ЖЕКи розпочали активну роботу зі стягнення боргів за житлово-комунальні послуги

05 лютого 2013, 13:27
Власник сторінки
0
205

Аналіз вказаної судової практики свідчить про те, що в судових процесах поки що здебільшого перемагає ЖКГ, оскільки громадяни перебувають в дещо нерівному правовому становищі перед комунальниками.

До Голосіївської районної організації звернулась мешканка Київської області з проханням про допомогу. «Круглий рік  я з чоловіком та двома маленькими дітками проживаємо в дачному масиві. Літній сезон заповнений дачниками, більшість  людей працюють на своїх присадибних ділянках, інші відпочивають.З приходом осені основна маса людей від'їжджає до міста, залишаючи будинки та несплачені борги за житлово-комунальні полуги. В грудні місяці 2012 року  вулицю на якій ми проживаємо відєднали від водопостачання та подачі електроенергії. У мене на руках квитанції, я немаю жодної заборгованості за спожиту електроенергію та воду. Ми живемо при свічках, діти в будинку одягнені в шапочках і сапожках, про сімейний затишок і тепло лише згадуємо. В ЖКГ мені пояснили, що за рішенням суду доки жителі нашого містечка не сплатять борги, електроенергію не включать. В Голосіївському суді «розводять руками» мовляв, чесних платників дуже мало, тому єдиний спосіб змусити боржників платити застосувавши крайні міри – повністю припинивши постачання».

«Судова практика на користь ЖКГ склалася в першу чергу не через стовідсоткові докази, якими житлово-комунальні підприємства мотивують свої позови. Основними причинами поки що нерівної боротьби в судах, є низька правосвідомість наших людей та зміни до законодавства, які дозволили стягувати борги за житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою – шляхом отримання судового наказу» - зазначив консультант юридичної служби однієї із районної організації політичної Партії «Фронту Змін»  

З моменту введення «Наказного провадження» у цивільному процесі комунальними підприємствами міста Києва з обслуговування житлового фонду до районних судів подано безліч заяв про видачу судових наказів з стягнення боргів за комунальні послуги з мешканців міста. При цьому до складу боргу, представники комунальних підприємств включають і борги які вже були скасовані відповідними нормативними актами. Особливо обурює те, що представники комунальних підприємств включають до суми боргу пеню та інфляційні витрати за весь період існування боргу, що у свою чергу збільшує суму заборгованості майже у двічі.

Такі дії комунальних підприємств прямо суперечать Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги».

Основною проблемою такого процесу є те, що особа проти якої подано заяву до суду дізнається про розгляд справи коли судом прийнято рішення та відкрито виконавче провадження. У цьому випадку слід пам’ятати, що термі оскарження судового Наказу починається з моменту коли особа офіційно дізналася про нього. 

Багато кияни давно зневірились в покарання чиновників та службовців щодо не виконання ними їх прямих обов’язків. Проте є й такі, що продовжують боротись за свої права.

«Київська міська організація «Фронту Змін» разом з сотнями киян у всіх районах намагається вирішувати проблемні ситуації з прибудинковими територіями, ремонтом ліфтів, асфальтуванням, пожежною безпекою багатоповерхівок  та з іншими житлово-комунальними послугами.  А  юридичною службою подані відповідні звернення та запити до відповідних органів для вирішення вищезазначених проблем.  Так, за результатами розгляду численних звернень громадян до приймалень ПП «Фронт Змін» нашими юристами скасовано десятки безпідставних рішень суду про видачу судового Наказу» - наголосив Керівник Секретаріату КМО Партії  «Фронт Змін» Руслан Синєгуб.

 «Доки влада буде коригувати Закони на власну користь, доти громадяни  всієї України будуть потерпати від свавілля та несправедливості. Тож не будьте байдужі до своїх власних проблем, та почніть їх  вирішувати завдяки нашим спільним зусиллям.

У  Київську міську організацію «Фронту Змін» можуть звертатися усі жителі міста, незалежно від їхніх політичних симпатій, тут готові розглянути звернення будь-якого змісту та сприятимуть їхньому вирішенню» - додав голова київської міської організації політичної Партії «Фронту Змін» Андрій Мельничук.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.