Суспільство споживачів

22 липня 2013, 08:23
Власник сторінки
0
310
Суспільство споживачів

Багато пам'ятають війну в Іраку і повідомлення про звірства іракської окупації Кувейту. Викинуті з інкубаторів кувейтські немовлята, розстріляна збірна з футболу. Все це транслювалося найбільшими і н

Багато пам'ятають війну в Іраку і повідомлення про звірства іракської окупації Кувейту. Викинуті з інкубаторів кувейтські немовлята, розстріляна збірна з футболу. Все це транслювалося найбільшими  і найавторитетнішими ЗМІ світу. Пізніше, правда, виявилося, що дівчинка, яка розповідала про немовлят, дочка посла Кувейту в США і проживає їх сім'я в США, та й з футболістами все в порядку.

Це була остання велика робота, вартістю 30 млн. доларів, батька піара, Макіавеллі ХХ століття і творця суспільства споживачів Едварда Бернейса.

Едвард Льюїс Бернейс народився в 1891 році у Відні. Його мати була сестрoю Зігмунда Фрейда. Батько Едварда був братом дружини Фрейда Марти.

Своїх перших успіхів Бернейс домігся в 1915 році, організувавши турне російського балету Дягілєва по Сполучених Штатах. У ту епоху американці зневажливо ставилися до чоловічих танців, а вид танцюристів у балетних костюмах вважався в Америці настільки непристойним, що їх зображення в пресі ретушувалися. Бернейса вдалося провести рекламну кампанію, назавжди змінила ставлення Америки до балету.

Створення в 1917 CPI застигло Бернейса на Бродвеї. До того часу серед його клієнтів були Вацлав Ніжинський і Енріке Карузо.

Найбільш сучасної і якісної пропагандою часів Першої світової війни була американська пропаганда. Для ведення цієї самої пропаганди уряд Сполучених Штатів в квітні 1917 року створив комісію з інформування громадськості -  CPI (Committee on Public Information) або комісією Крила.

Працюючи в комісії Крила, Бернейс придумував слогани на кшталт "Ми б'ємося з гунами, ви купуєте військові облігації".  І нікого не цікавило, що гунни до німецької нації не мають ніякого відношення. Пропагандистські успіхи настільки зміцнили репутацію  Бернейса, що в 1918 році він був включений до складу осіб, що супроводжували президента Вільсона на мирній конференції у Версалі. Для багатьох інших це подія стала б вершиною кар'єри. Для Бернейса - лише її початком.

Більшість дослідників стверджує, що після війни він створив - суспільство споживачів.

Ідея Бернейса полягала в тому, що люди повинні задовольняти не свої потреби, а свої бажання. Реалізація цієї ідеї означала перетворення суспільства громадян у суспільство споживачів. Йому належать ключові ідеї сучасної реклами: купівля нових речей коли старі ще придатні для вжитку, вибір одягу, як вираження індивідуальності людини; продаж товарів не як функціональних предметів, а як символів престижу і успіху; використання в рекламі авторитетних фахівців - лікарів, вчених і т.д.; пов'язування брендів з іменами "зірок" (причому і зірки, і власники брендів були клієнтами самого Бернейса) і т.д. У книзі Бернейса "Пропаганда", виданої в 1928 році викладаються не тільки правила пропаганди, а й принципи політичного устрою сучасного демократичного суспільства:

"Свідоме і вміле маніпулювання впорядкованими звичками і смаками мас є важливою складовою демократичного суспільства. Призводить в рух цей невидимий суспільний механізм невидиме уряд, який є істинною правлячою силою в нашій країні. Нами правлять, наша свідомість програмують, наші смаки зумовлюють, наші ідеї нам пропонують - і все це роблять в основному люди, про яких ми ніколи і не чули. Такий логічний результат організації нашого демократичного суспільства. Саме така взаємодія необхідно для мирного співіснування людей в ефективно функціонуючому суспільстві. "

"Очевидно, що постійне і систематичне використання пропаганди необхідно в першу чергу інтелектуальному меншості. Саме це активно проповідує меншість, що поєднує в собі егоїстичні і суспільні інтереси, і забезпечує прогрес і розвиток Америки. Тільки завдяки активності та енергії небагатьох інтелектуалів широка громадськість дізнається про нові ідеї і діє відповідно до них. Невеликі групи людей можуть змусити - і змушують - нас судити про предмет так, як вони того побажають. "

Завдяки йому яєчня з беконом стала найпопулярнішим сніданком в Америці. Замовлення надійшло від виробників м'яса, задихалися в конкурентній боротьбі з виробниками кукурудзяних пластівців. Бернейс розіслав п'яти тисячам лікарів питання про переваги різних видів сніданків. Запитання було сформульоване таким чином, що єдиний можливий відповідь звучала: "М'ясо краще". Після чого, посилаючись на думку п'яти тисяч фахівців, Бернейс розгорнув національну кампанію з популяризації бекону.

Він же переконав націю в безпеці фтору (за замовленням виробників зубної пасти) і в багатьох інших речах. Але найбільшої слави Бернейс домігся, працюючи на тютюнові компанії.

Ще в 1928 році куріння жінок на публіці вважалося в Америці табу. Один з тютюнових магнатів звернувся до Бернейса зі словами: "Ми втрачаємо половину потенційного ринку". Психоаналітичне дослідження показало, що найбільшого успіху у споживачів-жінок можна домогтися, зробивши сигарету символом рівноправності статей. Бернейс повідомив журналістам, що на традиційному великодньому ході 1929 феміністки запалять смолоскипи волі. Ніхто не знав, що це означає, і преса проявила величезний інтерес до дійства. Нарешті, група VIP-дам дістала заховані під одягом сигарети і закурила перед камерами.

Через кілька тижнів жінка, що палить, вже була в Америці звичною деталлю пейзажу. Статуя Свободи перестала бути єдиною американкою з факелом - факели свободи запалилися по всій країні.

Саме Бернейс працював на імідж американських президентів, і скрізь, де в світі потрібно було скинути не потрібний для Америки уряд  чи керівника, Бернейс, чи за його схемою робили свою справу.

Багато людей так і не здогадуються, дивлячись тупі шоу, чи плачучи над серіалами, навіть переглядаючи новини, що їхньою свідомістю маніпулює та сама інтелектуальна меншість (не завжди інтелектуальна) для досягнення своїх цілей. Поради щодо антидоту проти маніпуляцій собою? Свій, здоровий глузд. Думати та робити саме свої висновки і не вірити першій-ліпшій новині по телевізору, пліткам, чи місцевому авторитету.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: пропаганда идеология
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.