Удар по МВС

30 березня 2013, 13:03
Власник сторінки
0
213

Я не депутат і це не законопроект. Те, що я пропоную - теорія. Думки вголос. Тема для роздумів, дискусії.

 У нормальних державах закони пишуться для всіх і їхнє дотримання забеспечує відносну економічну, моральну, політичну та правову стабільність. Пострадянські держави є продуктом 70-тирічної селекції і загальноприйняті уявлення про закон і його дотримання нас не стосуються. Вони не виконуються на усіх рівнях в т.ч. там, де повинні за цим стежити. Спілкувався я якось із знайомим пожежним інспектором. Запитую: а що ти робиш тоді, коли усе відповідає вимогам? Він посміхнувся: вимоги прописані так, що виконати їх практично неможливо, тому таких ситуацій не виникає.

 Отже теза перша: закон первинно передбачає його порушення, а це означає, що правопрушник буде відповідати (зазвичай матеріально і не в казну).

 Радянське покоління пам'ятає, що сексу у нас не було, а що до того де ми взялися були версії про журавля і капусту. Це не єдина очевидна річ яка заперечувалася. На сьогодні ми маємо те саме, але на цьому навчилися заробляти. Мова піде про проституцію.

 По закону вона заборонена, а це означає, що при його виконанні такої у нас немає. Що ми маємо по-факту? Вона не те що є, а процвітає у велитенських масштабах під відомою парасолькою. Доступна усим платоспроможним. Стати повією може будь яка бажаюча. Про це хтось не знає? Навіть діти у школі. Гроші обертаються колосальні. Причому самі "нічні метелики" мають з них крихти. Питання: куди дівається решта?

 От я і думаю. Якщо проституцію неможливо подолати, чому б її не легалізувати? Використовуючи голову. Видавати щось накшталт ліцензій із обов'язковим медобстеженням та віковим обмеженням, збирати податки, визначити спеціальні місця, надати повіям захист. Виграють майже всі: грошова доля у повій зросте, а отже вигідніше буде працювати легально, бізнес стане відносно прозорим, солідна прибавка до бюджету. Хто програє? Парасолька.

 Щось подібне у нас і у наркоторгівлі. У кого є проблема дістати наркотичні речовини? З ін'єкційними важче, а т.з. "легкі" - легко (може звідси і назва)). Ще й з ціновим вибором. А от законом наркообіг заборонений. Навіть УБНОН придумали. Але кому закон писаний, коли мова йде про 5-6-тизначні суми? А який відмінний метод тиску! При бажанні знайти кульочок із білим порошком можна у будь-кого. Абсолютно. Хоп! І потрібна людина уже у потрібному місці. Надовго. А куди ж потрапляють гроші із цього по-факту успішно функціонуючого бізнесу? Точно не в казну. Більше того. Держава утримує апарат, який "бориться" із цим явищем.

 Я знов намагаюся думати. А якщо наркообіг частково легалізувати? Знову ж таки викоритовуючи голову. Багато скажуть: ну це уже занадто. Можливо. Але теоретично. Раз цей бізнес успішно функціонує поза законом під відомою парасолькою, чому б його не спробувати узаконити і таким чином спробувати контролювати? Хоча б частково... Якщо ви уже надумали себе знищувати - купуйте яд у держави. Не звучить, так? Тоді: купуйте яд легально. Знову ж таки питання із диференціюванням осіб-покупців, місця і т.д. Доречі ці гроші можна направити на пропаганду здорового способу життя: безкоштовні спортсекціїї для дітей, організація тур походів, вивчення рідного краю, тощо. Нехай дураки платять за розумних. Здогадайтеся хто від цього програє? Парасолька.

 Теза друга: закон передбачає не вирішення проблеми, а збагачення на ній шляхом різкого обмеження кількості учасників, переставляючи їх поза закон. 

 Я живу у невеликому облцентрі із помірним трафіком. І у нас переходи вулиць є передбачені на перехрестях, а є протоптані між місцями суспільного користування. Навпрошки. Що тільки там не робили: перекопували, садили кущі, ставили забори, міліцію, вводили штрафи, а тропа протоптана. Ну не буде продукт селекціїї обходити 100 метрів, де можна пройти 20. Можливо тоді мало б сенс по місцю тропи зробити асфальтований перехід?
 Теза третя: можливо слід приймати закон виходячи із наявних потреб, а не з неадаптованих під наш менталитет понять, навіть хороших по своїй суті.

 Хотілося б почути Вашу думку на підняті проблеми. Дякую.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.