Директор філармонії кинув представників діаспори майже на 3 мільйона гривень

26 червня 2013, 10:47
Власник сторінки
журналіст
0
975
Директор філармонії кинув представників діаспори майже на 3 мільйона гривень

Якщо коротко.


Якщо коротко. Завдяки народному артисту України Анатолію Кривохижі, театр музики, пісні і танцю "Зоряни" Кіровоградської філармонії, отримав змогу співпрацювати з одним з провідних хореографічних колективів української діаспори в США - ансамблем "Волошки". В рамках співпраці, за підтримки поважних американських організацій та фондів, було витрачено більше 3 мільйонів гривень (350 тисяч $), зокрема, на можливість тримісячного перебування Зорян в США, заняття в школі-студії всесвітньо відомого хореографа Марка Морріса в Брукліні (Нью-Йорк). Спеціально для Зорян і Волошок, Морріс створив хореографічну постановку - "Карнавал звірів", яка отримала багато позитвиних відгуків американських імпресаріо й в поєднані з програмою "Відродження Ятраня", підготовленою легендарним для України хореографом - керівником Заслуженого ансамблю танцю України "Ятрань" Анатолієм Кривохижею (наразі Кривохижі 88 років).

Однак не все сталось як гадалось. По поверненню в Україну, директор філармонії, за участі найвідомішої інтригантки регіону - заслуженої артистки України Антоніни Червінської, розірвав будь-які звязки з американською стороною, надіславши лист, що шокує усіх читачів своєю радянськістю та недипломатичністю. Антоніна Червінська - мабуть чи не єдиний на Україні художній керівник без вищої освіти, яка відома зокрема тим, що під час перебування Заслуженого ансамблю танцю України "Ятрань" в США в 70-х роках, її було затримано американською поліцією за крадіжки в супермаркеті. В той раз був значний скандал, другого секретаря міськкому КПРС, що відповідав за поїздку - було знято з посади. А Антоніна Миколаївна, на партійних зборах відповідала гордо - ТАК, Я КРАЛА!

Однак, наразі йде мова не про стан культури на Кіровоградщині, і не про те, що непрофесійність очільників управління культури області вже призвела в 2000-х роках до знищення колективу "Ятрань", занедбання ще кількох відомих в Україні хореографічних ансамблів. Мова про те, що в минулому році між американською і українською стороною, в особах Тараса Левицького та Миколи Кравченка, було підписано Контракт про співпрацю, який передбачав подальшу співпрацю та гастролі Зорян до США, Канади, Італії, турне по Європі в 2013 - 2014 і подальших роках. Однак, внаслідок непрофесійної та незрозумілої поведінки керівництва кіровоградського колективу (для довідки - Микола Кравченко очолює обласну філармонію з 1983 року й в цьому році відзнача 30-річний ювілей свого сюзеренітету в державній установі культури, яку він вже давно вважає своєю феодальною вотчиною). 

Начальник же управління культури Кіровоградської обласної адміністрації Валентина Животовська, яка за посадою мала б представляти державу і інтереси громади в цій справі, елементарно абстрагувалася від її вирішення і звела всю роботу до офіційних переписок з Левицьким, вичікуючи перед відповіддю на кожен з листів майже місяць, що демонструє знов таки неабияку "зацікавленість" кіровоградської влади в євроатлантичному векторі та співпраці з представниками демократичних країн. Як наслідок, незважаючи на втручання губернатора області, ситуація за рік так і не зрушила з мертвої точки, хоча американська сторона на вмовляння небайдужих кіровоградців, а також керівника Національного академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського - народного артиста України Мирослава Вантуха, відмовилася від ідеї подання позову до суду (згідно з Контрактом, справа вирішувалася б в судах штату Пенсільванія за американським законодавством і грозила б бюджету Кіровоградської філармонії збитком у щонайменше 4 мільйони гривень - матеріальна компенсація, моральна компенсація та значні судові збори).

