Кому в Україні давали субсидії в 2012 році ?

04 лютого 2013, 08:12
Власник сторінки
0
263
Кому в Україні давали субсидії в 2012 році ?

географічний погляд

У нашій країні субсидії на житлово-комунальні послуги є важливим інструментом підтримання малозабезпечених громадян та їхніх сімей. Потреба в субсидіях виникла в результаті грандіозної соціально-економічної кризи 90-х років, наслідки якої не подолані ще донині. Закон та укази Кабінету міністрів визначають субсидію, як грошову допомогу, що надається сім’ям, у яких у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує встановлені відсотки.

Чи однаково розподіляються субсидії по країні? Які чинники впливають на розподіл субсидій? Спробуємо з’
ясувати. На підставі опублікованих даних Держкомстату України можна розрахувати обсяг субсидій на одну сім'ю з початку 2012 року за регіонами.


У цілому розподіл субсидій по Україні відповідає природно-географічним особливостям регіонів. Закономірним є найнижчий обсяг субсидій у найпівденніших регіонах країни (Одеська, Миколаївська, Херсонська області, АР Крим), де клімат є найтеплішим. Так само закономірним є середній обсяг субсидій у добре вираженій широтній смузі областей (Тернопільська, Рівненська, Київська, Полтавська, Харківська, Луганська).
Цілком зрозумілим є підвищений обсяг субсидій у кліматично суворих гірських регіонах (Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська). Хто регулярно слухає прогнози погоди, той давно помітив, що температура в горах завжди на кілька градусів нижча, опади та сильні вітри частіші, сніг випадає найскоріше, а тане найпізніше.

Але на карті видно, що є цікаві і не завжди зрозумілі винятки із загальних правил. Несподівано низький рівень субсидій виявляється у досить північній Житомирський області. У найпівнічніших Сумській та Чернігівській областях фіксується середній рівень субсидій. Також дивним є середній рівень субсидій у місті Києві, де рівень доходів населення є найвищим у країні і в рази перевищує рівень доходів найбідніших регіонів.
Звідси випливає, що при розподілі субсидій діє не лише природний чинник, але й людський, і цей людський чинник через системні макроекономічні зв'язки обходить боком інтереси найменш забезпечених сімей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Географія,регіони,субсидії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.