Помилувати, неможливо казнити.

30 липня 2013, 17:34
Власник сторінки
Незалежний оглядач
0
273

Сьогодні останній день коли українська влада може подати апеляцію на озвучене три місяці тому рішення Європейського суду щодо першої скарги Юлії Тимошенко – про незаконність її арешту.

Згідно з висновками Європейського суду, "тримання під вартою пані Тимошенко як запобіжний захід було свавільним; законність її тримання під вартою не була належним чином оцінена.
Суд також констатував порушення статті 18 Європейської конвенції прав людини (межі застосування обмежень прав), визнавши політичну мотивацію судових переслідувань Юлії Тимошенко.
ЄСПЛ визнав, що арешт екс-прем’єр міністра 5 серпня 2011 року  є незаконним порушенням її права на свободу та особисту недоторканність, відповідно до статті 5 Європейської конвенції з прав людини.
ЄСПЛ визнав, що суд у "газовій справі" був політично вмотивованим і взагалі не базувався на вимогах як українського, так і міжнародного законодавства.
Українська влада мала три місяці на те, щоб оскаржити це рішення у Високій палаті Європейського суду, але урядові юристи  вже заявили, що не тільки не оскаржуватимуть це рішення, але і виконувати його не збираються.
У ст. 10 Закону про виконання рішень Страсбурзького суду чітко зазначено, що додатковий індивідуальний захід - це повернення людини у стан, у якому вона перебувала до порушення її прав. Тобто, простими слова Юлія Тимошенко має бути негайно звільнена.
Зараз на розгляді суду перебуває друга скарга Юлії Тимошенко – на позбавлення її права на справедливий суд, однозначно це рішення буде позитивним, але вже зараз можна спрогнозувати його виконання.
Нагадаю після рішення ЄСПЛ, що визнав політичну вмотивованість переслідувань представників української опозиції, Янукович підписав указ про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Фактичними результатами звільнення Юрія Луценка є місія керівників моніторингової місії Європарламенту Олександра Кваснєвського і Пата Кокса.   У середу 31 липня вони мають зустрітися з Юлією Тимошенко, а  сьогодні  європарламентарі спробують умовити Віктора Януковича відпустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон. Шанси на те, щоб місія Кокса-Квасневського була здійсненною не великі.
Страх влади сильніший за відносини з ЄС. Опинившись на волі  Юлія Тимошенко буде обов’язково брати участь в президентських виборах і переможе Януковича в другому турі.  Тому кримінальні справи проти колишнього премєр-міністра ростуть з геометричною  прогресією. 
На думку багатьох фахівців в галузі права - заборона особам із судимістю брати участь у кампанії є лише в законі про вибори президента. А у Конституції, яка є вищою за будь-який закон, такої норми немає
Виконання Україною рішення Європейського суду по так званій газовій справі було би ознакою того, що уряд робить крок у напрямку розвитку демократії, утвердження правової держави і відходу від вибіркового правосуддя.  Рішення президента про звільнення Юлії Тимошенко з в’язниці було б абсолютно правомірним, доречним в умовах підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.