Що ж. Управління культури і філармонія з березня 2013 року вели полеміку з Радою "Волошок" і робили вигляд мовчазної зацікавленості в гастролях, однак як стало питання приїзду Тараса Левицького, американсько-канадських імпресаріо, фахівців-хореографів в Кіровоград для перегляду та фільмування програми гастролей, то на подив усіх виявилося, що ПРОГРАМА ТО НЕ ГОТОВА. Частина підготовлена Анатолієм Кривохижею - знищена й перероблена, частина Марка Морріса - взагалі ні разу не репетирувалася під формальним й надуманим, внаслідок непрофесійності дирекції, приводом неможливості репетицій за умовами Контракту. Однак ця неможливість виявилася лише в середині червня, а не на пів року раніше, коли пан Кравченко палко писав у своїх листах - "в п'яте підтверджую готовність Зорян до гастролей"! Цікаво, що директор філармонії вклав у слова "ПІДТВЕРДЖУЮ ГОТОВНІСТЬ"?! Можливо не готовність програми, а емоційну наснагу керівництва філармонії та управління культури...

Наразі американська сторона перебуває в стані повного нерозуміння й усвідомлення того, що усі дії кіровоградської влади, яка має тісні "неформальні" зв'язки з керівником філармонії - найбільшої концертної зали в області, були лише блефом за для затягування ситуації та спонукання нашої діаспори відмовитися від проекту, який мав великі перспективи, однак отримав присмак провалу і повного фіаско української хореографії.

Як пише місцева преса, у січні 2012 року, Кіровоградська обласна рада безальтернативно (без оголошення конкурсу чи розгляду інших кандидатів), продовжила контракт з директором філармонії Кравченком ще на три роки, до січня 2015 року. Тож князь продовжує керувати своїм наділом. Цікаво, що чи не єдиним питанням голови обласної адміністрації Ларіна, при продовженні контракту, було - чи перебуває Микола Кравченко в рядах провладної Партії Регіонів... Як кажуть принцип відбору зрозумілий, більше питань нема!

Як повідомив Левицький, наразі ним підготовлено листи з проханням втрутитися в ситуацію на нових профільних міністрів - міністра культури Новохатька, міністра закордонних справ Кожари. Крім того не заперечується можливість звернення до депутатського корпусу Верховної Ради України, керівництва Уряду України, Президента України, а також до міжнародних, урядових організацій, сенаторів США.

В Контракті підписаному у 2012 році, чітко прописано імперативну норму гастролей у разі наявності коньюнктурної пропозиції, однак українська сторона, впевнившись в відсутності тіньових схем та відкатів в даній співпраці, ігнорує вимогу Контракту й не вклавши ні гривні своїх коштів в проект, паплюжить чесне ім'я представників діаспори та роботу хореографа М.Морріса.

А що ж маємо на виході? Наразі маємо директора філармонії, який гнобить колектив, звільнених працівників. Маємо вижитого на вулицю 88-річного Анатолія Кривохижу - народного артиста України, почесного громадянина міста Кіровограда, кавалера орденів Леніна, Трудового Червоного Прапора, Честь і Слава Кіровоградщини, медалі Вірського... людини яка готувала українську збірну балетну групу до Олімпіади 1980 року в Москві. А ще маємо, не ми, а Микола Кравченко - триповерховий будинок у центрі міста, джип Ніссан Кашкай за 250 тисяч гривень, депозитні рахунки на десятки тисяч доларів, подорожі та відпочинок закордоном. І це все на заробітну плату 3500 грн.

В цей же час.Неіснуючий, за словами Кравченка і Червінської, колектив Волошки, отримує з рук посла України в США, та при участі міністрів, дипломатів з України, й США, представників Рината Ахметова та компанії СКМ, інших поважних гостей, діячів громадського руху в США й Україні, нагороду US - Ukrainian Foundation за творчий доробок та з нагоди 40-річчя ансамблю.

І мені дуже прикро, що такі "бізнесмени" галузі культури на Кіровоградщині, ганьблять із дня у день українське мистецтво і Українську державу, перетворивши його на інструмент для власного збагачення й грабунку державного бюджету, меценатів, артистів.

Далі буде...


За подробицями та з приводу інтерв'ю можна звертатися на електронну адресу info@voloshky.com або до мене - Вероніки Присяжнюк, на електронну адресу tempus1953@gmail.com


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.