Влада не має наміру боротися за збільшення кількоcті українців

11 липня 2013, 14:24
Власник сторінки
Народний депутат України
0
266

11 липня, у Всесвітній день народонаселення ООН, ми традиційно з‘ясовуємо, чому Україна є одним з європейських лідерів у рейтингу ВООЗ за рівнем смертності серед населення у віці 15-60 років.

І цей показник майже втричі вищий, аніж в середньому по Європі. Науковці, зазвичай, перераховують чинники, що зумовлюють скорочення населення, відзначають їх регіональні, вікові й соціально-майнові прояви. Хочу проілюструвати дію деяких тих чинників промовистими фактами. Поговорити про те, як держава практично розпоряджається своїм народом, і бюджетними коштами на його найнеобхідніші потреби.

Вочевидь, на народжуваність і смертність українців суттєво впливає фінансування лікарень, поліклінік і фельдшерсько-акушерських пунктів. Не є винятком і мій округ на Львівщині. Це, нагадаю, один з тих регіонів України, де вчені відзначають вищі за середні по Україні рівні народжуваності та кількості дітей на родину.

Станом на початок липня Держказначейство блокувало мільйони гривень бюджетних коштів місцевим громадам Стрийщини і Жидачівщини. Щоб фінансувати найнеобхідніше з поточної охорони здоров’я (оплату води й електрики, закупівлю медикаментів, бинтів, найнеобхідніші ремонти), місцеві ради змушені прохати благочинців, звертатися по кредити в комерційні банки та влазити в борги. Тим часом, у  Ходорові будівля поліклініки вже давно в аварійному стані.

Навіть якщо невідкладні витрати будуть профінансовані, це не задовольнить і третини медичних потреб породіль та молодих сімей з дітьми. Українки народжуватимуть дедалі менше, якщо не закуповувати діагностичне обладнання й не підвищити середні зарплати медиків хоча б до 600 доларів. Це мінімальна сума, яку українці можуть заробити в Євросоюзі прибиральницями чи на сільгоспроботах.

Важливо, щоб охорона здоров’я реально існувала не лише в містах, адже в сільських сім’ях народжуваність вища. Тим більше, що з існуючим фінансуванням доріг дістатися районної жіночої консультації проблематично. Наведу лише один приклад – міст у селі Заліски Жидачівського району настільки аварійний, що маршрутки не переїжджають його з пасажирами. Як по таких дорогах можуть переміщатися машини швидкої медичної допомоги?

Допоки розрекламована владою медична реформа схожа на великий та галасливий, проте малоефективний, а іноді і шкідливий аврал.

За такого рівня медицини треба говорити не про зростання народжуваності, а про цілковиту втрату контролю над епідеміями СНІДу, туберкульозу й гепатиту. Нагадаю: від туберкульозу щогодини вмирає один українець. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2011 рік, 19% з виявлених хворих на туберкульоз в Україні також інфіковані ВІЛ. Однак, загальні витрати держави на протидію туберкульозу в 2013 році… вдвічі менші за показник минулого року (28 мільйонів доларів проти 48-ми).

Замість народжувати дітей тут, мільйони безробітних українців змушені виїжджати на заробітки за кордон. За даними Мінсоцполітики, середній вік заробітчан дітородний: 37 років. Молоді трудові мігранти (надто кваліфіковані) дедалі частіше прагнуть виїхати сім’ями, з малими дітьми, щоб утримати їх від бездоглядності та негараздів на Батьківщині.

З одного боку, влада всіляко намагається ускладнити зв’язки заробітчан з Батьківщиною – в тому числі й перетікання їхніх життєво необхідних коштів у вітчизняну економіку. А як інакше реагувати на різнопланові спроби уряду обкласти додатковими поборами заробітки, перераховані нашими емігрантами з-за кордону? З іншого боку, держава буквально саботує визнання закордонної освіти юних співвітчизників, які планують повертатися. Невже логіка можновладців спрямована на те, щоб українці масово і беззворотно покидали Україну?

З огляду на те, як держава «піклується» про співвітчизників, переконаний, що влада не має жодних намірів боротися за покращення демографічної ситуації в Україні.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.