"Нафтогаз" і "дочки": війна за газ

24 липня 2013, 12:26
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
170

Найбільша державна видобувна компанія України "Укргазвидобування» пішла судовою війною проти своєї материнської компанії "Нафтогаз України". Причин декілька.

 По-перше, це небажання ділитися грошима за видобутий та проданий споживачам газ.

По-друге, це небажання закачувати газ у підземні сховища згідно вказівок міністра енергетики Едуарда Ставицького.

 

Судові тактики газовиків

 

Це ж стосується і заяви-звернення колективу "Укргазвидобування" до прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо невиплати "Нафтогазом" 1,2 мільярда гривень боргу за газ, який компанія отримала від "Укргазвидобування".

Тож дочірнє підприємство обрало тактику публічного протистояння зі своєю материнською компанією.

І перші результати "боротьби" вже помітні. Зараз "Укргазвидобування" святкує невелику перемогу. Компанія отримала право не віддавати до бюджету 30% прибутку як того вимагав "Нафтогаз України". А це близько 50 мільйонів гривень.

Вслід за цим газовики подали до суду на "Нафтогаз" з вимогою стягнути з компанії 266 мільйонів гривень за газ, який було спожито, але не оплачено.

Останнім часом газове середовище стає свідком неприхованого конфлікту між материнською компанією "Нафтогаз" та її дочірніми підприємствами "Укргазвидобування", "Укртрансгаз", "Чорноморнафтогаз" і з навіть уже ліквідованою, але юридично ще "живою" компанією "Газ України".

"Перцю" додає і те, що менеджмент "Укргазвидобування" і "Укртрансгазу" традиційно зараховують до сфери впливу Дмитра Фірташа, газовий трейдер якого постачає "газпромівський" газ український підприємствам..

Цікаво, що подібні судові "історії" активізувалися після того як міністру енергетики Едуарду Ставицькому доводиться знаходити спільну мову із керівництвом підлеглих йому компаній.

Хоча, підлеглих - це голосно сказано. Радше, можна говорити, що усю структуру "Нафтогазу" контролює Кабмін. А уряд в Україні - це "компанія", зіткана із компромісів між бізнес-угрупованнями.

Водночас конфлікти всередині нафтогазового господарства - це наслідок того, що компанія "Нафтогаз України" так і не була реформована згідно вимог ЄС.

Формально "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" належать до структури "Нафтогазу", а в реальному часі менеджмент обох компаній координує свої дії з іншими центрами впливу, які знаходяться не на вулиці Хмельницького, 6, в офісі "Нафтогазу".

Сьогодні "Нафтогаз України" у судовому порядку вимагає від своєї дочірньої компанії "Газ України", яка здійснювала продаж природного газу промисловим споживачам та теплокомуненерго, повернення за сімома позовами 7,7 мільярда гривень

"Нафтогаз" ще навесні подав відповідні позови до Господарського суду Києва.

Раніше, також весною, "Нафтогаз України" подав позов проти "Укртрансгазу" щодо повернення 5,145 мільярда гривень. У січні 2013 року "Нафтогаз" у судовому порядку почав вимагати від "Чорноморнафтогазу" повернення 97,9 мільйона гривень.

Насправді ж, перелік компаній з якими перманентно судиться "Нафтогаз" і за неякісно наданні послуги, і за борги за спожитий газ значно більший.

Останнім яскравим прикладом стала перемога "Нафтогазу" над компанією "Газ Україна Коммерс". Господарський суд Криму зобов’язав "Газ Україна Коммерс" повернути 1,98 мільярда гривень боргу за раніше придбаний природний газ, адже кримська компанія заборгованість за поставлений газ не визнавала.

Нагадаємо, що у 2012 році "Нафтогаз" зобов’язався передати у власність "ГазУкраїна Коммерс" газ за ціною 3509 гривень за 1000 кубометрів.

Державна компанія мала продати 1 мільярд кубометрів газу з 1 квітня 2012 по 31 грудня 2012 року. Сума проданого газу склала 3,5 мільярди гривень. Але "Газ Україна Коммерс" оплатила лише 1,6 мільярда гривень.

Деякі ж дочки вступають у відкритий судовий конфлікт, та подають фінансові позови у відповідь. "Укргазвидобування", наприклад, подало проти материнської "Нафтогаз України" позов до Господарського суду Києва з проханням стягнути 266 мільйонів гривень.

