Розруха в головах може залишитись до 2020 року

30 січня 2013, 18:38
Власник сторінки
0
223

Продовження теми "Україна - батьківщина бегемотів"

Кабінет Міністрів України розпорядженням № 22-р від 03.01.2013 затвердив Концепцію Загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 роки (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 25.01.2013).

Розпорядженням визначено, що Мінприроди, як державний замовник – координатор Програми, разом з іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади має розробити та подати у шестимісячний строк урядові проект зазначеної Програми, тобто до 01.07.2013.

Цікаво, що Концепцією не передбачено жодних заходів, спрямованих на виховання у громадян України дбайливого ставлення до рідної землі. Серед причин виникнення проблеми така важлива причина, як варварське поводження з побутовими відходами мільйонів громадян у Концепції навіть не згадується.

Надсилаючи до Мінприроди свої міркування щодо проекту Програми, я просив врахувати такі, зокрема, пропозиції:

1. На державному рівні розробити та запровадити постійну, системну соціальну рекламну кампанію із застосуванням всіх існуючих засобів комунікації, в якій громадян закликати до цивілізованого поводження з побутовими відходами на природі та у населених пунктах – не смітити, не запаскуджувати природу відходами свого «відпочивання». Простіше кажучи, не свинячити.

У законодавстві про рекламу передбачити обов’язок при розміщенні реклами певний відсоток ефірного часу та друкованої площі виділяти для розміщення вказаної соціальної реклами (аналогічно тому, як це зараз робиться при рекламуванні алкоголю та на упаковці тютюнових виробів).

Гроші на заходи за цим пунктом передбачати у державному бюджеті, в першу чергу – на розроблення та виготовлення соціальної реклами, адміністрування її розміщення.

Можливе джерело фінансування – запровадження спеціального податку (збору) на комерційну рекламу, як на соціально небезбечну діяльність.

2. Запровадити у дошкільних дитячих закладах, школах і вишах всіх форм власності та незалежно від підпорядкування і специалізації обов’язкові систематичні уроки, спрямовані на виховання охайності у поводженні з побутовими відходами на природі та у населених пунктах, бридливості до сміття, яке нас постійно оточує.

При цьому я просив розробників Програми врахувати, що викладені вище пропозиції є визначальними. Саме з реалізації цих заходів слід починати боротьбу за чисту країну. Без включення цих заходів до Програми  виконання інших заходів буде малоефективним. Адже розруха завжди починається в головах, як казав класик. (Більш докладно про листування з міністерствами щодо проблеми засмітчення України я писав у попередній статті «Україна –батьківщина бегемотів»).

Мої пропозиції надійшли до Мінприроди вже після затвердження Концепції. Однак дивно, що урядові фахівці не бачать серед причин виникнення проблеми так званого людського фактору. Адже вони ходять по тій самій землі, що й ми. На відміну від керівників уряду, які живуть у мерседесах з тонованим склом, на дачах у Кончі-Заспі та у куршавелях, карлових варах чи на мальдивах. Тому, не виключено, дійсно не знають, як виглядають звичайні українські ліси, озера, річки та лісосмуги.

Нагадую читачам, що свої пропозиції до проекту Загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 роки ви можете надіслати до Мінприроди на адресу 03035, м. Київ, вул. Урицького, 35, тел.-факс 206-31-55 або на електронну адресу  waste@menr.gov.ua.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: мусор,сміття,відходи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.