Тепер вони взялися за молодь... Що студенство чекає від закону «Про вищу освіту»

20 березня 2013, 12:07
Власник сторінки
0
152

Регіонали вже турбувалися про пенсіонерів, підприємців, хворих… Тепер вони взялися за молодь…

В Україні мода: приймати закони, реформувати, робити якісь експерименти над народом, абсолютно не прислухаючись до тих, кого ці «інновації» безпосередньо стосуються… То це і є славнозвісна «демократія по-українськи»?

За час мого перебування в рідному Ужгороді, мав можливість поспілкуватися з представниками студентства і дізнатись, що думають про Закон «Про вищу освіту» ті, кому, власне, за ним жити.

Це питання набуло зараз колосального значення у світлі перманентного протестного настрою студентства з одного боку і постійного їх залякування з іншого. Вже зараз студенти бояться говорити, бояться відстоювати свої права, бо «корочка» важливіша.

А додаткові важелі впливу на найбільш прогресивну частину суспільства дуже цікаві для цієї влади і ректорів, які хочуть контролювати молодь. А «аргументи» регіонали придумали безвідмовні: додаткові можливості виключати студентів із вузів, а також «ручний» режим контролю (не)видачі стипендій – це далеко не всі пропозиції від ПР.

Відтак, молодь і освітяни зібралась за круглим столом в офісі закарпатського УДАРу, щоб проаналізувати три зареєстровані до розгляду Верховною Радою законопроекти . Ініціативна група визначалась, що хоче бачити в новому Законі «Про вищу освіту», а чого там бути не повинно. Відповідна резолюціє вже готується і буде подана на Закарпатському молодіжному форумі.

Тож, що чекає на молодих українців, якщо більшість депутатів проголосують не за законопроект опозиції, а за той варіант, що пропонують Ківалов та Калєтнік:

керівництво ВНЗ у будь-який момент, на будь-яку суму збільшуватиме плату за навчання студентів-контрактників.  Уявіть, що Ви купуєте квартиру з розстрочкою у 5 років. Заздалегідь домовляєтесь про ціну, а на другий рік, коли Ви вже поклеїли шпалери, Вам кажуть: часи змінились, платитимеш більше, або виселяйся… Хіба не це пропонують Ківалов з Калєтніком?

разом із вступними іспитами у ВНЗ повернеться хабарництво.

В той час, як однією з головних передумов подолання корупції є не тільки «відловлювання» хабарників, а і скорочення можливостей надання хабарів, регіонали пропонують відмовитись від зовнішнього незалежного тестування. Українських дітей і їхніх батьків знову хочуть втягнути у ситуацію, коли крім знань потрібно ще завоювати «лояльність» прийомних комісій. Україна вже пройшла через цю практику і вона себе абсолютно не виправдала.

керівництво вузів матиме такі важелі впливу на студентів, як відрахування за порушення правилам. Це спроба контролювати кожен крок студентів, пряма можливість закривати їм рота,

Позиція УДАРу однозначна: ми повинні створити такі умови життя в Україні, які б відповідали  європейським нормам. Система освіти повинна бути прогресивною, сучасною, відповідати високим європейським та світовим стандартам. Саме від того, якою буде освіта в нашій країні залежить її майбутнє.

Законопроект, запропонований опозиційними фракціями, не звужує, а розширює можливості для студентів. Ми не допустимо жодних спроб звузити соціальні права молоді та студентства!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: закон,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.