Це вартість газу, який був поставлений населенню, але гроші за нього "Нафтогаз" так і не перерахував компанії.

Отож, як видно, суди - звична справа для "Нафтогазу". Але судові справи проти дочірніх компаній переслідують часто інші цілі, ніж просто отримати належні гроші.

У випадку вже згадуваної дочірньої компанії "Газ України", "Нафтогаз" переслідує ціль позбутися боргів за газ. Адже не зважаючи на ліквідацію "Газу України" на рахунках "Нафтогазу" висять борги за газ, за якими слід буде у будь-якому випадку відповідати.

І лише судове рішення дозволить позбутися цих боргів.

Обіцянки міністра

 

А от "Укргазвидобування" у минулому році збільшило прибуток у п’ять разів. І безумовно, що з’явилися бажаючі "поживитися" за рахунок цієї компанії.

Звичайно, "Укргазвидобування" не є ідеальною компанією і при бажанні перевіряючих органів завжди можна буде "відкопати" особливості господарювання під час видобутку газу.

Власне, "Укргазвидобування" намагається нині захистити свої рахунки від зазіхань з боку материнської компанії. І поведінку компанії, що перебуває під контролем Дмитра Фірташа, зрозуміти можна.

Видобуток газу зменшується, затрати на розвідку і буріння нових свердловин зростають, собівартість видобутого газу збільшується.

А з точки зору Фірташа "Укргазвидобування" є таким самим бізнес-суб’єктом як і його інші підприємства та мусить приносити дохід. Це стосується як і рішення неперерахування 30% прибутку, так і щодо судової справи по 266 мільйонах гривень.

Є ще одна проблема, яка лише буде посилювати судову боротьбу "Нафтогазу" і дочірніх компаній. Боротьба зосереджена довкола газу, що поставляється населенню і теплокомуненерго. На даний момент заборгованість ТКЕ за спожитий з 2009 року природний газ складає 17,3 мільярди гривень.

З початку 2013 року "тепловики" спожили 6 мільярдів кубометрів газу на 13,2 мільярда гривень, але сплатили лише 4,6 мільярда гривень.

Відповідно лише за 2013 рік борг зріс на 8,6 мільярда гривень. Історія такого ще не знала, адже такий борг накопичився лише за півроку.

І міністру Едуарду Ставицькому буде нелегко дотримати своєї обіцянки перед президентом Віктором Януковичем щодо стабільності опалювального сезону 2013-2014 років.

А ціна на російський газ все не зменшується. І в даному випадку Ставицький допомогти нічим не може. І тим паче не варто очікувати його допомоги у покращенні поточної роботи теплокомуненерго.

Судові баталії "Нафтогазу" скеровані також і на те, щоб отримати гроші від своїх компаній або, навпаки, не віддавати дочірнім підприємствам їхні кошти.

Окрім боргів існує іще одна проблема - це наповнення підземних сховищ газом. Як "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування", так і "Нафтогаз" володіють фізичними обсягами газу у ПСГ.

І судові рішення на користь, наприклад, "Укргазвидобування" у майбутньому можуть бути своєрідною гарантією того, що газ з ПСГ не буде підніматися на вимогу "Нафтогазу".

Скоріше за все, менеджери Дмитра Фірташа очікують складного опалювального сезону і таким чином хочуть застрахуватися від подібних випадків.

Власне, іще одна обіцянка Ставицького про закачку лише 14 мільярдів кубометрів газу у ПСГ до початку опалювального сезону може негативно відобразитися взимку.

Адже це мінімально необхідний обсяг палива у ПСГ і за умов холодної зими можуть постраждати як споживачі України, так і ЄС.

Цікаво, що "Нафтогаз" намагається уникнути повторення ситуації з іншою своєї дочкою - "Укрнафтою", менеджмент якої близький до групи "Приват" та Ігоря Коломойського, що з середини 2000-х років перманентно судиться із материнською компанією за видобутий газ.

І, як відомо, "Укрнафта" завжди перемагає у судових баталіях, що дозволяє їй тримати газ у підземних сховищах, але продавати його не населенню, а промисловості.

Схожу юридичну боротьбу "Нафтогаз" і веде з компаніями "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" за можливість у майбутньому спираючись на судові рішення вільно використовувати газ у підземних сховищах, який буде до них закачаний.

Юрій Корольчук, член Спостережної Ради Інституту енергетичних стратегій

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.