же народ український цього року згадає про нього і уславить пам’ять його.

 

Студентка 1 курсу ІЖ КНУ

ім. Т.Г.Шевченка

                                                                                                                Катерина Романенко
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.