Соціальні мережі – тотальна свобода чи хитра пастка?

15 січня 2013, 04:20
Власник сторінки
0
474
Соціальні мережі – тотальна свобода чи хитра пастка?

Віртуальний світ… Яким привабливим та досконалим він може здаватися. Ніяких заборон і обмежень, лише свобода і купа можливостей. Та чи все так райдужно, як здається на перший погляд? Адже все частіше і частіше ми можемо почути, а іноді навіть і відчути на собі, таку проблему, як інтернет залежність. І якщо інтернет - це світова павутина, то соціальні мережі – її важлива складова, яка відповідає за масове заплутування.

Щоденно сайт «Вконтакте» відвідують близько 30 мільйонів людей, аудиторія Twitter давно подолала поріг у 500 мільйонів користувачів (із них 55 мільйонів користуються сайтом більш ніж декілька разів на день), а на YouTube щоденно переглядається близько 2 мільярдів відеороликів — вражаюче, чи не так? І ці показники зростають з кожним днем!

Спроможність підтримувати постійний і швидкий зв’язок на відстані, відсутність жорсткої цензури,  можливість виказувати будь-які думки і відчуття, зберігаючи анонімність, а також величезна купа можливостей і незчисленна аудиторія зробили соціальні мережі ареною для самовираження багатьох людей, а іноді й важливою частиною їх життя.

Але всі переваги і плюси соціальних мереж ми й самі добре знаємо і активно ними користуємося, якось глибоко не замислюючись, що в результаті може вийти з усього цього.

Вже зараз соціальні мережі замінили багатьом людям реальний світ і справжнє, живе спілкування. Замість того, щоб зробити щось корисне, зустрітися з друзями або просто зайнятися собою, сучасна молодь найчастіше просиджує дні і ночі в мережі. Згодом це стає поганою звичкою, а в результаті й взагалі перетворюється на глибоку і серйозну залежність. Іноді навіть здається, що наше потужне молоде покоління перестало розвиватися, і ‘застрягло’ поміж клавіатурних клавіш і різноманітних сайтів.

Упевнена також, що ви часто-густо можете зустріти в інтернеті так званих Нарцисів соціальних мереж. Аби було зрозуміліше і простіше, то нарцисизм у соціальних мережах – це використання вище згаданих сайтів, не стільки для корисного й ефективного спілкування, скільки для підвищення власної самооцінки. Зазвичай, для створення свого ідеального образу такі люди постійно оновлюють статуси, по кілька разів на добу повідомляють про свої думки, почуття, досягнення, дії, ну і, звичайно, публікують свої, так би мовити,  «найкрутіші» фото. Складається враження, що життя цієї людини – це вир із лише позитивних емоцій, вражень і подій, навіть якщо це й не дуже відповідає дійсності.

Більш того, багато психологів стверджують, що чимала кількість молодих людей стає заручниками власного віртуального іміджу. Створивши у мережі свій прекрасний образ, який не дуже відповідає дійсності, люди породжують у собі ще більше комплексів і ще більше віддаляються від реального світу, погрузнувши у своєму власному вигаданому, але ідеальному середовищі. Таким чином вони повністю втрачають бажання, а згодом і можливість, повернутися у реальність.

Не можна також не згадати про іншу небезпеку у соціальних мережах – незахищеність персональних даних. На своїх сторінках і блогах люди часто викладають шалену кількість особистої інформації, не замислюючись про можливі наслідки. Адже якщо зламавши ваш аккаунт, зловмисники, як мінімум, обмежаться розсилкою спама, то, як максимум, це може призвести до подальшого шантажу, маніпулювання або навіть переслідування. Ми з вами живемо у божевільному світі, не забувайте про це.

Ще можна дуже багато і дуже довго розповідати про недоліки соціальних мереж, але ж насправді, якщо добре поміркувати, то усі ці недоліки є, якоюсь мірою, зворотною стороною медалі плюсів і переваг цих самих, нами обожнюваних, соціальних мереж.

Отож річ не в тому чи це є добрим, чи поганим. Річ лише у тому, що ми самі маємо все вирішити і обрати особисто для себе вірний шлях мінливими дорогами і стежками величного інтернету. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: интернет,социальные сети,Выбор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.