Україна ставала третім рівноправним членом Речі Посполитої.

22 жовтня 2013, 01:46
Власник сторінки
Реклама,пиар и связь с общественностью
0
208
Україна ставала третім рівноправним членом Речі Посполитої.

Студентка КНУ им.Тараса Шевченко Янченко Владислава

" Ми народжені у свободі , виховані у свободі , і як вільні люди в даний час повертаємося до неї" , - виголошував у квітні 1659 - го перед депутатами сейму у Варшаві 47- річний Юрій Немирич - канцлер новоствореного Великого князівства Русс кого . 355 років тому , 16 вересня 1658 - го , на козацькій раді в Гадячі на Полтавщині було укладено договір , що під такою назвою Україна стає третьою рівноправною складовою Речі Посполитої. Поряд з Королівством Польським та Великим князівством Литовським.
Після смерті Богдана Хмельницького в серпні 1657 - го на час до повноліття його сина Юрася гетьманом обрано генерального писаря Війська Запорозького Іван Виговський . Москва , під якою Україна перебувала третій рік , від Переяславського ради в січні 1654 - го , формально визнає обрання Виговського . У дійсності ж підтримує більш лояльного до неї полтавського полковника Мартина Пушкаря , який повстав проти нового гетьмана. У травні 1658 - го Виговський за допомогою кримськотатарської орди бере Полтаву і винищує прихильників свого конкурента . Розправа була прямою конфронтацією з Москвою.


Після тривалих переговорів гетьман у вересні збирає в Гадячі козацьку раду . Прибувають на неї й польські дипломати. Повернутися Війську Запорозькому до складу Речі Посполитої переконують козаків не так Виговський чи полковники , як посланець польського короля - волинський шляхтич Станіслав - Казимир Беньовський . Говорячи на раді , він « лаяв Москву , запевняв , що у москалів інша віра , ніж у козаків , що москалі не дозволено їм вільно готувати горілку , мед і пиво , накажуть надягати московські сіряки і постоли , заборонять носити чоботи і згодом стануть переселяти козаків за Белоозеро , - пише історик Микола Костомаров . - А з іншого боку , обіцяв їм щастя в союзі з Польщею. Тепер , - говорив він , - не буде більше рабства : строгий закон не допустить панам своевольствовать над підданими " .
- Вітчизна звертається до вас : я вас породила , що не москалі ! - Завершив свою промову Беньовський . - Схаменіться , будьте рідними дітьми , а не виродками !
Представники Війська Запорізького підписують договір про вхід У Річ Посполиту , який згодом в істориків отримає назву Гадяцької угоди .


На початку 1659 - го оприлюднена царська грамота . Виговський в ній названо зрадником , а народ закликається до повстання. Гетьман відповідає універсалом , де звинувачує царя в спробі ліквідувати козацькі права і вольності . Починається війна. У липні в битві під Конотопом царське військо зазнало поразки від козацько - татарської армії .
Московські воєводи заходять з тилу: шукають спільну мову з тими в Україні , хто незадоволений умовами Гадяцького договору , грають на антипольських настроях. Кошовий Іван Сірко , з яким Виговський давно не міг порозумітися , з Січі завдає татарам удару в тил . Тому орда залишає гетьмана один на один з ворогами як усередині України , так і на її північно - східному кордоні . " Підставили " і поляки : при ратифікації обмежили Гадяцькі статті . Зокрема , королю на затвердження мали подавати не одну кандидатуру гетьмана , а чотири. У вересні 1659 Виговський віддає булаву. Обраний гетьманом Юрій Хмельницький заявляє про вірність цареві . Але вже наступної осені і він переходить на бік поляків. Коли старшина знову ставить перед ними питання про "Гадяцького комісіях " , поляки його відкидають.


Велике князівство Руське не проіснував і півроку - якщо рахувати з моменту ратифікації угоди на сеймі у Варшаві. Але ідея Гадяцького договору - побудови Речі Посполитої як польсько - литовсько - української федерації оживала і згодом. Через півстоліття Генеральний суддя Василь Кочубей у доносі цареві Петру І на гетьмана Івана Мазепу писав: " Октоврія 10 дня (1707 року . -" ГПУ " ) , ку вечора , були замкнені двері у ізбі пана гетьмана , а він , писар , в Синехії будучи Хотів Биті для свого діла у пана гетьмана , альо не могли допустити, . і коли з тієї изби війшол покоєвий Дмитро , живив його писар , хто є у пана , і що дієта ? Він сказав , ж " є панове полковники , а діло у їх таке , жи читають пакту Комісії Гадяцьке " .
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.