Переяславська Рада 1652 року

28 жовтня 2013, 21:14
Власник сторінки
Студент КНУ ім. Тараса Шевченка
0
265
Переяславська Рада 1652 року

Військові дії Богдана Хмельницького

Перемовини про союз козаків з Московським Царством почалися ще у березні 1652 року. Вже в червні 1653 року Земський собор схвалив прийняття Козацької держави під царську протекцію. 2 липня Олексій Михайлович відсилає грамоту Богдану Хмельницькому про рішення взяти Україну під царську руку. До козаків одразу ж рушило і посольство на чолі з Василем Васильовичем Бутурліним. 8 січня у Переяславі була проведена старшинська, а згодом і військова рада. За її результатами український народ мав присягнути на вірність цареві, що і відбувалося по всій Україні протягом січня-лютого 1654 року. Не присягнули лише Уманський, Брацлавський, Полтавський і Кропив'янський полки, а також духовенство. Документально рішення ради було затверджено «Березневими статтями». Зараз більшість вчених схиляється до думки, що це було приєднання або протекторат.

Чи правильним був вчинок Богдана Хмельницького, якщо враховувати його бажання до створення окремої держави? Я вважаю, що ні, оскільки умови договору передбачали залежність до царя, який не мав на меті, та, навіть, був злісним ворогом того, щоб Україна мала якісь шанси до незалежності.


Всі ми знаємо ораторський та лідерський таланти Хмельницького, в наслідок Переяславської ради, Богдан зміг вибити для України кращі умови ніж були до того, як найвідоміший українських гетьман став біля керма держави!

Отже, можемо стверджувати, що Богдан Хмельницький мав речиги вправу перед українським народом, але перед цараським урядом він не міг нічого кардинально змінити, тому і задовольнявся умовами Переяславської ради.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: історія,Хмельницький
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.